Τρίτη 7 Μαΐου 2024

H ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΣΒΗΝΕΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΝΑΤΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


 Του 

Ηλία Παπαναστασίου


  

Η ελληνική κοινωνία περνάει όχι απλά μια κρίση αλλά μια διαρκή παρακμιακή κατάσταση που θυμίζει τελευταίες μέρες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Με μια διαφορά η Ρώμη είχε ήδη περάσει αιώνες ακμής, παντοδυναμίας και εκπληκτικής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Οικονομικούς, πολιτιστικούς κλπ.

 

Η Ελλάδα αντίθετα, θυμίζει μια αέναη παρακμή χωρίς καμμιά περίοδο ακμής. Έναν διαρκή εκφυλισμό παρόμοιο με του νεογέννητου που γεννήθηκε ευθύς εξαρχής βιολογικά ελαττωματικό. Μια συνεχή κατηφόρα χωρίς ανηφόρα, μια συνεχή πτώση χωρίς παύση, μια ασταμάτητη πορεία με χαλασμένα φρένα ενός φορτηγού που κατευθύνεται στον γκρεμό και ο οδηγός τραγουδά αμέριμνος και αστειεύεται διαρκώς με τον συνοδηγό του σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Μια ολοκληρωτική εξάλειψη της ενσυναίσθησης του θανάτου που έρχεται σαν δρομέας κατά πάνω του, τύφλωση με όραση και βαρηκοΐα με ακοή. Είναι τρομερό να έχεις τις αισθήσεις σου καίριες όμως να μην αντιλαμβάνεσαι τον θάνατο που έρχεται καταπάνω σου με μαθηματική ακρίβεια και βεβαιότητα. Είναι σαν να βλέπεις στην άλλη πλευρά του τούνελ το τραίνο να έρχεται καταπάνω σου και εσύ να το απολαμβάνεις βγάζοντας σέλφις... Ή σαν να βρίσκεσαι σε σαφάρι στη ζούγκλα και εσύ να ηδονίζεσαι στην ιδέα να κάνεις μπάνιο σε ποτάμι με κροκόδειλους... Φαίνεται πως ο θάνατος είναι ηδονικός σε πολλούς χαρακτήρες αλλά και σε μερικούς λαούς... Και η καταστροφή της κοινωνίας θεωρείται απόλαυση από σαδομαζοχιστικούς χαρακτήρες που δυστυχώς πολλαπλασιάζονται αλματωδώς...



   

Δεν χρειάζεται να φέρουμε πολλά αποδεικτικά στοιχεία οικονομικού περιεχομένου. Αρκούν τα όσα αναφέρει στο εξαιρετικό του άρθρο με τίτλο «Η προπαγάνδα της ντροπής» ο Βασίλης Βιλιάρδος, αντιπρόεδρος της Βουλής, οικονομολόγος και Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.



   

«Είναι εξοργιστικές οι συνεχείς διαστρεβλώσεις της αλήθειας εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών – το οποίο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις χαμηλές γνώσεις των Ελλήνων, όσον αφορά την Οικονομία.



   

Πρόκειται για μία προπαγάνδα της ντροπής, μεταξύ άλλων με άρθρα του Γραφείου Τύπου του, σε φιλικά ΜΜΕ που δεν ερευνούν το περιεχόμενο τους – ενώ απλά τα «στολίζουν» με τίτλους του είδους «Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ», όταν είναι σχεδόν τελευταία στην ΕΕ!



   

Εδώ δεν αναφέρει το Υπουργείο πως ουσιαστικά από το 2019 έως το 2023,

το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1% – παρά το ότι το ΑΕΠ μας στηρίχθηκε με δανεικά 51,5 δις € που δεν θα παίρναμε εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία και με δαπάνες που δεν θα μας επιτρέπονταν, εάν δεν υπήρχε η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.



   

Το ίδιο χρονικό διάστημα δε, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Βουλγαρίας αυξήθηκε από το 51% στο 64% – δηλαδή κατά 13 μονάδες, ενώ το δικό μας μόλις κατά 1.



   

Ταυτόχρονα, μας πέρασε το 2023 ακόμη και η Σλοβακία που την περνούσαμε το 2022 – όπως άλλωστε μας ξεπερνούν όλες οι άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες! Δεν είναι κατάντημα, για το οποίο ασφαλώς δεν πρέπει να θριαμβολογούμε αλλά να ντρεπόμαστε



   

Και συνεχίζει παρακάτω τονίζοντας πως το «Το διαθέσιμο εισόδημα διαφέρει από το κατά κεφαλή εισόδημα γιατί από το πρώτο θα πρέπει να αφαιρεθούν οι άμεσοι φόροι και οι εισφορές των Ταμείων» αλλά και πως « Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους άμεσους φόρους ενώ αντίθετα άλλες χώρες έχουν μειώσει ΦΠΑ στα τρόφιμα και άμεσους φόρους γενικότερα». Ο  Βασίλης Βιλιάρδος κυριολεκτικά κονιορτοποιεί την προπαγάνδα του Μητσοτάκειου Νεοφιλελευθερισμού και ειδικότερα του Υπουργού Χατζηδάκη και ο οποίος μέσα από έναν ορυμαγδό προπαγάνδας προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό πως ευημερεί και μάλιστα με θετική (!) εξέλιξη συν τω χρόνω!



   

Ο δε ελληνικός λαός –κυρίως η πολυπαινεμένη, πολυδιαφημισμένη και νεόπλουτη «Μεσαία Τάξη»– έχει «φουσκώσει» από υπερηφάνεια και με ύφος Μαρίας Αντουανέτας και Μαντάμ Σουσού κουνάει το δάκτυλο στην Βουλγαρία που την πλησιάζει σε κατά κεφαλή εισόδημα και μάλιστα η τελευταία -η Βουλγαρία- έχει κάνει καταπληκτικές προόδους βελτιώνοντας μέσα σε 4 χρόνια, από το 2019 έως το 2023 τους δείκτες του κατά κεφαλή ΑΕΠ από 51% στο 64% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκε δηλαδή 13% ενώ της Ελλάδας στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε μόλις 1%! Και παρόλα αυτά, η θλιβερή Ελληνική Οικονομία κοιτάει «αφ’ υψηλού» την Βουλγαρία από την οποία απέχει μόλις 3% και πιθανότατα το επόμενο έτος η Βουλγαρία να μας ξεπεράσει και από προτελευταίοι σε Κατά Κεφαλή ΑΕΠ να γίνουμε οι τελευταίοι! Και όλες τις προόδους τις κατάφερε η Βουλγαρία μέσα σε 4 χρόνια και με Εθνικό Νόμισμα ενώ η καταϊδρωμένη παρόλα τα 52 δις που πήρε δανεικά λόγω πανδημίας Ελλάδα, αγκομαχά να κρατήσει την προτελευταία θέση! Εύγε!



   

Το να είσαι η προτελευταία χώρα και να κινδυνεύεις να γίνεις τελευταία τον επόμενο χρόνο είναι τραγικό. Όμως τραγικότερο όλων είναι να παριστάνεις «κάτι που δεν είσαι αλλά νομίζεις πως είσαι», όπως συνηθίζει αυτή η χώρα που διαρκώς αυτογελοιοποιείται και αυτοεξευτελίζεται και ακόμη χειρότερα, να παριστάνεις την «ανεπτυγμένη οικονομία» ενώ δεν είσαι τίποτε παραπάνω από χώρα σερβιτόρων και «πουλάς αέρα κοπανιστό».


resaltomag.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: