Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

ΦΟΒΕΡΟ! ΜΕΓΑ-ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ ΤΗ ΓΗ ΓΙΑ 9 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ...

Ένας παγετώνας, που έλιωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκάλεσε μία τεράστια κατολίσθηση και εκείνη με τη σειρά της δημιούργησε ένα τσουνάμι ύψους 650 ποδιών στην Γροιλανδία. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Κι ύστερα συνέβη κάτι που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να εξηγήσει κανείς: μία μυστηριώδης δόνηση ταρακουνούσε τον πλανήτη για εννέα ολόκληρες μέρες.
Ένα χρόνο τώρα, επιστήμονες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη και τι ήταν αυτό το σήμα που κατέγραφαν. Η απάντηση ήρθε τελικά μέσα από μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και αποτελεί ακόμα μία ηχηρή ένδειξη πως η Αρκτική εισέρχεται σε «άγνωστα νερά» καθώς οι άνθρωποι ωθούν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα.

Ορισμένοι σεισμολόγοι πίστεψαν ότι τα εργαλεία τους είχαν χαλάσει όταν άρχισαν να καταγράφουν τις δονήσεις στο έδαφος τον περασμένο Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Stephen Hicks, συν-συγγραφέας της μελέτης και σεισμολόγος στο University College London. Δεν ήταν η πλούσια «μελωδία» από υψηλούς ήχους και βουητά που θα περίμενε κανείς από έναν σεισμό, αλλά μάλλον ένας μονοτονικός βόμβος, είπε στο CNN. Τα σήματα των σεισμών τείνουν να διαρκούν για μερικά λεπτά· αυτό διήρκεσε εννέα ημέρες.

Ήταν αινιγματικό, «εντελώς πρωτοφανές», ανέφερε. Οι σεισμολόγοι εντόπισαν το σήμα στην ανατολική Γροιλανδία, αλλά δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν συγκεκριμένη τοποθεσία. Έτσι, επικοινώνησαν με συναδέλφους τους στη Δανία, οι οποίοι είχαν λάβει αναφορές για τσουνάμι που προκλήθηκε από κατολίσθηση σε μια απομακρυσμένη περιοχή που ονομάζεται Dickson Fjord.
Το αποτέλεσμα ήταν μια συνεργασία σχεδόν ενός έτους μεταξύ 68 επιστημόνων από 15 χώρες, οι οποίοι ερεύνησαν σεισμικά δεδομένα, δορυφορικές εικόνες, δεδομένα εδάφους και προσομοιώσεις κυμάτων τσουνάμι για να λύσουν το μυστήριο. Αυτό που συνέβη ονομάζεται «κλιμακούμενος κίνδυνος», δήλωσε ο Svennevig, και όλα ξεκίνησαν από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Εδώ και χρόνια, ο παγετώνας στη βάση ενός τεράστιου βουνού που υψώνεται σχεδόν 4.000 πόδια πάνω από το Dickson Fjord έλιωνε, όπως πολλοί παγετώνες στην ταχέως θερμαινόμενη Αρκτική. Καθώς ο παγετώνας χανόταν, το βουνό γινόταν όλο και πιο ασταθές μέχρι που τελικά κατέρρευσε στις 16 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, στέλνοντας στο νερό βράχια και συντρίμμια, αρκετά για να γεμίσουν 10.000 ολυμπιακές πισίνες.

Το επακόλουθο γιγάντιο τσουνάμι – ένα από τα μεγαλύτερα στην πρόσφατη ιστορία – δημιούργησε ένα κύμα που παγιδεύτηκε στο καμπυλωτό, στενό φιόρδ για περισσότερο από μία εβδομάδα, κουνιόταν μπρος-πίσω κάθε 90 δευτερόλεπτα.
Το φαινόμενο, που ονομάζεται “κύμα ορθοστάτη” (seiche), αναφέρεται στη ρυθμική κίνηση ενός κύματος σε έναν κλειστό χώρο, παρόμοια με το νερό που πάει μπρος-πίσω σε μια μπανιέρα ή ένα ποτήρι. Ένας από τους επιστήμονες μάλιστα προσπάθησε (και απέτυχε) να αναπαραγάγει το φαινόμενο στην ίδια του την μπανιέρα. Παρόλο που τα “κύματα ορθοστάτη” είναι γνωστά, οι επιστήμονες δεν είχαν ιδέα ότι θα μπορούσαν να διαρκέσουν τόσο πολύ.

«Αν έλεγα πριν από έναν χρόνο ότι ένα κύμα ορθοστάτη θα μπορούσε να διαρκέσει εννέα ημέρες, όσοι με άκουγαν θα κουνούσαν το κεφάλι και θα έλεγαν ότι είναι αδύνατον», δήλωσε ο Svennevig, παρομοιάζοντας την ανακάλυψη με το να βρίσκεις ξαφνικά ένα νέο χρώμα στο ουράνιο τόξο.
Επομένως, ήταν αυτό το “κύμα ορθοστάτη” που δημιούργησε τη σεισμική ενέργεια στο φλοιό της Γης, κατέληξαν οι επιστήμονες. Ίσως είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες παρατηρούν άμεσα τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής «στο έδαφος που πατάμε», δήλωσε ο Hicks. Και κανένα μέρος δεν ήταν άτρωτο· το σήμα ταξίδεψε από τη Γροιλανδία στην Ανταρκτική σε περίπου μία ώρα, πρόσθεσε.


Κανείς δεν τραυματίστηκε από το τσουνάμι, αν και προκάλεσε ζημιές. Η ανατολική Γροιλανδία δεν είχε ξαναζήσει μια κατολίσθηση και ένα τσουνάμι σαν αυτό, είπε ο Svennevig. Αυτό δείχνει ότι νέες περιοχές της Αρκτικής «έρχονται στο προσκήνιο» για τέτοιου είδους κλιματικά φαινόμενα, πρόσθεσε. Καθώς η Αρκτική συνεχίζει να θερμαίνεται — τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή έχει θερμανθεί τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο — τα τσουνάμι που προκαλούνται από κατολισθήσεις μπορεί να γίνουν πιο συχνά και ενδεχομένως να έχουν θανατηφόρες συνέπειες. Τον Ιούνιο του 2017, ένα τσουνάμι στη βορειοδυτική Γροιλανδία σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και παρέσυρε σπίτια. Η απειλή δεν περιορίζεται μόνο στη Γροιλανδία, είπε ο Svennevig· Φιορδ παρόμοιου σχήματος υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπως στην Αλάσκα, σε μέρη του Καναδά και στη Νορβηγία.

Αυτό που συνέβη στη Γροιλανδία τον περασμένο Σεπτέμβριο «δείχνει για άλλη μια φορά την συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση των μεγάλων ορεινών κλίσεων στην Αρκτική λόγω της αυξημένης κλιματικής θέρμανσης», δήλωσε η Paula Snook, γεωλόγος κατολισθήσεων στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Δυτικής Νορβηγίας,

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

«ΤΟΝ ΕΣΤΕΛΝΕ ΠΑΝΩ ΜΑΣ!» ΓΙΑ 700 – 800 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ...

Αίσθηση στο πανελλήνιο έχει προκαλέσει η είδηση για την παραλίγο νέα τραγωδία στον προαστιακό σιδηρόδρομο που προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση, με τον ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας να αποκαλύπτει πως για 700 μέτρα αποφεύχθηκε η σύγκρουση των τρένων.
«Είδα το χάρο με τα μάτια μου, έτρεμα, ζήτησαν αντικατάσταση. Σταματήσαμε σε απόσταση 700 – 800 μ. μεταξύ μας. Αν δεν είχα ακούσει την αναγγελία ή αν είχαμε φύγει λίγο αργότερα από την Αθήνα, τι θα γινόταν;», τονίζει μιλώντας στο «
Έθνος» ο Δημήτρης Κουτσιαύτης που είναι πρόεδρος των μηχανοδηγών (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης – ΠΕΠΕ) και ο οποίος οδηγούσε την αμαξοστοιχία 1210.

«Στις 09:14 βρισκόμουν με την (σ.σ. αμαξοστοιχία) 1210 σε δρομολόγιο από τον Πειραιά προς το αεροδρόμιο. Μόλις έφτασα στην Αθήνα με ολιγόλεπτη καθυστέρηση περίπου 7 με 8 λεπτών, μου δόθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα και συγκεκριμένα το 1001. Βγήκα έξω να ελέγξω αν υπάρχει κάποιος τελευταίος επιβάτης, ο οποίος δεν έχει προλάβει να επιβιβαστεί και αμέσως μόλις μου έδωσε η σταθμάρχης του σταθμού Λαρίσης το σινιάλο, έκανα αναγγελία και αποχώρησα. Στην αναγγελία ανέφερα ότι η 1210 από την Αθήνα και σε μόνη γραμμή προς Αγίους Αναργύρους. Βρισκόμουν σε κίνηση με τη δρομολογιακή ταχύτητα».

Τη στιγμή εκείνη και ενώ είχε ξεκινήσει και βρισκόταν στη λεγόμενη μηχανογραφική διάβαση άκουσε τη συνομιλία του μηχανοδηγού του δεύτερου συρμού –αμαξοστοιχία 1307– με την τηλεδιοίκηση του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ):

«Ακούω τον συνάδελφο να λέει από Αγίους Αναργύρους η 1307 τι περιμένει; Κανείς δεν του απαντά. Αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πάει καλά. Κάποια στιγμή λέει το ΣΚΑ η 1307 μόνη γραμμή προς Αθήνα. Ουσιαστικά τον έστελνε πάνω μας», λέει ο κ. Κουτσιαύτης.
Όπως περιγράφει, ο ίδιος αρχικά απέφυγε να κάνει ακαριαία πέδη προκειμένου να μην τρομοκρατηθούν οι επιβάτες του τρένου το οποίο ήταν σχεδόν γεμάτο, προχωρώντας σε πλήρη πέδη και παραμένοντας σε ετοιμότητα. «Αν έβλεπα τα χειρότερα, ήμουν έτοιμος να κάνω ακαριαία πέδη και να κινηθώ προς τα πίσω», σημείωσε ο ίδιος.

Αμέσως μετά και αφού είχε ολοκληρωθεί η συνομιλία του άλλου συρμού με το ΣΚΑ,

ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΚΑΝ! ΑΟΡΑΤΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ...


Ένα ραντάρ υψηλής τεχνολογίας εντόπισε πάνω από τις πυραμίδες της Γκίζας αόρατες διαστημικές φυσαλίδες, οι οποίες διαθέτουν τέτοια ισχύ σε βαθμό που μπορούν να επηρεάσουν τους δορυφόρους.
Η ανακάλυψη έγινε από κινέζους ερευνητές, οι οποίοι τον περασμένο μήνα δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική ιστοσελίδα agupubs.onlinelibrary.wiley.com.
Σύμφωνα με τη New York Post, οι παραπάνω φυσαλίδες είναι ένα διαστημικό μυστηριώδες φαινόμενο. Ονομάζονται ισημερινές φυσαλίδες πλάσματος (EPBs) και περιγράφονται ως θύλακες υπέρθερμου αερίου σε χαμηλά υψόμετρα σε περιοχές κοντά στον ισημερινό, όπως η Αίγυπτος.
Επίσης, εμφανίζονται όταν υπάρχει ξαφνικά απώλεια φορτισμένων σωματιδίων στο στρώμα του ουρανού που ονομάζεται ιονόσφαιρα.

Οι επιστήμονες περιγράφουν αυτό το φαινόμενο ως μορφή διαστημικού καιρού και θεωρούν ότι η περίπτωση που εντόπισαν προέρχεται από μια γεωμαγνητική καταιγίδα που σημειώθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν, τον Νοέμβριο του 2023.

Στη σχετική έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών αναφέρεται ότι αυτές οι φυσαλίδες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «σημαντικό φαινόμενο διαστημικού καιρού», που πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως τους δορυφόρους.

TOYΣ "ΕΔΩΣΕ" ΣΤΕΓΝΑ (ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ) Ο Ν. ΦΕΛΕΚΗΣ...

Apokalipsis
Δείτε πως τους έδωσε στεγνά ο Φελέκης όλους μαζί και με τον @LefKretsos

ΤΖΙΦΟΣ! ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ Η MOODY’S ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές, ενώ κράτησε για μια ακόμη φορά αμετάβλητη τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου σε Βa1, χωρίς να δώσει την επενδυτική βαθμίδα.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του, η αλλαγή του outlook σε θετική αντανακλά την αυξημένη πιθανότητα διατηρήσιμης ισχύος του τραπεζικού τομέα, μειώνοντας τα ρίσκα για την κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, η πιθανότητα υπέρβασης των προσδοκιών από την Ελλάδα σε όρους οικονομικής και δημοσιονομικής απόδοσης, η οικονομική της ισχύς ίσως βελτιωθεί ταχύτερα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba1 αντανακλά τις σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σύγκλισης, έναντι των συνεχιζόμενων προκλήσεων σε τομείς όπως η αποδοτικότητα στην απονομή δικαιοσύνης, η μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και το πολύ υψηλό χρέος.

Πάντως, το ελληνικό αξιόχρεο έχει ήδη λάβει επενδυτική βαθμίδα από τους άλλους τέσσερις μεγάλους οίκους, την S&P, την Fitch, την Scope και την DBRS. Μάλιστα, η τελευταία στην αξιολόγηση της, στις 6 Σεπτεμβρίου, προχώρησε και σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές.

Επόμενα ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης είναι με τη Standard and Poor’s στις 18 Οκτωβρίου και με τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου.

Κ. Χατζηδάκης: Απάντηση στη μηδενιστική κριτική οι θετικές εκτιμήσεις από τη Moody’s
Ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Η Moody’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας για τρεις κυρίως λόγους που, όπως σημειώνει η ίδια,

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΕΞΙΩΝ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ” ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1946

Του Γ. Γ.

Οταν το μεταδεκεμβριανό καθεστώς ενσωμάτωνε στον σκληρό κρατικό μηχανισμό όλα τα δωσιλογικά καθάρματα που υπηρέτησαν τους κατακτητές και εγκλημάτησαν σε βάρος του ελληνικού λαού, έστελνε τους δικούς μας “αγίους” να μαρτυρήσουν εξόριστοι/ες στα ξερονήσια με το μοναδικό τους “κατηγορητήριο” ότι πολέμησαν τις ορδές των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. 

Θυμόμαστε, λοιπόν τα “κατορθώματα” των ιδεολογικών προγόνων, των σημερινών δεξιών, μέσα από ένα δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη” το οποίο δημοσιεύτηκε σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη του 1946 και αναφέρεται στους λαϊκούς αγωνιστές/ιες που εξόρισε το τότε καθεστώς στην Φολέγανδρο. (Κρατήσαμε αυτούσιο το συντακτικό του δημοσιεύματος).

Στους χάρτες σημειώνεται σαν μια μικρή ασήμαντη κουκίδα ανάμεσα στο σύμπλεγμα των νησιών του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα είναι ένας βράχος πεταμένος από την φύση ανάμεσα στο πέλαγος, αλμυρός από την ανάσα της θάλασσας ένας γκρίζος βράχος που ξεθυμαίνουν επάνω του όλες οι φουρτούνες και όλοι οι αγέρηδες.

Ολη μέρα λούζεται στον ήλιο και στον άνεμο και τα βράδια όταν δεν είναι χειμώνας για να λυσσομανάει η θάλασσα γύρω του, μια θανατερή υγρασία τυλίγει το νησί με ένα νερένιο ύπουλο και σιωπηλό δίχτυ που σαπίζει τα πνευμόνια και τρυπάει ως το κόκκαλο. Είναι το συνηθισμένο κλίμα των έρημων τούτων βράχων που η αργόσχολη “φυσιολατρία” των κοσμικών “σταυροφόρων” του Αιγαίου ονόμασε με το ποιητικό όνομα “άσπρα νησιά”. 

Οποιος δεν κάθισε να φάει το πικρό ψωμί του,

ΠΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ Ο ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΝΙΚΟΥ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑ;

Είναι σίγουρο ότι στην πορεία θα αρχίσουν να βγαίνουν σκελετοί από την ντουλάπα τους ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό θα εντείνεται όσο οξύνεται ο εσωκομματικός πόλεμος που υπάρχει μεταξύ των ατόμων που ανήκουν σε διαφορετικές φράξιες στο κόμμα της Κουμουνδούρου.

Ο πρώην διευθυντής της Αυγής, Άγγελος Τσέκερης, ένα άτομο το οποίο έχει διατελέσει διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όλες αυτές τις μέρες έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον έκπτωτο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη.

Εκτός των άλλων του αποδίδει ότι είναι ευέλικτος και καιροσκόπος, διχαστικός και βαθιά υποκριτής. Του χρεώνει ότι “καβάλησε τα τρολ και τους λυσσασμένους του Διαδικτύου, χρησιμοποίησε fake news, …”.

Αυτό που κυκλοφορεί σαν φήμη εδώ και λίγες μέρες ότι θα βγουν στην δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που προσέλαβε με υπέρογκους μισθούς ο Κασσελάκης στην Αυγή και στο Ινστιτούτο Νίκου Πουλαντζά, φαίνεται -αν κρίνουμε από την ανάρτηση Τσέκερη- ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ!

Γράφει ο Νίκος από Βόλο

Ο “Πορτο-σαλταρισμένος” στο κανάλι του Αλαφούζου /  κέρδισε “με το σπαθί του” ρόλο πρώτου κολαούζου! /

Γλείφταρος του Μητσοτάκη, του Άδωνη, του Χατζηδάκη / αποδείχτηκε  πυγμαίο μα κι ανούσιο… κουταβάκι! / 

Στην υπηρεσία ως μπήκε  λαογδάρτηδων- “φονιάδων”, /  παρασίτων “τρέ φραγκάτων” κι ολουνών των μασκαράδων, / νόμισ’ ο φουκαρατζίκος πως διάσημος θα γίνει / και πως τ’ όνομά του σ’ όλο το στερέωμα θα μείνει! /

Και καθώς τον λέγαν κι… Άρη, όπως το θεό της μάχης, / νόμισε πως οι κραυγές του κι οι γκριμάτσες  -(π’ άμα λάχεις /  καμιά  μέρα να τις βλέπεις να γεμίζουν την οθόνη / απ’ το γέλιο που θα ρίξεις θα λυθεί το … παντελόνι) /  – -νόμισε πως όλα τούτα κανονιών βροντές σημαίνουν / που τους  …κεραυνούς του Δία ξεπερνούν και ξανοσταίνουν! /               

Άρχισε λοιπόν κι ετούτος να …”βροντάει και ν’ αστράφτει”, / μ’ από το πολύ το ζόρι τις …πορδές δεν κάνει ζάφτι!! /.       

Κάθε …”κανονιά” που ρίχνει συνοδεύετ’ από μπόχα,/ ψέμα -καραγκιοζιλίκι παπατζίδικο στην τσόχα./   

Κι από τότε τ’ Αλαφούζου ο … τεράστιος Πορτοσάλτε/ γίνηκε γνωστός στην πιάτσα, νέτα – σκέτα, ως … “Πόρδο- Σάλτε”!!! / Κι όσο πιο πολύ κραυγάζει, γίνεται και πιο αστείος / κι όταν …”αντικομμουνίζει”, του αιώνα ο πιο γελοίος!!!

ΛΕΝΕ “ΟΧΙ” ΣΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που λένε όχι στην κρουαζιέρα για να περιορίσουν το overtourism

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ευρωπαϊκές πόλεις που παλεύουν με τον υπερτουρισμό γνώρισαν πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή χωρίς κρουαζιέρες.

Για ορισμένους, πυροδότησε προσπάθειες απαγόρευσης ή περιορισμού του αριθμού των πλοίων που καταπλέουν σε αυτά τα λιμάνια.

Το 2021, η Βενετία εμπόδισε μεγάλα κρουαζιερόπλοια να αγκυροβολούν στο ιστορικό της κέντρο.
Η ζημιά στη λιμνοθάλασσα οδήγησε την UNESCO να απειλήσει να προσθέσει την πόλη στον κατάλογο των απειλούμενων με εξαφάνιση, εκτός εάν τα πλοία απαγορευθούν οριστικά.

Υποστηρίζουν ότι τα μεγάλα πλοία προκαλούν ρύπανση και διαβρώνουν τα θεμέλια της πόλης που ήδη υποφέρει από τακτικές πλημμύρες.

Η απαγόρευση σημαίνει ότι μεγάλα κρουαζιερόπλοια και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν μπορούν πλέον να εισέλθουν στο κανάλι Giudecca της Βενετίας που οδηγεί στη διάσημη πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Υπήρχαν προσπάθειες να σταματήσουν τα μεγάλα πλοία πριν ανατραπούν με προηγούμενη νομοθεσία. Όμως η πίεση αυξήθηκε όταν το 2019 ένα κρουαζιερόπλοιο συνετρίβη σε λιμάνι στη Βενετία, τραυματίζοντας πέντε άτομα.

Και μέχρι την απαγόρευση του 2021, ακόμη και εταιρείες κρουαζιέρας βρίσκονταν στο πλοίο. Μετά την ανακοίνωσή της, η Διεθνής Ένωση Εταιριών Κρουαζιέρας (CLIA) δήλωσε ότι «υποστήριξε μια νέα προσέγγιση για πολλά χρόνια» χαρακτηρίζοντάς την ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των κρουαζιερόπλοιων

Η Ada Colau, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, δήλωσε πρόσφατα ότι θα περιόριζε τον αριθμό των τουριστών κρουαζιέρας στην πόλη εάν επανεκλεγεί τον Μάιο.

Τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν στο μισό τον αριθμό των ατόμων που αποβιβάζονται, ο οποίος μπορεί να φτάσει τις 200.000 το μήνα κατά την περίοδο αιχμής.

«Το 40% των κρουαζιερόπλοιων σταματούν για τέσσερις ώρες. Δεν δίνουν στην πόλη οικονομική απόδοση,