Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΨΑΧΝΟΥΝ 3.000 ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ «ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ»

ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Πάνω από 3.000 συνεταιρισμούς «φαντάσματα» αναζητεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό να μπει οριστικό λουκέτο στις αγροτικές οργανώσεις «σφραγίδες», ενώ την ίδια ώρα κατατίθεται πολυνομοσχέδιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια δεκάδων χιλιάδων αγροτών προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,
σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 6.800 πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί, εκ των οποίων περί το 50% είναι ανενεργοί, δηλαδή δεν εμφανίζουν έσοδα και θεωρούνται συνεταιρισμοί «σφραγίδες».
Υστερα από διαβούλευση μηνών και συζητήσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, χθες το πρωί αποφασίστηκε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν εντοπιστεί όλοι οι συνεταιρισμοί «φαντάσματα» στην Ελλάδα και παράλληλα να δοθεί λύση στα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών με «κούρεμα» και επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης. Οντας κύριο σημείο σύγκλισης και των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση να ξεκαθαριστεί η σημερινή κατάσταση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, ομόφωνα αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των ανενεργών συνεταιρισμών όπως προβλέπεται με βάση το Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών στον νόμο 4015.
Πολυνομοσχέδιο
Την ίδια ώρα ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια δεκάδων χιλιάδων αγροτών προς την υπό εκκαθάριση ΑΤΕ περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η υποθήκη θα περιοριστεί στο 120% της αξίας του δανείου (στα δάνεια αυτά η υποθήκη έφτανε ή και υπερέβαινε ακόμη και το 300% της αξίας του δανείου). Στην περίπτωση, δε, που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιορίζεται στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας, βάσει των νέων ρυθμίσεων.
Η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ από τον αγρότη. Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού στο εν λόγω διάστημα, τότε θα θεωρείται νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο, με διάρκεια αποπληρωμής από 5-15 έτη και επιτόκιο 3%.

Εφόσον μάλιστα το αγροτικό ακίνητο δεν αποτελεί πρώτη κατοικία ή κύρια αποθήκη του αγρότη, στη σύμβαση του δανείου η τράπεζα θα μπορεί να απαιτήσει το δικαίωμα εκμίσθωσής του και την εκχώρηση του μισθώματος σε αυτήν μέχρι να αποπληρωθεί το δάνειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: