Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ :ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ ΑΝΟΙΧΤΗ

Αθήνα
«Είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, αλλά με την ΕΡΤ ανοιχτή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή.

«Είναι αίτημα να έχουμε μια ΕΡΤ ανεξάρτητη και απογαλακτισμένη από την πολιτική εξουσία. Είμαστε συνεπώς υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία» δήλωσε.
«Το μαύρισμα της οθόνης μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Ταυτιζόμαστε με το φρόνημα του ελληνικού λαού, με το φρόνημα του ελληνισμού» είπε.
Αφού κατέστησε σαφές πως, «προφανώς, θέλουμε ριζική αναδιάρθρωση στο κράτος τομές, αποφασιστικότητα, αλλά όχι εκ των ενόντων και εκ του πλαγίου πρόχειρες λύσεις για να καλυφθεί η υποχρέωση μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 2.000 «επειδή δεν μπορέσαμε να βρούμε σωστά και έγκαιρα τη λύση αυτή», ζήτησε «πλήρεις θεσμικές εγγυήσεις της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το κόμμα του έκανε τη «μεγάλη τιμή» στον κ. Σαμαρά να αποδεχθεί να είναι πρωθυπουργός. «Να είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν είναι μονοκομματική κυβέρνηση η οποία ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους, αλλά μια κυβέρνηση που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη θεσμική ισοτιμία ανεξαρτήτως του συσχετισμού δυνάμεων» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η συζήτηση στο Κοινοβούλιο δεν μεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής, καθώς το σήμα του διεκόπη.
Παράλληλα, παρατήρησε ότι η πτώση του σήματος της ΕΡΤ έχει ως αποτέλεσμα να διακόπτεται και η μετάδοση του προγράμματος του ΡΙΚ στην Ελλάδα, η δορυφορική εκπομπή, αλλά και η μετάδοση ξένων σταθμών.
Υπάρχει θέμα θεσμικής λειτουργίας και ζήτημα δημοκρατίας, τόνισε, χαρακτηρίζοντας καταλύτη αυτό που συνέβη στην ΕΡΤ.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαταράξει την πολιτική σταθερότητα. Κάποιοι άλλοι το έκαναν αυτό. Πολιτική σταθερότητα σημαίνει καθαρή προγραμματική συμφωνία. Μπορούμε να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο κυβέρνησης συνεργασίας εθνικής ανάγκης αλλά αυτή δεν αντιμετωπίζεται με συγκαλύψεις, με μονομερείς ενέργειες, με τετελεσμένα» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν δέχεται μαθήματα ούτε υπευθυνότητας ούτε αποφασιστικότητας και αν κάποιοι νομίζουν ότι φοβάται το ΠΑΣΟΚ για δημοσκοπικούς δήθεν λόγους έχουν τραγικό λάθος.

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τις εκλογές. Πιέσεις, απειλές, σενάρια εκβιασμοί και μυθεύματα περί του τι ήξεραν οι αρχηγοί, basta! Ως εδώ! Σεβασμός στη θεσμική λειτουργία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Μπορούμε και μεις να μιλήσουμε για όλα τα θέματα».

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε πως «υπό συνθήκες κρίσης, με τη ναζιστική ακροδεξιά που ως ηγεσία αρνείται το Ολοκαύτωμα να ανεβαίνει και να αποθρασύνεται, ο σεβασμός της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλίου, των διαδικασιών του Συντάγματος είναι όρος επιβίωσης του έθνους».
«Άρα» πρόσθεσε «δεν υπάρχουν περιθώρια εκπτώσεων ανοχών ούτε για παρακάμψεις και καταστρατηγήσεις της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, για αυταρχικές κινήσεις επίδειξης δύναμης».

Όπως, επισήμανε, η κοινωνία, θέλει ταυτοχρόνως τρία πράγματα:

  • Μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά καλά, βαθιές καλά σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις παντού. «Αλλά αυτό δεν γίνεται με εντυπωσιακές κινήσεις καταδρομικού χαρακτήρα, αλλά με προετοιμασία, συναίνεση, διάλογο, αποφασιστικότητα ουσίας και εφ' όλης της ύλης» σημείωσε.
  • Απόλυτο σεβασμό της Δημοκρατίας και των θεσμών. «Περιττά μέτωπα ανοίξαμε κι εμείς στο παρελθόν και μετανιώσαμε. Υπάρχουν προτεραιότητες που απορρέουν από την ανάγκη της οικονομίας, της κοινωνίας και του έθνους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Πολιτική σταθερότητα. «Έχουμε μεγάλο κόπο και μεγάλο κόστος γι αυτή», είπε συμπληρώνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ ιστορικά, ούτε στο πρόσφατο ούτε στο απώτερο παρελθόν δεν έχει διαταράξει ποτέ την πολιτική σταθερότητα. Κάποιοι άλλοι το έχουν κάνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: