Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΩΣ ΑΡΓΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΑΡ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ «ΠΕΡΙ ΜΗ ΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ.
Σε φάση σφοδρών κλυδωνισμών εισέρχεται ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά την απόφαση του κλεισίματος της ΕΡΤ. Το κλίμα που διαμορφώνεται σε ηγετικό επίπεδο στο ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρα συγκρουσιακό και το Πολιτικό Συμβούλιο που συγκαλείται εκτάκτως το απόγευμα αναμένεται να λάβει χαρακτηριστικά ευρύτερης επισκόπησης των όρων λειτουργίας της κυβέρνησης και της θέσης του Κινήματος εντός αυτής.
Ενδεικτικές του «πολεμικού» κλίματος,
είναι δηλώσεις στελεχών του Κινήματος.
«Ενας ανεύθυνος πολιτικός δεν μπορεί πλέον να ηγείται μιας κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Συνειδητά ο κ. Σαμαράς δυναμιτίζει τη συνέχεια της κυβέρνησης και τη σταθερή πορεία της χώρας, αναφέρει σε δήλωσή του ο Θ. Μωραϊτης. Και προσθέτει:
«Με τις μονομερείς και στα όρια του Συντάγματος αποφάσεις του εκβιάζει την κοινωνία και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι η ΕΡΤ για την οποία και πρέπει να γίνει εξορθολογισμός δαπανών που θα περιλαμβάνει και δύσκολες αποφάσεις. Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ο κ. Σαμαράς ο οποίος αγνοώντας και εκβιάζοντας διαρκώς τους κυβερνητικούς εταίρους, κυβερνά εδώ και μήνες με επικοινωνιακούς όρους αποτυγχάνοντας στου στόχους που έχει θέσει η προγραμματική συμφωνία των κομμάτων. Και επειδή αυτές τις κρίσιμες ώρες κάποιοι παίζουν τις τύχες της χώρας κορόνα - γράμματα βάζοντας παπαγαλάκια να διατυπώνουν το εκβιαστικό δίλημμα «Αυθαιρεσία ή Εκλογές» η απάντηση από εμάς θα πρέπει αν είναι δεδομένη: «Εκλογές».
Ευθέως επιθετική προς τον πρωθυπουργό ήταν και δήλωση του Κ. Σκανδαλίδη ο οποίος ζήτησε από τον κ. Σαμαρά «εάν δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πρωθυπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης να παραδώσει την εντολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ως πράξη ντροπής χαρακτηρίζει από την πλευρά της η Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου το κατέβασμα της πρίζας στην Δημόσια Τηλεόραση. Σε δήλωσή της η πρώην υπουργός αναφέρει:

«Πράξη ντροπής το κατέβασμα χθές βράδυ του διακόπτη της ΕΡΤ από την κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, ούτε στις πιο μαύρες και ανώμαλες περιόδους της ιστορίας μας. Απόφαση που είναι απαράδεκτη πολιτικά και κοινωνικά με την μαζική απόλυση χιλιάδων εργαζομένων,
αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική συνταγματικά, πρωτάκουστη για Ευρωπαϊκή χώρα.Ούτε η Θάτσερ στο απόγειο της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης της δεν διανοήθηκε να θίξει το BBC.
Η λειτουργία της δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης αποτελεί δημόσιο αγαθό, συνταγματικά κατοχυρωμένο, που αφορά στην ενημέρωση, στον πολιτισμό, στην διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης μέσα από το μοναδικό της αρχείο, στον Ελληνισμό της διασποράς, τόσο ως ενημέρωση, αλλά και ως το μέσο διατήρησης ζωντανής της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα για τις νεώτερες γενιές του απόδημου Ελληνισμού.
ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Για «σχεδιασμούς παρασκηνίου, με στόχους μικροπολιτικούς και με ενέργειες που επιφέρουν πλήγμα στη Δημοκρατία» μιλά σε δήλωσή του για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Παραδεχόμενος μεν ότι «η ΕΡΤ, έπρεπε να σχεδιαστεί εκ νέου προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες ενημέρωσης και τις απαιτήσεις των Ελλήνων τηλεθεατών», ο κ. Παπανδρέου ασκεί δριμεία κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς τονίζοντας ότι «όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -που παρέλαβε την ΕΡΤ ελλειμματική και την κατέστησε άμεσα πλεονασματική- επιχείρησε τολμηρές τομές στην ΕΡΤ, η Νέα Δημοκρατία και ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντέδρασαν με πύρινες δηλώσεις».
Ολόκληρη η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης, από το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:
«Σήμερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την διακοπή λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης.
Η αλήθεια είναι, ότι η ΕΡΤ, έπρεπε να σχεδιαστεί εκ νέου προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες ενημέρωσης και τις απαιτήσεις των Ελλήνων τηλεθεατών και προσθέτως, στις ανάγκες της χώρας και την προβολή της διεθνώς.
Αυτό όμως, απαιτεί σχέδιο και βεβαίως, την αλήθεια προς την Ελληνική κοινωνία και σεβασμό προς τους εργαζόμενους.
Η κυβέρνηση με τη σημερινή της απόφαση, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, την υποκρισία και την ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύτηκε η Νέα Δημοκρατία.
Όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -που παρέλαβε την ΕΡΤ ελλειμματική και την κατέστησε άμεσα πλεονασματική-, επιχείρησε τολμηρές τομές στην ΕΡΤ, η Νέα Δημοκρατία και ο σημερινός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αντέδρασαν με πύρινες δηλώσεις.
Αντί να συμβάλλουν, όπως είχαν χρέος, στην ουσιαστική αλλαγή της ΕΡΤ, υπονόμευσαν την όλη προσπάθεια.
Σήμερα, αντί να ζητούν συγνώμη για την στάση τους και την υποκρισία τους, μιλούν χωρίς αιδώ, για βούληση και τόλμη.
Και βεβαίως, φτάνουν στο σημείο να σπηλώνουν αδιακρίτως συνειδήσεις και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.
Τότε, δεν θέλησαν να συμβάλλουν στην προσπάθεια, σήμερα, οδηγούν την ΕΡΤ σε κλείσιμο.
Η χώρα χρειάζεται Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, που να υπηρετεί χωρίς σκοπιμότητες το δημόσιο συμφέρον, να λειτουργεί δημοκρατικά και παράλληλα, να αναδεικνύει την σημασία των δημοκρατικών διαδικασιών, με σεβασμό στους κανόνες της ουσιαστικής ενημέρωσης και της δεοντολογίας, λαμβάνοντας υπόψη τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως και τις ανάγκες του απόδημου Ελληνισμού αλλά και των ακριτικών περιοχών της χώρας.
Η διασφάλιση αυτής της αποστολής, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δρομολογείται με σχεδιασμούς παρασκηνίου, με στόχους μικροπολιτικούς και βεβαίως, με ενέργειες που επιφέρουν πλήγμα στη Δημοκρατία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: