Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι επαφές, οι εισηγήσεις και οι φόβοι της ανατροπής...
Οσοι γνωρίζουν τα δρώμενα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα θα δρομολογηθούν εξελίξεις, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις ελέγξει ο αδύναμος πρόεδρος του Κινήματος, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. «Κανείς δεν τον λαμβάνει στα σοβαρά» αναφέρουν κομματικά στελέχη. Η αλήθεια είναι ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών έχει μετατραπεί σε αδύναμο κρίκο τόσο του κόμματός του όσο και των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα στην Κεντροαριστερά. 
Μπροστά στην αδιέξοδη πραγματικότητα,
όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εξελίξεις, είναι λογικό ο κ. Βενιζέλος να αναζητεί σανίδα σωτηρίας, προκειμένου να αποφύγει τον περαιτέρω πολιτικό του διασυρμό. 
Υπό τις επικρατούσες συνθήκες, είναι δύσκολο να το καταφέρει, γεγονός που αποτυπώνεται ακόμη και στις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. «Ακόμη και χωρίς αρχηγό, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει υψηλότερα ποσοστά», επισημαίνει στο «Secret» πρώην υπουργός, θέλοντας να καταδείξει την αποδυνάμωση του κ. Βενιζέλου. 
Η αδυναμία του υπουργού Εξωτερικών να οδηγήσει σε ανάκαμψη το κόμμα του έχει ανοίξει την όρεξη σε διαφόρους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κίνηση των «58», όπως και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στο παρασκήνιο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Βενιζέλος έχει αρχίσει να υποψιάζεται ότι στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει να καταστρώνεται ένα «ύπουλο» πολιτικό σχέδιο, που έχει ως στόχο την ανατροπή του. 
Οπως αναφέρουν συνομιλητές του, στο «παιχνίδι», εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα και τους καθηγητές, αναπτύσσουν ρόλο και επιχειρηματίες, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μονοπωλήσει την Κεντροαριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο φόβος της ανατροπής έχει αρχίσει να αποσταθεροποιεί τον υπουργό Εξωτερικών. Τα όσα εξελίσσονται στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι με όσα πρόκειται να δούμε κατά το προσεχές διάστημα. 
Οπως εκτιμούν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές, ο κ. Βενιζέλος δύσκολα θα αντέξει την πίεση. Ετσι, το πιθανότερο σενάριο, που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στο μυαλό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι η «ηρωική» έξοδος από την κυβέρνηση Σαμαρά. Τις τελευταίες μέρες το σκέφτεται σοβαρά, λένε στελέχη που συνομιλούν μαζί του. Αλλωστε, το ρίσκο είναι μικρό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να διακινδυνεύσει την είσοδο στην επόμενη Βουλή. Ευρισκόμενος ενώπιος ενωπίω με αυτήν την πραγματικότητα, η αποστασία ίσως και ν’ αποδειχθεί (πολιτικά) λυτρωτική. Απεναντίας, η παραμονή στο κυβερνητικό σκάφος είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα τον οδηγήσει στην πολιτική ανυπαρξία.
Ενδιαφέρει…
Ο φόβος της ανατροπής έχει αρχίσει να αποσταθεροποιεί τον υπουργό Εξωτερικών.

ΥΓ: Σε κάθε περίπτωση, η αποσταθεροποίηση Βενιζέλου επηρεάζει (ήδη) την κυβερνητική συνοχή και φέρνει ακόμη πιο κοντά τις πρόωρες κάλπες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: