Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ORF, ΚΕΡΣΤΙΝ ΓΚΑΜΕΛΙΝ, ΖΙΝΤΟΙΤΣΕ ΤΣΑΙΤΟΥΝΓΚ ΚΑΙ ΡΑΙΜΟΥΝΤ ΛΕΒ: «Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»

AΠΟ ΤΟΥΣ G20 ΤΟ 2011 - ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

«Ποιοι κινούν τα νήματα στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος του βιβλίου τριών δημοσιογράφων που ήξεραν όλο το παρασκήνιο και τα γεγονότα της ελληνικής περιπέτειας στην Ευρώπη.

Τα σενάρια της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου, οι θυελλώδεις διάλογοι στο G20 και το γενικότερο παρασκήνιο της κρίσης, περιγράφουν μέσα στο βιβλίο τους οι δημοσιογράφοι της δημόσιας αυστριακής τηλεόρασης ORF, Κέρστιν Γκάμελιν, Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ και Ράιμουντ Λεβ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, οι συγγραφείς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδειξαν να αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σήμαινε η αποκάλυψη από τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Οκτώβριο του 2009 ότι το χρέος και το έλλειμμα βρίσκονταν εκτός ελέγχου.
«Ο Γιώργος Παπανδρέου σημαίνει συναγερμό (στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου του 2009): “Η κατάσταση είναι δυσοίωνη,
έχω κληρονομήσει ένα τεράστιο έλλειμμα κι ένα μεγάλο χρέος. Χρειάζομαι την υποστήριξή σας”, λέει. Το μόνο που παίρνει είναι μερικές ευγενικές κουβέντες. Η Μέρκελ τον ευχαριστεί που μίλησε ανοιχτά, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι: “Η Ελλάδα δεν είναι χώρα στα πρόθυρα χρεωκοπίας”, λέει χωρίς να γνωρίζει.
Αργότερα ο Παπανδρέου και η Μέρκελ διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Η μία κουβέντα έφερε την άλλη και τελικά η Μέρκελ είπε θυμωμένη: “Τότε βγες από το ευρώ”.
Την άνοιξη του 2012 ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ με την σύσταση της ομάδας «Ελλάδα ΙΙ» από τον Γιούνκερ. Λίγο καιρό μετά σταμάτησαν από την Μέρκελ και τον Σόιμπλε που άλλαξαν γνώμη.
Έπειτα από μια επίσκεψη της Μέρκελ στην Κίνα στα τέλη Αυγούστου του 2012, αποφασίζει οριστικά ότι όλα τα μέλη θα μείνουν στην Ευρωζώνη. “Δεν θα κάνουμε τίποτα. Η Ελλάδα θα μείνει”, λέει.
Μετά την Σύνοδο του G20 στο Τόκιο, ο Σόιμπλε μεταβαίνει στη Σιγκαπούρη: “Δεν έχει νόημα να κάνουμε υποθέσεις περί μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”, λέει. Είχε αλλάξει γνώμη. Με αυτό έγινε σαφές πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Όσον αφορά την παραίτηση Παπανδρέου, οι συγγραφείς δίνουν διαφορετικές εκδοχές. Στη μία υποστηρίζουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν έχει καμία σχέση με το επεισόδιο στις Κάννες. «Το σωστό είναι ότι ο Παπανδρέου έπεσε όχι εξαιτίας της Μέρκελ αλλά από εσωκομματικές ίντριγκες. Ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. “Ο Παπανδρέου μαχαιρώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών του”, λέει υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Ο Σαρκοζί φωνάζει στο Μέγαρο των Ηλυσίων και καλεί τον Παπανδρέου στις Κάννες. Έχει νεύρα επειδή πρέπει να εγκαταλείψει τα σχέδια που είχε ως οικοδεσπότης της συνάντησης εξαιτίας του ελληνικού δράματος. Ο Παπανδρέου εξηγεί την ιδέα του. Η Μέρκελ έχει ένα σχέδιο. “Ωραία, αφού θέλεις να ρωτήσεις τον λαό σου, ορίστε. Αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Αφού θα κάνεις δημοψήφισμα, εμείς θα θέσουμε τις ερωτήσεις. Η ερώτηση θα είναι: θέλετε να παραμείνετε στο ευρώ υπό τους όρους του προγράμματος προσαρμογής; Είναι ρίσκο αλλά στο τέλος όλοι συμφωνούν”. Στο αεροπλάνο της επιστροφής ο υπουργός Οικονομικών είχε μάλλον ήδη αποφασίσει να ρίξει τον Παπανδρέου και να ανέβει ο ίδιος στην ηγεσία της κυβέρνησης. Μόλις έφτασαν ο Βενιζέλος ανακοίνωσε χωρίς συνεννόηση με τον Παπανδρέου ότι το δημοψήφισμα ακυρώθηκε. Ο Παπανδρέου δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: