Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΟΥΤΕΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

 ΔΕ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΜΕ
ΛΕΦΤΕΡΩΣΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ
Πλήθος κόσμου, επιζήσαντες αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, απόγονοι μαχητών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, έδωσαν και φέτος το παρών στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 71 χρόνια από τη μάχη στις Καρούτες Φωκίδας που έγινε την Κυριακή το πρωί στην πλατεία του χωριού.
Η εκδήλωση άνοιξε με προσκλητήριο νεκρών. Στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων ΕΛΑΣιτών μαχητών και κατοίκων του χωριού κατέθεσαν οι, Θύμιος Πολυζώης από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Φωκίδας, Δρόσος Τσελές, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας τουΚΚΕ και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρουτών, Γιάννης Μούρτος. Ακολούθησε το χρονικό της μάχης από την Ευγενία Αναγνώστου.
Στην κεντρική ομιλία που έκανε η Λιάνα Κορομπίλη, μέλος της ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, τονίστηκε πως: Είναι εκδηλώσεις σαν και την σημερινή που στην ουσία,
πρέπει να θυμίζουν και να διδάσκουν, ενώ ακόμα περισσότερο πρέπει να δείχνουν τον δρόμο στους αγώνες του σήμερα. Πρέπει σήμερα περισσότερο από ποτέ να βάζουμε στην επικεφαλίδα ποιοι πολεμάνε, ενάντια σε ποιους. Πρέπει σήμερα, μελετώντας την Ιστορία, να αξιοποιούμε την γνώση που μας προσφέρει η μελέτη της στον αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού ενάντια στους δυνάστες του, τότε και τώρα, την ολιγαρχία του πλούτου, τα  ντόπια και ξένα μονοπώλια.
Και κατέληξε: Αν κάτι όμως αποδεικνύει το έπος της εαμικής αντίστασης, είναι ότι οι δυνάμεις του λαού είναι ανεξάντλητες και ότι οι λαοί είναι παντοδύναμοι. Μπορούν να ανατρέψουν την εξουσία των αστών, μπορούν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, μπορούν να χτίσουν μια νέα κοινωνία, μια νέα ζωή. Δεν είναι οι λαοί καταδικασμένοι να ζουν στην φτώχεια, να δουλεύουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα. Χρειάζεται όμως για να γίνει αυτή η δύναμη, που θα οργανώσει, θα καθοδηγήσει, θα εμπνεύσει αυτόν τον αγώνα, υπηρετώντας αταλάντευτα αυτόν τον στόχο, που δεν θα υποχωρεί και δεν θα συμβιβάζεται μπροστά στον αρνητικό συσχετισμό.

Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

1 σχόλιο:

ΚΡΗΣ είπε...

ο Νομάρχης; ο Δήμαρχος; δεν ηταν;Στο Κλήμα με τους φασίστες,μπροστά καμαρωτώ τον θυμάμαι.