Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΜΙΚΡΟ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΕΝΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΛΑΕ, ΕΚΤΟΣ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ

Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι – Κατάρρευση των δύο μεγάλων κομμάτων – Ενισχύεται το σενάριο της μεγάλης συγκυβέρνησης – Οκτακομματική Βουλή
Μικρή υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η πρώτη μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.
Σε έρευνα της ProRata για την «Εφημερίδα των Συντακτών»,  πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι… αναποφάσιστοι με 25,5%, ενώ η αποχή φτάνει το 7,5%.
Όσον αφορά την εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 23% και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία 19,5%, η Χρυσή Αυγή με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το Ποτάμι με 4%, η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%, η Ένωση Κεντρώων με 3 %
Εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝΕΛ, που συγκεντρώνουν μόλις 2%.
Το εκλογικό σώμα εμφανίζεται αιφνιδιασμένο,
από την προκήρυξη των εκλογών, ενώ αβέβαιη αποτυπώνεται η εκλογική συμπεριφορά σχεδόν του 1/3 των ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, ενώ την ίδια στιγμή αποτυπώνεται καθαρά η απογοήτευση του εκλογικού σώματος, έπειτα από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ενισχύεται το σενάριο της μεγάλης συγκυβέρνησης, παρά το ότι το έχει αποκλείσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή είτε των δύο «μεγάλων» κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ), είτε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ αλλά και Ποταμιού.
Πρόθεση Ψήφου
ΚόμμαΠρόθεση Ψήφου
ΣΥΡΙΖΑ23%
Νέα Δημοκρατία19,5%
Χρυσή Αυγή6,5%
Το Ποτάμι4%
ΚΚΕ5%
ΑΝΕΛ2%
ΠΑΣΟΚ4,5%
Λαϊκή Ενότητα3,5%
Ένωση Κέντρου3%
Άλλο3,5%
Αναποφάσιστοι25,5%
Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος  – Κατανομή εδρών
ΠοσοστόΈδρες
ΣΥΡΙΖΑ28,8133
ΝΔ24,571
ΧΑ8,224
ΚΚΕ6,218
ΠΑΣΟΚ5,616
ΠΟΤΑΜΙ515
Λαϊκή Ενότητα4,313
Ένωση Κέντρου3,710
Το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί λάθος την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές και μόνο το 24% τη θεωρεί σωστή. Τίποτα από τα δυο επιλέγει το 10%.
Το 68% θεωρεί πως η Ελλάδα έπρεπε να μείνει στο ευρώ ακόμη κι αν αυτό σημαίνει επιπλέον μέτρα και θυσίες, σε αντίθεση με το 28% που έχει αντίθετη άποψη και το 4% που επιλέγει το «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Διχασμένοι είναι οι πολίτες στο αν η κυβέρνηση με το Μνημόνιο 3 πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε. Το 48% λέει «ναι» και το «45%» όχι. Επίσης, το 51% δεν πιστεύει πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Το 39% πιστεύει πως θα το κάνει και το 10% δεν απαντά.
Από κακές έως πολύ κακές είναι οι εντυπώσεις των ερωτηθέντων για τις κινήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Γιάνη Βαρουφάκη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το 50% των ερωτηθέντων έχει πολύ κακή ή κακή άποψη για τις τελευταίες κινήσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ το ποσοστό αυτό είναι 55% για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και 32% για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

*Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 25 και 26 Αυγούστου σε δείγμα 1000 ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: