Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Η ΟΜΑΔΑ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

...για τη λίστα Λαγκάρντ...
Ενδελεχή έρευνα για τον σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά. Στ. Παπασταύρο, και της επενδυτικής του ομάδας, που ήλεγχε ή διαχειριζόταν πάνω από το 50% των κεφαλαίων της «λίστας Λαγκάρντ», ξεκινάει η Εισαγγελία, καθώς ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, παρέδωσε...
έναν ογκώδη φάκελο με στοιχεία για την υπόθεση.

Η έρευνα, όπως γράφει η Κυριακάτικη Δημοκρατία, αφορά τα κακουργήματα της σύστασης εγκληματικής συμμορίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, επί πρωθυπουργίας του, είχε κληθεί να καταθέσει για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα,

σχετικά με την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Ο Σταύρος Παπασταύρου, στις 31 Ιουλίου, είχε λάβει προθεσμία για να καταθέσει προχθές Παρασκευή, ωστόσο ζήτησε και νέα ολιγοήμερη παράταση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, που επικαλείται έγκυρες πηγές, την περασμένη Πέμπτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος παρέλαβε δια της υπηρεσιακής οδού σχετικό ογκώδη φάκελο από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, οπότε αναμένεται η έναρξη της έρευνας ως προς το ποιοι και πώς, με επίκεντρο την τράπεζα HSBC Γενεύης, διακινούσαν τεράστια ποσά μεταξύ Ελλάδας, Ελβετίας και διεθνών φορολογικών παραδείσων. Αν και, όπως είναι αναμενόμενο, η Εισαγγελία τηρεί απόλυτη μυστικότητα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ελεγχθεί πλήθος προσώπων πέραν των -ως τώρα εντοπισμένων- πρωταγωνιστών της «λίστας Λαγκάρντ».

Η ομάδα του Παπασταύρου φέρεται να είχε δραστηριότητα μεταξύ άλλων στις Βερμούδες, στον Παναμά, στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στα νησιά Γκέρνσεϊ της Μάγχης, ενώ παράλληλα διατηρούσε εταιρείες στα ίδια κράτη, καθώς και στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο, στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στις ΗΠΑ και «γραφείο υποστήριξης» στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη έρευνα του είδους στην Ελλάδα για οικονομικά εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί μέσω τόσο πολλών offshores σχεδόν σε όλο τον κόσμο και, ταυτόχρονα, συντονίζεται με πρωτοβουλίες άλλων χωρών της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

Συγκεκριμένα, οι οικονομικές εισαγγελίες στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν από την περασμένη άνοιξη έρευνα για ξέπλυμα χρήματος κατά της ίδιας της HSBC Γενεύης, όπου διατηρούνταν οι λογαριασμοί των αντίστοιχων «λιστών Λαγκάρντ» («λίστες Φαλτσιανί» για τους Γάλλους και Βέλγους υπηκόους), καθώς και κατά των επενδυτικών ομάδων που δρούσαν μέσω της συγκεκριμένης τράπεζας. Το σκεπτικό των Γάλλων και Βέλγων εισαγγελέων είναι ότι οι επενδυτικές ομάδες και τα στελέχη της HSBC Γενεύης δεν πρότειναν στους πελάτες-καταθέτες απλώς κάποιο τραπεζικό προϊόν με μεγαλύτερη απόδοση, αλλά έστηναν (με μεγάλες προμήθειες και ανυπολόγιστα κέρδη) offshores σε όλο τον κόσμο και κατηύθυναν τους συναλλασσομένους εκεί, διακινώντας και κρύβοντας χρήματα μη δηλωθέντα στις εθνικές φορολογικές Αρχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία ήδη έχουν καταδικαστεί πελάτες και τραπεζικά στελέχη και πως οι εκεί εισαγγελείς επέκτειναν την έρευνά τους από την HSBC Γενεύης στον μητρικό παγκόσμιο όμιλο HSBC Holdings PLC, επιβάλλοντας και εγγύηση 1 δισ. ευρώ έως τη διαλεύκανση της υπόθεσης.


* Φωτογραφία: Ο Σταύρος Παπασταύρου (δεξιά) με τους Αντώνη Σαμαρά και Χρύσανθο Λαζαρίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: