Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΛΙΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

Κινούμενη άμμο θυμίζει το εκλογικό σώμα, και αυτό καταδεικνύουν τα πρώτα δείγματα των κυλιόμενων μετρήσεων.
Μετρήσεις που ήδη “τρέχουν” από την Δευτέρα με την επιστροφή του μεγαλύτερου όγκου των εκδρομέων του Αυγούστου, και οι οποίες δίνουν ένα πρώτο δείγμα για το πως εισπράττει το εκλογικό σώμα την απόφαση Τσίπρα να ξανα-οδηγήσει την χώρα στην κάλπη.
Η εικόνα έχει ως εξής, βάση των πρώτων τηλεφωνικών δειγμάτων:
1. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν μεγάλη αποσυσπείρωση και σημαντική υστέρηση σε σχέση με το “ταβάνι” του 36% του Ιανουαρίου του 2015. Αλλά το τελικό εκλογικό του ποσοστό θα εξαρτηθεί,
κυρίως, με την επίδοση του κόμματος Λαφαζάνη
2. Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει συσπείρωση αλλά μέχρι στιγμής, κανείς δημοσκόπος δεν μπορεί να “υπογράψει” πως αυτή από μόνη της αρκεί, για να καλύψει το μεγάλο χάντικαπ που την χώριζε μέχρι πρότινος από τον ΣΥΡΙΖΑ .
3. Τα ποσοστά και των δύο κομμάτων κινούνται λίγο πάνω από το 20%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους.
4. Η Χρυσή Αυγή δείχνει ενισχυμένη (κυρίως λόγω… Τασίας και μεταναστευτικού) αλλά μέχρι στιγμής δεν αγγίζει διψήφιο ποσοστό.
5. Το Ποτάμι παραμένει στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες εκλογές, αφού η διαρροές από την ΝΔ  φαίνεται να έχουν περιοριστεί. Το τελικό εκλογικό του ποσοστό, όπως μας ανέφεραν, θα εξαρτηθεί από το ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες στο εσωτερικό του.
6. Το κόμμα Λαφαζάνη αντικειμενικά είναι ο “άγνωστος Χ” των εκλογών, η επίδοση του οποίου θα καθορίσει και την επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Τα ποσοστά του στα πρώτα δείγματα κινούνται μεταξύ 5%-8%, ενώ σημαντική παράμετρος αποτελεί, το εάν  η Ζωή Κωνσταντοπούλου τελικά συμπορευθεί με το νέο κόμμα.
7. Πολλά είναι τα ερωτηματικά και για το ΠΑΣΟΚ, αφού η πιθανή κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ – Κινήματος και ΔΗΜΑΡ δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά και άθροισμα των εκλογικών ποσοστών του Ιανουαρίου των επιμέρους κομμάτων.
Υπάρχουν επίσης σημαντικές αντιδράσεις και από το στρατόπεδο Βενιζέλου και από μερίδας στελεχών του Γιώργου Παπανδρέου για αυτό το πολιτικό “deal”. Και αυτή η γκρίνια μπορεί να καθορίσει το τελικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ…

8.  Τα “μαντάτα” για τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ δεν είναι θετικά. Αφού η εικόνα δείχνει πως, μετά την υπογραφή των Μνημονίων, πολύ δύσκολα θα ξαναμπεί στην Βουλή. Υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη κίνηση επιστροφής συντηρητικών ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ  προς την Νέα Δημοκρατία.
9. Τα κόμματα Λεβέντη και Γκλέτσου μέχρι στιγμής μπαίνουν στην Βουλή.  Και το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν θα εξαρτηθεί από την εικόνα συσπείρωσης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και κυρίως του κόμματος του Τσίπρα.
Είναι βέβαιο πως οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την βασική πολιτικής τους δεξαμενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: