Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΤΙΝΑΞΑΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΣΠΑ – ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ! ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το σημερινό άρθρο παρέμβαση του κ. Αλ. Χαρίτση, ΓΓ Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, στο capital.gr.

Γράφει ο «αναπτυξιακός»

Ακολουθώντας τις πλέον παλαιοκομματικές λογικές του »εμείς δεν φταίμε σε τίποτα» και του »δείτε τι έκαναν οι προηγούμενοι΄΄, προσπαθεί να ωραιοποιήσει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΠΑ.
Προσπαθώντας να υπεκφύγει, ο κ. Χαρίτσης προβαίνει σε τερατώδης συγκρίσεις.
Χρησιμοποιεί τις δυσκολίες ρευστότητας της περιόδου 2011-2012 (που αφορούσαν στις πληρωμές του Εθνικού σκέλους του ΠΔΕ), ως μέτρο σύγκρισης και ως δικαιολογία για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ΕΣΠΑ λόγω του παγώματος πληρωμών των κλειστών τραπεζών και των capital controls.
Με τη σημερινή κατάσταση που,

  • εκκρεμούν αιτήματα χρηματοδότησης Μαίου των διαχειριστικών αρχών για έργα που έχουν εκτελεστεί και πληρωθεί από τον Μάρτιο ή και νωρίτερα.
  • έχει στραγγαλιστεί τεράστιος αριθμός επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα από το πάγωμα πληρωμών και είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν να πληρωθούν όταν θα υπάρξει ρευστότητα αφού πολλές από αυτές δεν θα μπορούν να εκδώσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Στην προσπάθειά του αυτή όμως, »ομολογεί» την αποτυχία της »σκληρής» διαπραγμάτευσης και τις συνέπειές της στην πραγματική οικονομία.
Αναφέρει συγκεκριμένα:
»Κληθήκαμε να επισπεύσουμε την ενεργοποίηση των ουσιαστικών αυτών παραγόντων κατά τη διάρκεια της εξαντλητικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, σε ένα κλίμα πρωτόγνωρης οικονομικής αστάθειας, και μιας αγωνιώδους προσπάθειας της κυβέρνησης και των αρμοδίων υπηρεσιών να εξασφαλισθεί η έγκαιρη και πλήρης καταβολή συντάξεων και μισθών του δημόσιου τομέα.»
Ποια είναι η επιρροή της πληρωμής των μισθών και των συντάξεων στην καθυστέρηση του ΕΣΠΑ;;
Μα προφανώς η αφαίμαξη των πόρων που προορίζονταν για τα έργα του ΕΣΠΑ για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Ομολογεί ο κ. Χαρίτσης ότι η διαπραγματευτική τακτική της Κυβερνησης που οδήγησε σε »ενδιάμεση συμφωνία – μνημόνιο» χωρίς λεφτά, έστρεψε τους πόρους του ΕΣΠΑ στην πληρωμή μισθών και συντάξεων προκαλώντας καθυστέρηση και οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Για τον κ. Χαριτση και την Κυβέρνηση όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Προεχει το πολιτικό κόστος.
Αυτά δεν τα καταλαβαίνουν και πολλοί…
Οι μισθοί να τρέχουν για να μη μας πάρουν στο κυνήγι και όλα καλά…
Μόνο που τώρα που κατάλαβαν (κατάλαβαν άραγε;;) ότι μισθοί και οι συντάξεις δεν μπορούν να τρέχουν για πολύ όταν η οικονομία δεν λειτουργεί, ίσως να είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: