Τρίτη 17 Απριλίου 2018

ΚΟΛΠΟΣ ΧΟΙΡΩΝ: ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΤΣΕ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 1961 Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
Κούβα 17 Απριλίου 1961.Η επαναστατική κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο είναι δυο χρόνια στην εξουσία.
Έχει προχωρήσει ήδη σε μεταρρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ:
•ανακατανομή της γης
•κρατικοποίηση οργανισμών κοινής ωφελείας
•αδίστακτος πόλεμος κατά της διαφθοράς.
Τη περίοδο 1959-1960 ο Κάστρο τσάκισε την βιομηχανία του τζόγου και κρατικοποίησε όλες τις εταιρείες των Αμερικανών. Σε αριθμούς αυτό σήμαινε ένα δις δολάρια χαμένο για τις ΗΠΑ.
Η Ουάσινγκτον δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έπρεπε να μάθει να ζει μ’ ένα κράτος φιλικά προσκείμενο στη Σοβιετική Ένωση,το οποίο βρισκόταν μια ανάσα από το Μαϊάμι! Στο οποίο μετά από την άνοδο Κάστρο-Τσε στην εξουσία δημιουργήθηκε μια κοινότητα 100.000 Κουβανών.
Δημιουργήθηκε ένα ισχυρότατο λόμπι που πίεζε την κυβέρνηση Αϊζενχάουερ και αργότερα αυτή του Κένεντι,
να ανατρέψει τον Κάστρο.
Το 1960, οι ΗΠΑ ξεκίνησαντο εμπάργκο κατά της Κούβας και ταυτόχρονα βάζει σ΄ εφαρμογή διάφορα απίθανα σχέδια δολοφονίας του Κάστρο. Όλα αποτυγχάνουν. Μόνη λύση που απομένει είναι ο σχεδιασμός στρατιωτικής επιχείρησης στην Κούβα.
Η CIA σχεδίασε την επιχείρηση που έγινε γνωστή ως “η απόβαση στον κόλπο των Χοίρων”.
Το σχέδιο προέβλεπε ταυτόχρονη απόβαση αντικαθεστωτικών στο νησί αλλά και εκ των έσω ανατροπή από τον γηγενή διαφωνούντα πληθυσμό που υπολόγιζε σε 30.000 ανθρώπους.
Τίποτα από τα δύο δεν επιβεβαιώθηκε. Ούτε η επιτυχία της απόβασης ,ούτε ότι υπήρχαν 30.000 αντικαθεστωτικοί.
Η CIA είχε προσπαθήσει σκληρά να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και φόβου στον πληθυσμό της Κούβας. Οι βόμβες “έσκαγαν” όλο το 1961 μέσα σε μεγάλα πολυκαταστήματα.
Οι αντικαθεστωτικοί εκπαιδεύονταν σε στρατόπεδο της CIA στη Γουατεμάλα.
Τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου 1961 η επιχείρηση στον κόλπο των Χοίρων άρχισε.
72 ώρες κράτησε η προσπάθεια των 1500 εξόριστων κουβανών και στελεχών της CIA να “πατήσουν” γερά στο έδαφος της Κούβας.
Εντοπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις του Κάστρο  στη χερσόνησο Ζαπάτα και συγκεκριμένα στην παραλία Χιρόν και τους “μακελεύουν” . 200 νεκροί και 1300 παραδίδονται. 48 ώρες μετά ο διευθυντής του τμήματος μυστικών επιχειρήσεων της CIA, Ρίτσαρντ Μπίσελ, έδωσε εντολή σε έξι πιλότους να απογειωθούν από τις ΗΠΑ με τρία βομβαρδιστικά για να ρίξουν βόμβες ναπάλμ. Τέσσερις πιλότοι θα χάσουν τη ζωή τους σ’ αυτήν την επιχείρηση…
Το κόστος της αποτυχημένης επιχείρησης τεράστιο και δεν αναφερόμαστε μόνο στο οικονομικό που από τα 4 εκατομμύρια που είχε υπολογιστεί έφθασε τα 45! Το γόητρο των ΗΠΑ υπέστη τεράστιο πλήγα.
Ο Φιντέλ Κάστρο μετά από το τέλος της επιχείρησης είπε στο ραδιόφωνο της Αβάνας:
«Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα και την επανάσταση ενάντια στους μισθοφόρους των ΗΠΑ. Οι δυνάμεις μας ήδη απαντάνε στον αντίπαλο, σίγουρες για τη νίκη. Μπροστά Κουβανοί! Με φωτιά και σίδερο απαντάμε στους βάρβαρους. Αυτοί έρχονται να μας πάρουν τη γη και τους συνεταιρισμούς που έδωσε η επανάσταση στους αγρότες. Εμείς τα υπερασπιζόμαστε. Αυτοί έρχονται να μας ξαναπάρουν τα εργοστάσια, τα ορυχεία του λαού. Εμείς παλεύουμε να τα υπερασπιστούμε. Αυτοί έρχονται να πάρουν από τα παιδιά μας τα σχολεία. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα σχολεία για όλα τα παιδιά, στην πόλη και στην ύπαιθρο. Αυτοί έρχονται να πάρουν την αξιοπρέπεια που έδωσε στους μαύρους η επανάσταση. Εμείς παλεύουμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Έρχονται να κλέψουν τις δουλειές από τους εργάτες. Εμείς υπερασπιζόμαστε μια Κούβα χωρίς πείνα, με δουλειά για όλους».
Militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: