Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΦΡΕΓΑΤΕΣ FREMM: “ΠΟΥ ΠΑΣ ΚΑΡΑΒΑΚΙ”; ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ…

Η υπόθεση με τις φρεγάτες Fremm, όσο οι μέρες περνούν περιπλέκεται…Προσπαθώντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει να βάλουμε σε μια σειρά τα δεδομένα:
• Η προοπτική “ναυτικής ενίσχυσης” από τη Γαλλία είχε συμπεριληφθεί ως αίτημα στη λίστα που είχε συντάξει ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης και είχε δοθεί στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην Αθήνα.
•Το ΠΝ με απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου από το 2013, έχει πάρει θετική θέση υπέρ της απόκτησης -με οποιοδήποτε τρόπο,εκμίσθωση ή αγορά- φρεγατών Fremm.
•Ο Στόλος αναζητά άμεσα,τουλάχιστον δυο πλοία που να έχουν σημαντικές δυνατότητες στην αντιαεροπορική άμυνα περιοχής.
•Τη περασμένη Πέμπτη,
στη συνάντηση που είχε ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης με το Γάλλο πρέσβη συζήτηση αποκλειστικά την προοπτική εκμίσθωσης φρεγατών Fremm. Ο Γάλλος πρέσβης είπε πως αναμένει το επίσημο και αναλυτικό ως προς τις ελληνικές δυνατότητες και απαιτήσεις.
•Ο ΑΝΥΕΘΑ σε δημόσιες τοποθετήσεις του, μίλησε για άμεσες διαδικασίες που θα έφερναν στο Αιγαίο τις γαλλικές φρεγάτες μέχρι τον Αύγουστο.
•Χθες το ΚΥΣΕΑ στη συνεδρίασή του δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα!
•Από τη Γαλλία επιμένουν ότι δεν έχουν επίσημο αίτημα, αλλά προσθέτουν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τη σύμμαχο Ελλάδα. Οι επιτελείς του γαλλικού ναυτικού είναι αρνητικοί να δοθούν φρεγάτες Fremm όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε, λόγω των επιχειρησιακών αναγκών που υπάρχουν.
Μετά απ΄ όλα αυτά είναι βέβαιο ότι τον Αύγουστο , φρεγάτες Fremm όπως τις αναμέναμε δεν θα δούμε. Πιθανόν να τις δούμε να περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά εξυπηρετώντας τις ανάγκες της Γαλλίας κι όχι την ελληνική άμυνα.


Υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε για άλλα πολεμικά πλοία από το γαλλικό ναυτικό; Πιθανόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: