Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ο ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ- ΈΚΛΑΙΓΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΙΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΕΝΩ ΕΠΕΦΤΕ ΣΤΗ ΓΗ

Στη φωτογραφία απεικονίζεται η σορός- ό,τι έχει απομείνει- του πρώτου κοσμοναύτη που πέθανε σε διαστημική αποστολή, του Βλαντιμίρ Κομάροφ. Πίσω από το πτώμα στέκονται ένστολοι άνδρες του σοβιετικού στρατού. 
Στις 24 Απριλίου 1967 το διαστημόπλοιο Σογιούζ 1, στο οποίο επέβαινε ο Κομάροφ έπεσε στη γη με ανεξέλεγκτη ταχύτητα με αποτέλεσμα να συνθλιβεί και ο Κομαρόφ να απανθρακωθεί.
Εκείνη τη χρονιά συμπληρωνόταν 50 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και το Σοβιετικό καθεστώς ήθελε να το γιορτάσει με ένα μοναδικό γεγονός. 
Θα επιχειρούσαν να συνδέσουν δύο διαστημόπλοια Σογιούζ στο διάστημα και θα μετέφεραν πληρώματα,

Ο Κομαρόφ θα ταξίδευε στο διάστημα, όπου θα επέβαινε σε ένα δεύτερο διαστημόπλοιο και θα επέστρεφε στη γη. Ωστόσο, υπήρχαν αρκετές αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχία της αποστολής. Σημειώνεται ότι οι μηχανικοί που εξέτασαν το διαστημόπλοιο του Κομαρόφ, εντόπισαν 203 βλάβες! Μάλιστα, ο Yuri Gagarin είχε κατηγορήσει σε συνέντευξη που έδωσε στην Pravda τους αξιωματούχους που άφησαν τον φίλο του να πετάξει.


Η τελευταία αποστολή του Κομάροφ

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε, όμως όταν βρέθηκε στο διάστημα άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα. Δεν υπάκουε στις εντολές και ο Κομαρόφ δεν είχε επικοινωνία με τους τεχνικούς. Οι επστήμονες ακύρωσαν την εκτόξευση της επόμενης ημέρας και όλοι γνώριζαν ότι δεν υπήρχαν ελπίδες να επιστρέψει ζωντανός στη γη.
Όταν άρχισαν να εξαντλούνται τα καύσιμα, το διαστημόπλοιο μπήκε στην ατμόσφαιρα,ωστόσο τα αλεξίπτωτα δεν άνοιξαν. Ο Κομάροφ άρχισε να φωνάζει και να καταριέται όσους τον έστειλαν στο διάστημα. Καθώς έπεφτε στη γη με απίστευτη ταχύτητα,  οι κατασκοπευτικοί σταθμοί των ΗΠΑ στην Τουρκία τον άκουγαν να κλαίει και να κατηγορεί αυτούς που τον έβαλαν στο διαστημόπλοιο-τάφο. Μάλιστα λέγεται ότι ζήτησε το πτώμα του να εκτεθεί σε ανοιχτό φέρετρο προκειμένου οι άνθρωποι να δουν τι του έκαναν οι υπεύθυνοι του Σοβιετικού προγράμματος.
«Η θερμοκρασία αυξάνεται μέσα στην κάψουλα», «Με σκοτώσατε», φέρεται να ήταν μερικά από τα  τελευταία του λόγια.  Το διαστημόπλοιο συνετρίβη στο Οrenburg στη Ρωσία. Η εικόνα του πτώματος του Κομάροφ μετά την πτώση σόκαρε τον κόσμο. Κηδεύτηκε με τιμές στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Ήταν ένα ακόμη θύμα του Ψυχρού πολέμου και της μάχης για την κατάκτηση του διαστήματος ανάμεσα στη ΕΣΣΔ και την Αμερική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: