Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΒΑΣΑΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

Μετά την πτώση της Χούντας ακολούθησαν οι δίκες των πραξικοπηματιών και των βασανιστών που έδρασαν κατά τη διάρκεια της επταετίας. 
Οι βασανιστές δικάστηκαν τον Νοέμβριο του 1975 στο Μεικτό Κακουργιοδικείο της Χαλκίδας σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο. Η  δίκη του Μπάμπαλη, του Μάλλιου και των συναδέλφων τους (Λουκόπουλος, Κραββαρίτης, Σμαΐλης, Καραπαναγιώτης, Τσικριπής, Γκάνος, Παύλου, Κανούσης, Ζούζουλας, Γώγος, Κανέλος, Κωστάκης) πήρε μεγάλη δημοσιότητα και προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης.
Στην αίθουσα ακουγόταν πως  «οι αστυνομικοί Μάλλιος, Μπάμπαλης, Καραπαναγιώτης και Κραββαρίτης ήταν ικανότατοι και εκτελούσαν υποδειγματικά τα καθήκοντά τους»!
Μάλιστα οι κατηγορούμενοι είχαν το θράσος να κάνουν αυτοί ερωτήσεις στους μάρτυρες,
και υποστήριζαν πως οι κακώσεις που έφεραν τα θύματά τους ήταν αποτέλεσμα αυτοτραυματισμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα Νέα:  «Οι κατηγορούμενοι είναι προκλητικοί. Γελάνε την ώρα που τα θύματά τους καταθέτουν για τα απάνθρωπα βασανιστήρια που υπέστησαν στην Ασφάλεια. Συνεχίζουν τον πόλεμο λάσπης κατά των μαρτύρων κατηγορίας, υποστηρίζοντας για μερικούς απ' αυτούς ότι συνεργάστηκαν με την Ασφάλεια».
Η απόφαση του δικαστηρίου σόκαρε το Πανελλήνιο. Στις 30 Νοεμβρίου 1975 αποφασίστηκε οι τέσσερις να αθωωθούν, οι άλλοι τέσσερις να σταματήσουν να διώνονται για μη εμπρόθεσμη έγκληση (μεταξύ αυτών και ο Μπάμπαλης) και οι άλλοι τρώνε 4-5 μήνες με τριετή αναστολή. Στον Μάλλιο επεβλήθη ποινή 10 μηνών με δικαίωμα εξαγοράς!
Η απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει τους ασφαλίτες Ευάγγελο Μάλλιο και Πέτρο Μπάμπαλη προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τον λαό.
Δύο νέες τρομοκρατικές οργανώσεις αποφάσισαν να πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους και να τους δολοφονήσουν.
Ποιοι ήταν
Ο Μπάμπαλης, ο Μάλλιος, Θεοφιλογιαννάκος, Πέτρου και Χατζηζήσης ήταν η πεντάδα των αρχιβασανιστών Ασφάλειας και ΕΣΑ, οι οποίοι βασάνισαν άγρια τους εχθρούς του καθεστώτος.
Ο Μπάμπαλης ήταν Αστυνόμος Α’ της Αστυνομίας Πόλεων και ταγμένος εθνικιστής. Λέγεται ότι είχε φακελωμένους τους πάντες και ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα των συνταγματαρχών.
Ανάμεσα στις αρμοδιότητές του ήταν οι ανακρίσεις, τα βασανιστήρια και το φακέλωμα των αντιφρονούντων.
Ο Ευάγγελος Μάλλιος ήταν ομοιδεάτης του και επίσης Αστυνόμος Α’ της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών.
Οι δυο τους ήταν αυτοί που συνόδευσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο αεροδρόμιο και χρησιμοποιούσαν το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας για να βασανίζουν τους αντιφρονούντες.
Στο περίφημο κέντρο βασανιστηρίων κατά την περίοδο της δικτατορίας οδηγούσαν τους συλληφθέντες στην ταράτσα του κτιρίου, όπου τους χτυπούσαν με απάνθρωπες μεθόδους.
Οι συλληφθέντες
Στις 14 Δεκεμβρίου του 1976 ο Μάλλιος έπεσε νεκρός από τα πυρά της «17 Νοέμβρη". Αμέσως μετά άρχισε ο σχεδιασμός  της δολοφονίας του Μπάμπαλη από τον ΕΛΑ.
Τον Ιανουάριο του 1979,  ο Μπάμπαλης εκτελέστηκε στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη από τον «Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα - Ομάδα: Ιούνης ’78».
Στην προκήρυξή που βρέθηκε δίπλα στο σώμα του με τίτλο «Γιατί εκτελέσαμε τον Μπάμπαλη» αναφερόταν: .«Από σήμερα, ο άθλιος και μισητός βασανιστής, ο αστυνόμος Πέτρος Μπάμπαλης έπαψε να υπάρχει. Εκτελέστηκε από μια ομάδα αγωνιστών. Η προσωπικότητα και το έργο του Μπάμπαλη είναι γνωστά σε όλους. Στην περίοδο της χούντας η δράση του και η φήμη του ξεπέρασαν και τα σύνορα της Ελλάδας».
«Ήτανε υπεύθυνος για τα φοβερά βασανιστήρια χιλιάδων και χιλιάδων ατόμων … Ήτανε υπεύθυνος για την "ανάδειξη" πολλών εκατοντάδων χαφιέδων σε επίλεκτους βασανιστές, πού και σήμερα συνεχίζουν τη δράση τους και πού όλο και περισσότερο γίνονται απαραίτητα στηρίγματα της κρατικής εξουσίας των αφεντικών.
Ήτανε από τους υπεύθυνους της εκστρατείας των δολοφονιών, πού εξαπέλυσε η Ασφάλεια μετά το Νοέμβρη του 1973, πού είχε σαν αποτέλεσμα πολλές δεκάδες νεκρούς -πού τους παρουσίασαν για "αυτοκτονημένους"- και πού σήμερα φαίνεται ότι όλα τα επίσημα κόμματα τους ξέχασαν. Ήτανε ακόμα υπεύθυνος για βασανισμούς και εκβιασμούς, με αποκλειστικό σκοπό να αρπάξει διάφορα χρηματικά ποσά από τους συγγενείς των θυμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: