Τρίτη 17 Απριλίου 2018

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ «ΓΚΡΙΖΑΡΟΥΝ» ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, έσκυψε στο χαρτί του για να διαβάσει προσεχτικά  το όνομα της βραχονησίδας με την ελληνική ονομασία , που θέλει να προσθέσει στις «γκρίζες ζώνες».
Τη βραχονησίδα «Ανθρωποφά» δίπλα στους Φούρνους. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1996,   που ακούμε από στόμα Τούρκου πρωθυπουργού, να διεκδικεί ονομαστικά αυτή την  ελληνική βραχονησίδα.
Η Τουρκία ποτέ δεν έκρυψε τις βλέψεις της, που είναι η διεύρυνση των  χωρικών της υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε βάρος της Ελλάδας, στο Αιγαίο με τελικό στόχο να συμπαρασύρει τη χώρα μας σε μια συγκυριαρχία στην περιοχή. Και όταν βρίσκει «ευκαιρίες» προχωρεί στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων και δημιουργεί ολοένα και περισσότερες «γκρίζες ζώνες».
Και αντί η κυβέρνηση να ασχολείται με αυτή την προκλητικότατη αυτή δήλωση, που  αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα ότι η Τουρκία σιγά σιγά «γκριζάρει» ολοένα και περισσότερο χώρο στο Αιγαίο, ασχολείται με την πολιτική των σημαιών για συναισθηματικούς λόγους…,

Επί κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου οι αμφισβητήσεις εντάθηκαν και μάλιστα με την ανοχή  της.
- Τον περασμένο Ιανουάριο ο  Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δεν μπόρεσε να φτάσει μέχρι τα Ίμια για να ρίξει το στεφάνι στη μνήμη όσων έπεσαν το 1996, γιατί το ελληνικό σκάφος, που τον μετέφερε, παρεμποδίστηκε από τουρκικά. Αυτό το περιστατικό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το επιβεβαίωσε αναρτώντας σχετικές φωτογραφίες ,  που έδειχναν τη βραχονησίδα περικυκλωμένη από τουρκικά σκάφη, αλλά δεν το κατήγγειλε  διεθνώς .
-Λίγο διάστημα μετά υπήρξε ο εμβολισμός της ναυαρχίδας του Λιμενικού Σώματος από τουρκικό πολεμικό σκάφος. Τσίπρας και Γιλντιρίμ συμφώνησαν για  ταυτόχρονη απόσυρση από τα Ίμια των πλοίων και των δυο χωρών. Δηλαδή ο κ. Τσίπρας δέχτηκε να αποχωρήσουν από τα ελληνικά Ίμια και τα ελληνικά σκάφη, ό, τι συνέβη και το 1996.
Αυτές οι κινήσεις με υπογραφή Τσίπρα –Καμμένου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ενίσχυσαν την πολιτική των «γκρίζων ζωνών» που ακολουθεί η Άγκυρα. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αμφισβητήσει τώρα και βραχονησίδες στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων εκμεταλλευομένη την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την   επεκτατική της πολιτικής και αξιοποιώντας την εθνική ευαισθησία των νέων που ανήρτησαν ελληνική σημαία σε ελληνικό έδαφος.
Είναι γνωστό ότι εξωτερική πολιτική δεν γίνεται από ιδιώτες, ακόμα και όταν οι πρωτοβουλίες είναι καλόπιστες, είναι επίσης γνωστό ότι στις κρίσεις χρειάζεται εθνική συστράτευση εναντίον των απειλών της Άγκυρας και όχι πολιτική με μισόλογα, διαστρέβλωση των γεγονότων, όπως εκείνο στη Ρω και απόκρυψη άλλων. Πρέπει να καταλάβει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος ότι τα εθνικά θέματα δεν αποτελούν εκλογική σανίδα σωτηρίας για τα κόμματά τους. Αν το καταλάβουν νωρίς, μπορεί να γλυτώσουμε τα χειρότερα, κυρίως να καταλάβουν πως χρειάζεται επιτέλους σοβαρότητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: