Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ(24-08-1975)ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΙΤΙΟΥΣΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ
O Ανδρέας Παπανδρέου καταθέτει 
ως μάρτυρας κατηγορίας κατά της χούντας

Στις 24 Αυγούστου του 1975, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφασή του για τη δίκη των πρωταιτίων της Χούντας της 21ης Απριλίου. Η δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος που βύθισε τη χώρα στο επτάχρονο σκοτάδι είχε αρχίσει τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 1975.
Η ποινές που επεβλήθηκαν ήταν «εις θάνατον» για τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Στυλιανό Παττακό και τον Νικόλαο Μακαρέζο, ενώ οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια, επτά σε ποινές προσκαίρου καθείρξεως και δύο αθωώνονται.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετατρέπει, την ίδια μέρα, τις θανατικές ποινές σε ισόβια.

1975. Το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, με πρόεδρο τον Ιωάννη Ντεγιάννη, εκδίδει την απόφασή του στη δίκη των πρωταιτίων της 21ης Απριλίου. Θάνατος για τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Στυλιανό Παττακό και Νικόλαο Μακαρέζο. Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ισόβια, επτά σε ποινές προσκαίρου καθείρξεως και δύο αθωώνονται. Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή μετατρέπει τις θανατικές ποινές σε ισόβια.
Με την ανακοίνωση των ποινών τελειώνει στις 24 Αυγούστου 1975 η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967. Το Δικαστήριο επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους τρεις αρχιπραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλο, Γ. Μακαρέζο και Στ. Παττακό, κρίνοντάς τους ενόχους για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης.
Η δίκη είχε αρχίσει στις 28 Ιούλη 1975 σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των Φυλακών Κορυδαλλού, για λόγους ασφαλείας.
Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της διαδικασίας, ο Παπαδόπουλος παίρνει το λόγο και δηλώνει:
«Υπήρξα αρχηγός της επαναστάσεως (…). Ως εκ τούτου αναλαμβάνω την ευθύνη πλήρως, δι’ όλους όσοι συμμετέσχον εις την εκδήλωσίν της και δι’ όσα έπραξαν εντός του πνεύματος των διαταγών. Δε θα με ξανακούσητε εις το Δικαστήριόν σας. Θα αναμένω την απόφασίν σας (…)». Δήλωση αναλήψεως ευθυνών κάνουν στη συνέχεια οι Παττακός και Μακαρέζος, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι δηλώνουν: «Γνωρίζω την κατηγορία, αλλά δεν την αποδέχομαι».
Κατά τη διάρκεια της δίκης καλούνται να καταθέσουν 65 μάρτυρες κατηγορίας και μερικοί μάρτυρες υπεράσπισης.
Ως μάρτυρες κατηγορίας καταθέτουν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες με εξαίρεση τον Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, τον οποίο το δικαστήριο δεν κάλεσε να καταθέσει.
Στις 23 Αυγούστου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιάννης Ντεγιάννης διαβάζει την απόφαση του δικαστηρίου.
Την ίδια μέρα από κυβερνητική ανακοίνωση διαφαίνεται ότι οι επιβληθείσες θανατικές καταδίκες θα μετατραπούν. Ξεσπά θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Στις 25 Αυγούστου ο Κ. Καραμανλής συγκαλεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα να κινηθεί η διαδικασία για τη μετατροπή της θανατικής καταδίκης των τριών σε ισόβια δεσμά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: