«Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να φτιαχτεί ένα σκληρά κομματικό κράτος στην υπηρεσία μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής αλλά και της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος κατά το παρελθόν διόριζε συγγενικά του πρόσωπα στο δημόσιο!
«Ήρθαν πολλά πράγματα μαζικά σε σχέση με τον σύντομο αυτό χρόνο που επιβεβαιώνουν πολλές από τις προβλέψεις μας και την κριτική που είχαμε κάνει στη Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη περίοδο», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης κι έφερε ως «ηχηρό παράδειγμα», όπως χαρακτηριστικά είπε, της αντίληψης «για τη διαμόρφωση ενός σκληρά κομματικού κράτους» την απομάκρυνση της προέδρου (Βασιλικής Θάνου) και άλλων τριών μελών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
«Από την τοποθέτηση των προσώπων,
αλλά και από την αντίληψη που βγαίνει από τις κινήσεις που κάνει αυτή η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με όλα όσα έλεγε πριν για ένα επιτελικό, όπως το ονόμασε κατ’ ευφημισμόν κράτος, στην υπηρεσία του πολίτη. Εδώ είναι ένα κράτος στην υπηρεσία μιας συγκεκριμένης κομματικής αντίληψης ημετέρων, που προφανώς εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη αντίληψη προγραμματική και ιδεολογική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τον έναν μήνα διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Σημείωσε, δε, πως πρόκειται για μια «ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη», που φάνηκε «με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο στις τροπολογίες του κ. Βρούτση, οι οποίες είναι από τις πλέον αντεργατικές τροπολογίες που έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες εις βάρος των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας».
Στηλίτευσε, επίσης, το γεγονός ότι οι τροπολογίες αυτές ήρθαν «πέντε λεπτά κυριολεκτικά πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία», γεγονός που, όπως σημείωσε, δείχνει ότι «δεν είναι απλώς μια κακή νομοθέτηση, είναι μια εσκεμμένη κίνηση, που προφανώς επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει στο παρά πέντε της Βουλής διότι ήθελε να καθαρίσει γρήγορα με τέτοιου είδους διατάξεις για να μην τις έχει ενδεχομένως και μπροστά της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
Για την κριτική που δεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα για την υπόθεση του Ελληνικού, είπε πως επρόκειτο για «μια μόνιμη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά» που «δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».
«Η επένδυση του Ελληνικού είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, που δεν έχει ξεκινήσει για πάρα πολλούς λόγους. Στο σημείο που έχει φτάσει αυτή τη στιγμή με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να καθαρίσει το τοπίο. Είχαν αποσαφηνιστεί οι υποχρεώσεις του επενδυτή, είχαν λυθεί θέματα χρήσεων γης, αδειοδοτήσεων. Ήμασταν στο παρά πέντε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι δεν έχει ήδη ξεκινήσει, νομίζω πως σχετίζεται με μια σκόπιμη πίεση εκ μέρους του επενδυτή, της Lamda, η οποία φαίνεται τώρα ότι βρίσκει ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση για να ανατρέψει την παλιά σύμβαση, προφανώς προς όφελος των δικών της συμφερόντων, αλλά εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Θα δούμε και πώς θα εξελιχθεί και τι άλλο μας περιμένει γύρω απ’ αυτή την επένδυση».
Για τις αλλαγές στην ΕΡΤ, ο κ. Σκουρλέτης, αφού χαρακτήρισε «προσχηματικά» και «φθηνή προπαγάνδα»τα όσα καταλογίζει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση στη δημόσια τηλεόραση επί ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως όλη αυτή η κριτική «καταρρέει αμέσως με την τοποθέτηση στενών συνεργατών του πρωθυπουργού σε κρίσιμες θέσεις στην ηγεσία της ΕΡΤ». Είπε ακόμα πως «επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί μια στενά νεοδημοκρατική δημόσια τηλεόραση».
Σε ό,τι αφορά, δε, την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές, είπε πως «αυτό που είναι αναγκαίο και ήδη έχει αρχίσει με έμμεσο τρόπο είναι μια ανοιχτή δημοκρατική συζήτηση όχι μόνο στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους φίλους για την αποτίμηση της προηγούμενης πορείας».
«Υπάρχει», πρόσθεσε, «μια πλούσια κυβερνητική εμπειρία, με θετικά και αρνητικά κι όλα αυτά που γίνονται ως προς τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κόμματος της αριστεράς της εποχής μας είναι πολύτιμα. Εμείς θέλουμε να είναι μια ουσιαστική, ζωντανή συζήτηση αυτό που θα γίνει. Δεν πιστεύουμε στα κόμματα των οπαδών, στα κόμματα των πελατειακών δικτύων. Αυτά είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θέλουμε να υπάρχει μια ουσιαστική σχέση αυτών που επιλέγουν να οργανωθούν κάπου με την πολιτική, με τον χώρο τους, να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα και το πρόγραμμά τους. Με αυτές τις συντεταγμένες θα κινηθούμε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου