Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

10 ΟΚΤΩΒΡΗ 1993: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «COMEBACK» ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΒΡΩΜΙΚΟ ‘89» ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ(4 ΒΙΝΤΕΟ)

Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993 το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου θριάμβευσαν, μετά την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις 9 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους (απώλεια της δεδηλωμένης και διάλυση της Βουλής μετά την δήλωση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ Γιώργου Συμπιλίδη).
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν θρίαμβο του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, που επικρατεί με 46,88% έναντι του 39,30% της Νέας Δημοκρατίας, και έτσι επιστρέφει στην εξουσία μετά τις εκλογές του 1989 που είχαν στιγματιστεί από το λεγόμενο «σκάνδαλο Κοσκωτά»,
που «έριξε» το ΠΑΣΟΚ και ανέβασε στην πρώτη θέση τη ΝΔ του Κων. Μητσοτάκη.

Οι εκλογές έγιναν με τον Εκλογικό Νόμο 1907/1990 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή ενισχυμένη αναλογική με τις ρήτρες του +1 και του 3%.

Εν τέλει, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει στην πρωθυπουργία έως τις 15 Ιανουαρίου 1995, οπότε αναγκάζεται να αποχωρήσει λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του.
Από το σπίτι του στην Εκάλη, ο Ανδρέας Παπανδρέου προέβη στην εξής δήλωση το βράδυ των εκλογών της 10ης Οκτωβρίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων:
«Ο λαός εμίλησε. Καταδίκασε τον κακέκτυπο νεοφιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας. Είπε το μεγάλο ΝΑΙ στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Για μια πολιτική εθνικά υπερήφανη που να αναστηλώνει το κύρος της χώρας μας. Για μια οικονομική πολιτική που θα εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Όπως γνωρίζετε, κληρονομήσαμε πολύπλοκα και δύσκολα προβλήματα. Γι' αυτό και καλούμε όλο τον ελληνικό λαό σε συστράτευση, για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις των καιρών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: