Βρίσκεστε στην Αράχωβα και απολαμβάνετε ένα από τα ομορφότερα αλπικά τοπία της Ελλάδας, αφού ο Παρνασσός είναι τόσο επιβλητικός, που κόβει την ανάσα.
Πόσοι από εσάς, όμως, γνωρίζετε, ότι στο εσωτερικό του, περίπου 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια κρύβει έναν παγετώνα;
Κι όμως, μεταξύ Αράχωβας και χιονοδρομικού κέντρου, στη θέση Επτάστομο και σε υψόμετρο 1.260 μέτρων, είναι κρυμμένο ένα σπήλαιο, που φιλοξενεί τον παγετώνα.
Στο συγκεκριμένο βάραθρο μάλιστα, επικρατούν σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας χειμώνα – καλοκαίρι από 0 έως -2ο C.
Το εσωτερικό του σπηλαίου προσεγγίζεται μόνο με σχοινιά καταρρίχησης και η κατάβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εντύπωση προκαλούν οι παγοσταλακτίτες, οι οποίοι εμφανίζονται την άνοιξη.
Το στόμιο του σπηλαίου λειτουργεί ως χωνί, που συγκεντρώνει το χιόνι που λιώνει.
Το νερό ρέει με μορφή σταγόνων, ώσπου συναντά τον εγκλωβισμένο παγωμένο αέρα του σπηλαίου και δημιουργεί ένα μοναδικό θέαμα.
Το βάραθρο βρίσκεται στον δυτικό Παρνασσό,
μετά την Αράχωβα και το Λιβάδι, κοντά στην περιοχή Καλάνια.
Η ονομασία του – Επτάστομο – οφείλεται στα 7 στόμια – βάραθρα, τα οποία οδηγούν στο εσωτερικό του. Συγκεκριμένα αποτελείται από 1 κεντρικό βάραθρο βάθους 100 μέτρων και διαμέτρου περίπου 200 μέτρων, το οποίο καταλήγει στην βάση του παγετώνα και από άλλα 6 βάραθρα, από τα οποία κάποια καταλήγουν στο κεντρικό στόμιο και κάποια άλλα στο εσωτερικό του κεντρικού βαράθρου.
Επιβλητικές παγοκολώνες ξεπροβάλλουν κατά διαστήματα, οι οποίες σχηματίζονται από τα νερά των πάγων, που λιώνουν την περίοδο την άνοιξης.
Κατεβαίνοντας κάποιος προς το εσωτερικό του παγετώνα, συναντά μία στοά και μέσω αυτής οδηγείται ολοένα και πιο κοντά στην καρδιά του νοτιότερου παγετώνα της Ευρώπης. Μαρτυρίες όσων είχαν το κουράγιο να κατέβουν στο εσωτερικό του παγετώνα, κάνουν λόγο για έναν ανατριχιαστικό ήχο, που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από τον αέρα, που κατεβαίνει από την επιφάνεια του Παρνασσού προς το εσωτερικό του βαράθρου.
Αμέσως μετά το τελευταίο κομμάτι του παγετώνα η στοά που οδηγεί σ’ αυτό στενεύει αρκετά και οδηγεί σε μία μικρή λίμνη, που αποτελεί το τελικό σημείο του βαράθρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου