Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

ΙΣΤΟΡΙΑ! Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΚ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...

Harris Kodopoulos 
Ετσι για την ιστορία.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συμμετείχε στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη του πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου
Είχε ταχθεί υπέρ της πλήρους απαλλαγής του από την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου.
Η πρόεδρος του ΣτΕ και νέα ΠτΔ έγινε γνωστή το 2015 από τη συμμετοχή της στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη εις βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, πριν από 28 χρόνια στην ίδια θέση βρισκόταν ο πατέρας της, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, ο οποίος τότε συμμετείχε ως μέλος στο Ειδικό Δικαστήριο στη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε ψηφίσει υπέρ της πλήρους απαλλαγής του Ανδρέα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου,

κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, δηλαδή της λίστας Λαγκάρντ, αλλά το κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα.
Αντίθετα, κρίθηκε αθώος από το Ειδικό Δικαστήριο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, αντιμετώπιζε δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου αυτά της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας.
Τελικά στον πρώην υπουργό το Ειδικό δικαστήριο επέβαλε ποινή ενός έτους φυλάκισης με τριετή αναστολή.
Η ποινή επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία με έξι μέλη να έχουν την άποψη να του επιβληθεί ποινή τριών ετών.

Oι δικαστές που μειοψήφησαν και τάχθηκαν υπέρ της απαλλαγής και για τη νόθευση εγγράφου ήταν ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος και αντιπρόεδροι του ΣΤΕ, Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας, όπως και οι σύμβουλοι του ΣτΕ, Ταξιαρχία Κόμβου και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Μάλιστα οι δικαστές Θεοφιλοπούλου και Σακελλαροπούλου είχαν την άποψη ότι το επίμαχο ψηφιακό αρχείο της λίστας δεν μπορεί κατά τον νόμο να θεωρηθεί καν ως έγγραφο.
Υπέρ της ενοχής του πρώην υπουργού για νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος τάχθηκαν οι αρεοπαγίτες Δημήτριος Κόμης, Μαρία Γαλάνη και Αργύριος Σταυρακάκης.
Η ιστορία έχει γράψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: