Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΤΡΑ: ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 36ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΜΑΥΡΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ – ΣΤΗΘΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ «ΓΕΦΥΡΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Tempo24.news, 36χρονος από το Αίγιο που τον τσίμπησε μαύρη αράχνη


Στο νοσηλευτικό ίδρυμα επικρατεί έντονη κινητικότητα και οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του περιστατικού.
Στον ασθενή πρέπει να χορηγηθεί αντίδοτος ορός και απαιτείται η μεταφορά του στην Αθήνα.

Οι γιατροί επικοινώνησαν με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη. Ο ίδιος έδωσε εντολή στον οδηγό του να φύγει για την Αθήνα με τελικό προορισμό το Αγλαΐα Κυριακού όπου βρίσκεται το Κέντρο Δηλητηριάσεων με το οποίο είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία.

Ωστόσο, προκειμένου να μην χαθει πολύτιμος χρόνος, σε συνεννόηση με την τοπική αστυνομία περιπολικό έχει ήδη φτάσει στο Αγλαΐα Κυριακού. Οι αστυνομικοί θα παραλάβουν τον ορό και θα τον παραδώσουν στην Κόρινθο στο οδηγό του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ο οποίος θα τον φέρει στο νοσοκομείο του Ρίου για τον 36χρονο.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Ιουλίου,

βρέφος 10 μηνών σε περιοχή της Αμφιλοχίας δέχτηκε δάγκωμα από μαύρη αράχνη. Το παιδί μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών όπου  χορηγήθηκε αντιαραχνικός  ορός.

Για να φτάσει γρήγορα το φάρμακο χρειάστηκε, μάλιστα, να στηθεί ολόκληρη γέφυρα μεταξύ Αθήνας και Πάτρας.

Ποια είναι η «μαύρη χήρα»

Πήρε το όνομά της τόσο από το χρωματιστό σχήμα κλεψύδρας στην κοιλιά τους, όσο και από το γεγονός ότι οι θηλυκές αράχνες αυτού του είδους σκοτώνουν και τρώνε τις αρσενικές μετά το ζευγάρωμα επιδεικνύοντας μια μακάβρια συμπεριφορά.

Η «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το τσίμπημά της είναι αρκετά επίπονο ενώ το δηλητήριό της λέγεται ότι είναι 15 φορές ισχυρότερο από εκείνο του κροταλία.

Στους ανθρώπους, τα τσιμπήματα προκαλούν μυϊκούς πόνους, ναυτία και παράλυση του διαφράγματος που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι περισσότεροι άνθρωποι που δαγκώνονται δεν υφίστανται σοβαρές ζημιές – πόσο μάλλον το θάνατο.

Ωστόσο το δάγκωμά της σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή ασθενείς μπορεί να φέρει και το θάνατο. Γι’αυτό και στην περίπτωση του μόλις 10 μηνών κοριτσιού στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση μεταξύ Αθήνας και Πάτρας ώστε να αποσταλεί ο ειδικός ορός που ήταν και σωτήριος για το μωρό.

Το δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και έχει τοξική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, προκαλώντας αυξημένη έκλυση πολλαπλών νευροδιαβιβαστών με αποτέλεσμα την παράλυση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το National Geographic, οι θάνατοι από τσιμπήματα της συγκεκριμένης αράχνης είναι αρκετά σπάνιοι. Οι συγκεκριμένες αράχνες δεν είναι επιθετικές και δαγκώνουν μονάχα όταν νιώσουν ότι απειλούνται για αυτοάμυνα.

Τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο από το δάγκωμα της μαύρης χήρας είναι έντομα και αρσενικές μαύρες αράχνες. Το μέγεθός της ενήλικης θηλυκής φθάνει τα 2 εκατοστά σε μήκος, ενώ η αρσενική αράχνη έχει σχεδόν το μισό μέγεθος από τη θηλυκή.

Τα εκατοντάδες αυγά τους τοποθετούνται μέσα σε κουκούλι από ιστό που υφαίνουν. Ο ίδιος ιστός χρησιμοποιείται και για τα θηράματα των αραχνών. Οι μαύρες χήρες διαθέτουν τριχωτά πίσω πόδια που σημαίνει ότι καλύπτουν τα θηράματά τους με μετάξι, μόλις εκείνο παγιδευτεί. Ο ιστός της είναι κολλώδης από μεταξένιες ίνες.

Έχει βρεθεί ότι η αντοχή αυτής της μεταξένιας ίνας είναι ίση με μία ίνα κατασκευασμένη από ατσάλι αντίστοιχου πάχους, έχοντας όμως το ατσάλι 6 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα. Συνήθως κρέμεται από τον ιστό ανάποδα και περιμένει κάποιο έντομο να πέσει πάνω του και να κολλήσει.

Έπειτα ορμάει πάνω στο παγιδευμένο έντομο που προσπαθεί να ελευθερωθεί το δαγκώνει και το τυλίγει σε κουκούλι για να τραφεί αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: