Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ

Της Αφροδίτης Παπαθανάση

Η διαγώνια οδός έχει έτοιμες μελέτες σε τμήματα επι της οδού. 

Όλο το έργο Μπραλος- Αγ. Νικόλαος με μια δημοπράτηση δεν μπορεί να γίνει, λόγω κόστους και δεδομένων συνθηκών. 

Αν τα επόμενα ομως χρόνια δεν γίνει τίποτε, πέρα απο τις αναγκαίες ετήσιες συντηρήσεις ασφαλτοστρώσεων, είναι πιθανόν το έργο να πάει οριστικά στις καλένδες.

Άμεσα, χωρίς ταξίματα και υποσχετικές, πρέπει οι Αιρετοί και αρμόδιοι Υπουργοί να δουν πως μπορεί να χρηματοδοτήσουν τμήματα του έργου, πχ Ιτέα Γαλαξειδι, έτοιμο από το 2012 ή τμήματα Γραβιά Αμφισσα.

Υπάρχει το νέο ΕΣΠΑ, εως στιγμής δεν βλέπουμε κάτι στις ανακοινώσεις του Υπ. Υποδομών. Υπάρχει το νέο ΠΕΠ της Περιφέρειας. 

Υπάρχουν τα χρήματα που θα έρθουν απο το Αναπτυξιακό Ταμείο. 

Υπάρχουν προγραμματισμένα έργα του Υπ. Υποδομών, πχ επέκταση Αττικής οδού,

από τα οποία οι Αιρετοί θα μπορούσαν να διεκδικήσουν χρήματα από τις εκπτώσεις των δημοπρασιών των έργων αυτών.

Κανονικά θα έπρεπε να έχουν περάσει οι εποχές των “πατερουληδων” και μια Χώρα, μια Περιφέρεια να μπορεί με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, να ιεραρχήσει ανάγκες και αποφάσεις.

Δυστυχώς δεν. Χάσαμε πάλι.

Παράδειγμα τοπικό: 

Υπουργός αποφασίζει 6 εκατ για έργο που πάει μοναστήρι Τρίκορφο. Αν θέλουμε να πάει στο χωριό να το πούμε και να το συμφωνήσουμε και να το ιεραρχησουμε. 

Δεν πάει σε ιστορικό μνημείο, πχ Προυσος ή Όσιος Λουκάς ή Βαρνάκοβα (2 φωτιές σε 2 χρόνια) αλλά σε μοναστήρι, που κατασκευάστηκε τις τελευταίες δεκαετίες με ίδια θεωρώ- δεν ξέρω- κεφάλαια.

Γιατί να μην ζητήσουμε απο το Μοναστήρι, με επισκεψιμότητα υψηλή, να συμμετάσχει στο κόστος κατασκευής των 6 εκατ;; 

Δεδομένων των συνθηκών κρίσης & την ανάγκη ενίσχυσης ΕΣΥ, πιστεύω πως θα το εξέταζαν.

Τα χρήματα των 6 εκατ αν τα κατευθύνουμε σε υποδομές γιατί να μην είναι προτεραιότητα σημεία επί της οδού Μαλανδρινο Λιδωρίκι που διευκολυνει όλη την ορεινή Δωρίδα;;

Αυτά τα δώσε πάρε, μετά από 10 χρόνια κρίσης και νέας κρίσης πανδημίας, κάθε άλλο παρά “επιτελικό Κράτος” με δίκαιη και διαφανή κατανομή πόρων, είναι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΙΚΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΤΙΩΤΕΣ...