Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

BLOOMBERG: «ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ»

«Η αδύναμη και ανεπαρκής εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. έχει αφήσει τον κάθε δικτάτορα να δρα ανεξέλεγκτος», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Ότι κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση εξωτερικής πολιτικής έχει οδηγήσει ηγέτες όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο της Λευκορωσίας να δρουν ανεξέλεγκτοι χωρίς να φοβούνται κυρώσεις και αντίποινα, ισχυρίζεται ειδικός αναλυτής. «Κάθε απειλή κυρώσεων ουσιαστικά ακυρώνεται, το μόνο που αρκεί είναι ένας σύμμαχος».

Η Κύπρος επέμεινε στο βέτο κατά των κυρώσεων στη Λευκορωσία στο προχθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ε.Ε. Η σχετική λίστα των αξιωματούχων του καθεστώτος Λουκασένκο έχει φτάσει τα 40 άτομα, αλλά η Λευκωσία έχει συνδέσει τη συναίνεση για τις κυρώσεις αυτές με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Τουρκία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αυτό είναι απολύτως κατανοητό και λογικό» αναφέρει ο Andreas Kluth σε κείμενό του στο Bloomberg,

«διαφορετικά κράτη μέλη θα έχουν διαφορετικά συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής, όταν όμως ένας μπορεί να ορίσει ολόκληρη την πολιτική της Ε.Ε. τότε όλοι βγαίνουν χαμένοι».

Στη συνέντευξη Τύπου ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ μίλησε για ένα πρόβλημα «υψηλής τάσης», το οποίο παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. «Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να υπάρξει ομοφωνία για τη Λευκορωσία… διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. και της κοινής εξωτερικής πολιτικής», είπε ο κ. Μπορέλ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατανοεί τη θέση της Κύπρου και ότι όντως στο Gymnnich (το άτυπο ΣΕΥ του Βερολίνου στα τέλη Αυγούστου) είχε αποφασιστεί ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση απέναντι στην Κύπρο – «και δεν έχει αλλάξει στάση». Εξέφρασε δε τη δυσαρέσκειά του για την ανανέωση των δύο τουρκικών Navtex στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ως λύση στο πρόβλημα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία, όπου τα κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ θα μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις.

Πηγή: Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: