Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

“ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΑΞΙΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ Ε.Σ.Υ”

ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΧΡΗΣΤΙΔΗ.
Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη πρόκληση. Να ξεπεράσει μια ακόμη κρίση την τελευταία δεκαετία. Και η  επόμενη ημέρα ειδικά για τις νεότερες γενιές θα είναι πολύ δύσκολη. Γιαυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται μια μεγάλη δημόσια συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησης των ευκαιριών που θα έρθουν με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα επόμενα χρόνια. Οι ανισότητες διευρύνονται και η θεμελίωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, προσβάσιμου σε κάθε Έλληνα είναι απαραίτητη. Για εμάς, η Υγεία και η ενίσχυση του ΕΣΥ και των ανθρώπων του είναι αναγκαία. Γι αυτό το λόγο, Τα 46 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματός μας ήταν αφιερωμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ένα τιτάνιο έργο που το εμπνεύστηκε και το υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ βασισμένο σε μία απλή μεν, αλλά ριζοσπαστική ιδέα:  Υγεία για όλους. Όπως είχε εμβληματικά προσδιορίσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Γιώργος Γεννηματάς που μέχρι την τελευταία του πνοή δούλεψε και υπερασπίστηκε το ΕΣΥ: «Mπροστά στην αρρώστια και τον θάνατο δεν υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί».
Η πανδημία επιταχύνει ήδη υπάρχουσες εξελίξεις και δημιουργεί νέες,
χρειάστηκε να προκύψει, για να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε εκ νέου την αξία του κοινωνικού και ρυθμιστικού κράτους για τους πολίτες του. Έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, όπως είχε το Κίνημά μας από την ίδρυσή του εξελικτικά. Δικαιώματα σε κρίση, αύξηση των ανισοτήτων. Ο φτωχός πλήττεται περισσότερο από τον ευκατάστατο. Σκεφτείτε πόσα παιδιά δεν είχαν φορητό υπολογιστή ή διασύνδεση με το διαδίκτυο για να κάνουν εξ αποστάσεως μαθήματα κατά τη διάρκεια του lockdown.
Ο κορωνοϊός επανέφερε στην παγκόσμια συλλογική μνήμη τη σημασία της δημόσιας υγείας για κάθε είδους συλλογική δραστηριότητα. Oι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας που αναμένονται καταιγιστικές και η απειλή της νέας -ίσως πιο σοβαρής κρίσης και από την πανδημία- κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, διότι η ιστορική συγκυρία το απαιτεί. Εκπληρώνοντας τη διαχρονική προσήλωση της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ στο εθνικό συμφέρον, βάζοντας και πάλι πλάτη στα δύσκολα, χωρίς να λιποτακτήσει από την ευθύνη για μικροκομματικό όφελος.
Η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη, από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε μια εξαιρετική  αφορμή να στοχαστούμε τις αρχές, τις αξίες και την εθνική και κοινωνική ανάγκη που εξέφρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου που  μαζί με το τεράστιο έργο μας,  αποτελούν μια ζωντανή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας.
Η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους αποτελεί σταθερή διαχρονική αξία για το ΠΑΣΟΚ, βασισμένη στο σχεδιασμό και τις πολιτικές για την ανάπτυξη και την παραγωγή Εθνικού πλούτου αλλά και δίκαιης αναδιανομής του. Η κοινωνική δικαιοσύνη για το Κίνημά μας και την ευρύτερη παράταξη δεν αποτελεί μια γενική έννοια, αλλά βασική και διαχρονική πολιτική επιλογή και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Αυτές οι αξίες, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και ο στόχος μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, αποτελούν τον βασικό πυλώνα και της σημερινής πολιτικής πρότασης του Κινήματος Αλλαγής  για ένα νέο αποτελεσματικό και βιώσιμο κοινωνικό κράτος.

Όπως προσδιόρισε και η Πρόεδρος στην ομιλία της στο Ζάππειο, η προστασία και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι το νήμα που δένει το χθες με το αύριο. Τις αναμνήσεις με τις ελπίδες μας. Τη γενιά της Μεταπολίτευσης με τις σημερινές και αυριανές γενιές που κληρονομούν έναν κόσμο εύθραυστο, επισφαλή, απειλητικό.
Η πρότασή μας για το ΕΣΥ λοιπόν, είναι μια παρακαταθήκη και για το μέλλον. Δυστυχώς σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι ένα σύστημα με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, που ‘σπρώχνει’ όσους έχουν την δυνατότητα, σε ιδιωτικά κέντρα υγείας. Πίσω από τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ, εν μέσω καραντίνας, η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ θέλει να τεμαχίσει το ΕΣΥ και να το παραδώσει σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην έκθεση Πισσαρίδη δεν υπάρχει η αρχή της ισότιμης κάλυψης για όλους τους πολίτες, δεν περιλαμβάνεται ούτε μια γραμμή για την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος και για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων. Οι δομές ειδικά εν μέσω πανδημίας αγγίζουν τα όριά τους. Είχαμε προειδοποιήσει για την ανάγκη οργάνωσης της διενέργειας των τεστ. Σήμερα στη νέα κορύφωση, παρουσιάζεται εικόνα χάους. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σήκωσε τα χέρια. Αυτό δε, που γίνεται στα γηροκομεία είναι εφιαλτικό. Το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ καταλυτικά και αποφασιστικά. Το ΠΑΣΟΚ το εμπνεύστηκε, το σχεδίασε, το έχτισε, το στήριξε. Το Ε.Σ.Υ. δεν έτυχε, πέτυχε. Γιατί σχεδιάστηκε με τον άνθρωπο στο επίκεντρο». Το ΕΣΥ, πρόσθεσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ήταν σύμβολο αλλαγής, σύμβολο συνέπειας και αποτελεσματικότητας και σήμερα είναι αναγκαία η αναγέννησή του, καθώς κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα αξιωμένο, φτηνό προνοιακό σύστημα.

Βασικές αρχές για την ανασύσταση του ΕΣΥ παραμένουν:


Πρώτον η ισότητα. Καθολική και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με την ευθύνη του κράτους. Ο πολίτης δεν μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετείται μέσω γνωστού ή χρημάτων.
Δεύτερον, ποιότητα. Το νέο ΕΣΥ δεν οικοδομείται χωρίς γενναία ενίσχυση της χρηματοδότησης. Με ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό και αποκεντρωμένη λειτουργία.
Τρίτον προσβασιμότητα. Νέος ιατρικός χάρτης και σύνδεση με σύστημα πρωτοβάθμιας για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανισότητας που υπάρχει σήμερα.
Τέταρτον βιωσιμότητα. Αντιμετώπιση της ηλικιακής ανισορροπίας. Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών παραμένει υψηλός, οι νέοι ιατροί φεύγουν στο εξωτερικό.

Εξάλλου, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε 11 προτάσεις για νέες αναγκαίες αλλαγές, τις νέες πολιτικές που οδηγούν στο ΕΣΥ του 21ου αιώνα.


  1. Σύγχρονες Αναβαθμισμένες υπηρεσίες δημόσιας υγείας.

  1. Ενιαίο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπό δημόσια εποπτεία και έλεγχο.

  1. Σύγχρονα- λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία, με ολοήμερη λειτουργία.

  1. Δημιουργία κέντρων χρόνιων παθήσεων του ΕΣΥ.

  1. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

  1. Σύγχρονο σύστημα μεταφοράς των ασθενών.

  1. Η υγεία στα νησιά με πλήρη αξιοποίηση της τηλεϊατρικής

  1. Σύγχρονη Ιατρική Εκπαίδευση.

  1. Ψυχική υγεία-εξαρτήσεις.

  1. Νέα φαρμακευτική πολιτική με προτεραιότητα στην ελάφρυνση των ασφαλισμένων και ειδικά των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων και δωρεάν εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας .

  1. Κανόνες και έλεγχος στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτές είναι οι προτάσεις μας για το ΕΣΥ του 21ου αιώνα.

Παράλληλα απαιτείται κοινός προγραμματισμός, για τις παρεμβάσεις στο ΕΣΥ με ιεραρχημένες και σαφείς προτεραιότητες, καθώς και ενιαίο προγραμματισμό των πόρων από όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για την υγεία, από τον Προϋπολογισμό, το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ, το Ταμείο Ανασυγκρότησης, αλλά και από τις ιδιωτικές δωρεές, που είναι σημαντικές, αλλά δεν μπορεί να γίνονται έξω από κάθε προγραμματισμό των πραγματικών αναγκών.

Το νέο ΕΣΥ της Ελλάδας είναι η πρόκληση μας , ώστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές παροχές υγείας, που είναι δικαίωμα όλων και όχι προνόμιο των λίγων με οικονομική 


https://thesocialist.gr/gia-emas-aksia-exeis-panta-esy-pavlos-christidis/

δυνατότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: