Δύο έγγραφα που κυκλοφόρησαν χθες, 1η Σεπτεμβρίου, αποδεικνύουν ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι “είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας” ήταν απλώς αέρας κοπανιστός.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε ανεύθυνα και εγκληματικά τον χρόνο που κερδήθηκε την άνοιξη προχωρώντας σε πρόχειρο και ασύδοτο άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς ταυτόχρονα να έχει μεριμνήσει για τις άμυνες του υγειονομικού συστήματος της χώρας.
Ενδιαφέρθηκε αποκλειστικά για να δρέψει τις δάφνες από την επιτυχημένη διαχείριση της πρώτης φάσης του κορωνοϊού και η βασική της προτεραιότητα εξαντλήθηκε στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ ώστε να οργανώνουν αποτελεσματικά την κυβερνητική προπαγάνδα.
Τα μεγάλα και διαχρονικά κενά του Εθνικού Συστήματος Υγείας έμειναν ακάλυπτα. Οι προμήθειες αντιδραστηρίων για μαζικούς και καθολικούς ελέγχους δεν προχώρησαν. Η συζήτηση σκόπιμα και εκ του πονηρού,
περιστράφηκε και πάλι στην ατομική ευθύνη και στην ενοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Η δε υγειονομική άμυνα της χώρας περιορίστηκε – με τη χρήσιμη βοήθεια των ΜΜΕ – αποκλειστικά και μόνο στη χρήση μάσκας.
Το πρώτο έγγραφο έρχεται από το νοσοκομείο Σωτηρία, το βασικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό που νοσηλεύει και τα περισσότερα περιστατικά. Ο διοικητής του νοσοκομείου καλεί τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς να κάνουν εφημερίες ανεξαρτήτως πλαφόν, καθώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει.
Πιο συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο, 4 πνευμονολογικες κλινικές δεν μπόρεσαν να καλύψουν το πρόγραμμα εφημεριών με το υπάρχον προσωπικό τους. Δόθηκε βοήθεια από ειδικευόμενους παθολογίας αλλά ακόμα 2 κλινικές δεν έχουν καταθέσει πρόγραμμα. Επιπλέον, με αφορμή ότι έχουν τελειώσει τα αντιδραστήρια στο ΕΚΕΑ για pcr, οι γιατροί χρησιμοποιούν πλέον το rapid test του νοσοκομείου το οποίο έως τώρα ήταν για πιο επείγοντα ή ύποπτα. Αφορά δηλαδή έκτακτες ανάγκες και υπάρχει πεπερασμένος αριθμός τεστ, τα οποία θα τελειώσουν κι αυτά σύντομα. Η δε διοίκηση θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν επαρκεί το προσωπικό, αλλά ότι το προσωπικό δεν δουλεύει.
Σημειωτέον, εχθές για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι μπήκαν 12 θετικά περιστατικά μέσα σε ένα βράδυ.
Το δεύτερο έγγραφο έρχεται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και τον πρόεδρό του. Ανακοινώνει προς όλες τις ΥΠΕ (όλα τα νοσοκομεία της χώρας) ότι τα τεστ μοριακού ελέγχου σταματούν γιατί “ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ”.
Το προκλητικό και προσβλητικό του συγκεκριμένου εγγράφου (που θα όφειλε να οδηγήσει στην άμεση παραίτηση του μεσσήνιου πολιτευτή της ΝΔ και προέδρου του ΕΚΕΑ), είναι ότι καταλογίζει “αλόγιστη χρήση εξετάσεων”.
Εδώ πρέπει να σταθούμε: Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, του βασικού εργαστηριακού κέντρου για τον έλεγχο των δειγμάτων, κατηγορεί τους γιατρούς και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ότι κάνουν “αλόγιστα τεστ”. Εν μέσω του δεύτερου κύματος πανδημίας, εν αναμονή της υγειονομικής επιβάρυνσης που φυσιολογικά έρχεται κάθε φθινόπωρο, μετά από μπαράζ κυβερνητικής προπαγάνδας ότι “η χώρα είναι έτοιμη”, το ΕΚΕΑ εμφανίζεται ανίκανο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες αυξημένων διαγνωστικών ελέγχων.
Από εκεί που θα έπρεπε η κυβέρνηση να έχει μερινήσει για τη δυνατότητα μαζικών έως και καθολικών ελέγχων στον γενικό πληθυσμό, ανάγκη που οι διεθνείς οργανισμοί αλλά και οι υγειονομικοί τη χώρας υπογραμμίζουν από τον …Μάρτιο, φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούν να διεξαχθούν διαγνωστικές εξετάσεις και μάλιστα να κατηγορούνται οι γιατροί και τα νοσοκομεία ότι …υπερέβαλαν.
Να σημειώσουμε επιπλέον ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις απαντήσεις των ελέγχων που στέλνουν τα μεγάλα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καθυστερούν με τη σειρά τους εισαγωγές για χειρουργεία κλπ.
Τόσο το έγγραφο του διοικητή του Σωτηρία, όσο και το έγγραφο του προέδρου του ΕΚΕΑ, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση άφησε τα νοσοκομεία γυμνά από προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) και αδιαφόρησε για την έγκαιρη προμήθεια των αντιδραστηρίων για τα τεστ.
Η επιτάχυνση του δεύτερου κύματος της επιδημίας μέσα στον Αύγουστο, με το περίφημο “καλωσήρθατε στο ελληνικό καλοκαίρι”, έχει την υπογραφή Μητσοτάκη.
Την υπογραφή Μητσοτάκη έχει και η διαφαινόμενη κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος της χώρας, με τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υλικό και εξοπλισμό, την ώρα που το ΕΣΥ θα όφειλε να είναι πανέτοιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου