Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα ενός Έθνους-Κράτους, απέναντι σε εξωτερικές απειλές, καθορίζεται από τη θέληση και την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της εδαφικής του ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας σε όλο το μήκος των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων του.
Αυτή η αποφασιστικότητα δεν αρκεί να επιδεικνύεται μόνο προς τον εχθρό που επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία, αλλά πρέπει επίσης και με την ίδια μέριμνα, να επικοινωνείται με απόλυτη σαφήνεια και ανυποχώρητα προς όλους τους εμπορικούς εταίρους που θα προστρέξουν αυτοβούλως ως “αντικειμενικοί” διαμεσολαβητές. Με αυτόν τον τρόπο το θιγόμενο Έθνος-Κράτος δεν κινδυνεύει να θεωρηθεί αδύναμο τόσο απέναντι στον εχθρό, όσο και απέναντι στους διαμεσολαβητές.
Από την έως τώρα στάση των δυτικών εταίρων (με εξαίρεση τη Γαλλία), απέναντι στην ελληνοτουρκική διένεξη στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, φαίνεται ότι η χώρα μας δεν έχει πείσει για την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την κυριαρχία της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων που εφαρμόζουν ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ,
μεταξύ του αμυνόμενου που είναι η Ελλάδα, και του επιτιθέμενου που είναι η Τουρκία, επί της ουσίας ευνοεί τις επιδιώξεις της γείτονος η οποία αποθρασύνεται απειλώντας πλέον ευθέως με πόλεμο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώνεται μια σημαντική ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία: Η προσέγγιση Ελλάδας-Γαλλίας με αφορμή την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της πρώτης, μπορεί να εξελιχθεί σε διπλωματική και στρατιωτική συμμαχία, εφόσον η ελληνική πλευρά απαλλαγεί από τα στεγανά και τις αναστολές που χαρακτηρίζουν τη εξωτερική της πολιτική. Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες προκειμένου να εμπεδωθεί από την ελληνική διπλωματία ότι το να είσαι βολικός και σε όλους “ευχάριστος” δεν αποτελεί αποτελεσματική στρατηγική και σίγουρα δε συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.
Ιδιαίτερα σε περιστάσεις σαν αυτή που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, όπου η γειτονική Τουρκία έχει αναβαθμίσει την προκλητικότητα σε επιθετικότητα, οι επιλογές της ελληνικής διπλωματίας οφείλουν να γίνονται με μόνο κριτήριο την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρίς να αναλώνεται πολύτιμος χρόνος σε προσπάθειες διατήρησης των ισορροπιών με κράτη και οργανισμούς που αποδεδειγμένα πλέον προσφέρουν κακές υπηρεσίες στη χώρα μας. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί η αποφασιστικότητα να επικοινωνηθεί με σαφήνεια προς όλες τις πλευρές, χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ή παρερμηνείας.
Γράφει ο Ευστράτιος Τσιτσιβός Οικονομολόγος, MSc
https://www.militaire.gr/ellinotoyrkika-quot-to-lathos-minyma-poy-ekpempoyme-kai-i-monadiki-epilogi-poy-echoyme-quot/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου