Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

Σαράντης Μιχαλόπουλος Κάτοικος Ιτέας

Τι άραγε μπορούμε να περιμένουμε ;

Ανακοινώθηκε την Δευτέρα (4/1) και ορκίστηκε την Τρίτη (5/1) το νέο Κυβερνητικό Σχήμα. «Ευέλικτο» (περίπου 60 μέλη), «αξιοκρατικό» (γεμάτο «τεχνοκράτες»), με «νέους» ανθρώπους που υπόσχονται εκπλήρωση των υψηλών στόχων της Κυβέρνησης. Κάποιοι από το προηγούμενο σχήμα παρέμεινα αμετακίνητοι, διότι ήταν «πετυχημένοι», κάποιοι  «αναβαθμίστηκαν», επίσης επειδή είχαν «εξαιρετική απόδοση», αλλά και κάποιοι απομακρύνθηκαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν ακολούθησαν σε απόδοση τους άλλους, τους πετυχημένους.

Βέβαια, κανείς δεν άκουσε ή δεν έμαθε τα κριτήρια με τα οποία αξιολογήθηκε η απόδοση του καθενός. Θυμόμαστε όλοι τον Πρωθυπουργό, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο να μοιράζει στους Υπουργούς τους φακέλους με τους «στόχους», όπως είχε ειπωθεί τότε, οι οποίοι όμως έμειναν μυστικοί, σαν στόχοι υψηλόβαθμων στελεχών πολυεθνικής εταιρίας,

που δεν αποκαλύπτονται, για να μη τους μάθει ο ανταγωνισμός. Και δεν ακούσαμε ποτέ στη συνέχεια πως εξελίσσονταν η υλοποίηση αυτών των στόχων. Μόνο κάποια οικονομικά στοιχεία μαθαίναμε, κυρίως διότι τα ανακοίνωνε, στα πλαίσια του ρόλου της, η ΕΛΣΤΑΤ.

Ακούγαμε όμως συνεχώς εξαγγελίες και υποσχέσεις. Ακούγαμε για τα έργα στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, που οι «μπουλτόζες» είχαν πιάσει δουλειά. Ακούγαμε για τις εκκρεμείς συντάξεις που ήταν εκατοντάδες χιλιάδες, όταν ανέλαβε η συγκεκριμένη κυβέρνηση το έργο της και οι οποίες θα μηδενίζονταν σε λίγο καιρό (κάτι που βεβαίως είχε υποσχεθεί και η προηγούμενη κυβέρνηση) και πρόσφατα μάθαμε ότι η πρόοδος στο θέμα είναι ελάχιστη (ίσως και καθόλου).

Ακούσαμε τον Υπουργό Ενέργειας να καυχιέται ότι «έσωσε» τη ΔΕΗ, καταργώντας τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά δεν τον ακούσαμε ποτέ να μιλά για τα τιμολόγιά της που είναι 30% υψηλότερα από τους άλλους παρόχους (σημερινό τιμολόγιο ΔΕΗ για ημερήσια κατανάλωση 0,105 €/kWH, αντίστοιχο εταιρίας που εγώ χρησιμοποιώ 0,066 €/kWH, δηλαδή 37% χαμηλότερη χρέωση ο ιδιώτης πάροχος ή 59% ακριβότερη η ΔΕΗ από τον ιδιώτη).

Είδαμε αναμφισβήτητα πρόοδο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά εξακολουθούμε να μιλάμε για «επιτελικό» κράτος, όπου όλα εκπορεύονται από τον Πρωθυπουργό, όπως συνεχώς επαναλαμβάνουν σε κάθε τους δήλωση Υπουργοί, Υφυπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Βλέπουμε να κατατίθενται στη Βουλή άπειρα έγγραφα, διαγράμματα και όλων των ειδών τα στοιχεία, χωρίς όμως αυτά να είναι άμεσα διαθέσιμα από τον απλό πολίτη και χωρίς φυσικά να αποτελεί δικαιολογία ότι ο έλεγχος της Κυβέρνησης γίνεται από το Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχουν ακόμη περιοχές που η διαφάνεια και η ΔΙΑΥΓΕΙΑ δεν έχουν εξασφαλιστεί θεσμικά (παράδειγμα οι λίστες απευθείας αναθέσεων ή χρηματοδότησης ΜΜΕ).

Είδαμε να έρχεται η πανδημία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρώτα έπρεπε να εξασφαλίσουν την σωστή και ασφαλή από υγειονομικής πλευράς μετακίνηση του πληθυσμού, να λειτουργούν με απαράδεκτες συχνότητες δρομολογίων. Και είδαμε και αυτό το πολύπαθο ΕΣΥ να λειτουργεί με «ήρωες» (αναμφισβήτητα πραγματικούς) υγειονομικούς διότι αριθμητικά ήταν και παραμένει υποστελεχωμένο.

Βλέπουμε σήμερα να προωθείται «εκσυγχρονισμός» του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, αλλά δεν βλέπουμε να μιλά κανείς για το πώς θα αξιολογούνται οι πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών.

Δυστυχώς, η παρούσα κυβέρνηση έχει πλέον ζωή ικανή για να μπορεί να κριθεί, ακόμη και κάτω από συνθήκες κρίσεων, όπως του κορωνοϊού, και σίγουρα μία «ανανέωση» ενός κυβερνητικού σχήματος δεν μπορεί να σκεπάσει τις όποιες αδυναμίες ή συνειδητές επιλογές που έχουν μέχρι σήμερα επιδειχθεί.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: