Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1982 ΚΑ ΤΟ DNA ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Του Γ. Γ

Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε πιο είναι το DNA της δεξιάς να θυμίσουμε ένα γεγονός που έγινε στο κοινοβούλιο τους σαν σήμερα 23 Αυγούστου όταν με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ψηφίζεται στην βουλή ο Ν. 1285 για την επίσημη αναγνώριση του ΕΑΜ. του ΕΛΑΣ, της Εθνικής Αλληλεγγύης και της ΕΠΟΝ ως οργανώσεων της Εθνικής Αντίστασης.

 Ηταν τότε που ο “φωτιά τσεκούρι”, αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας,  Ευάγγελος Αβέρωφ, έχυσε τέτοιο αντικομμουνισμό που ούτε τα προπαγανδιστικά εγχειρίδια του Μανιαδάκη, επί εποχής δικτατορίας του Μεταξά δεν  περιείχαν.

 “Η πορεία του έθνους δεν μπορεί να στηρίζεται στο ψέμα και μάλιστα στο δολιότατο ψέμα. Γιατί έτσι το έθνος θα χάσει τη φυσιογνωμία του. Εκείνο που ουσιαστικά αναγνωρίζει και τιμά σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η Αντίσταση, είναι η κατοχική δράση του κομμουνιστικού κόμματος”, ήταν τα πρώτα λόγια με τον οποίο ξεκίνησε τον αντικομμουνιστικό του οχετό ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία, Ευαγ. Αβέρωφ. Και συνέχισε απαντώντας στον Ανδρέα Παπανδρέου: “Οχι μόνο δεν χάρισα την αντίσταση στο ΚΚΕ, αλλά του αρνήθηκα και είπα ότι είναι το μόνο κόμμα που δεν έκανε αντίσταση. Θέλετε, κυρίως να αποκτήσει το ΚΚΕ συγχωροχάρτι και βραβείο για την αντεθνική του δράση επί κοατοχής. Αυτό είναι αδύνατον να  το δεχθούμε και αποχωρούμε από την συνεδρίαση”. 

Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε -πλην του Παναγιώτη Κανελλόπουλου-  από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτή την «αναμόχλευση παθών» που δίνει «συγχωροχάρτι στο ΚΚΕ» και «διασπά την ενότητα, του Έθνους»

Ανάλογες αναφορές υπήρξαν και σε όλα τα δεξιά έντυπα της εποχής.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η απάντηση του Ευάγγελου Αβέρωφ στον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν αναφορά στην στάση που είχε κρατήσει το κόμμα του στην βουλή  στις 26/6/1981, κατά την τη διάρκεια συζήτησης πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: