Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΦΛΕΡΤΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ: ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ το ΠΑΣΟΚ

Σε ένα φλερτ διαρκείας έχουν εξελιχθεί οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, διαψεύδοντας ολοκληρωτικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπαθούσε να υποβαθμίσει το ειδύλλιο.
Για την ακρίβεια, ένθερμοι υποστηρικτές της σύμπλευσης με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ο Φρανσουά Ολάντ, ο Πέδρο Σάντσεζ, ο ηγέτης του Ισπανικού PSOE, ο Ματέο Ρέντσι, ο Μάρτιν Σουλτς, ο Τζιάνι Πιτέλα, ο Αντόνιο Κόστα των Πορτογάλων Σοσιαλιστών και ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Αγγλων Εργατικών, ενώ πιο συγκρατημένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι ωστόσο υπερθεματίζουν την ανάγκη σύμπλευσης της Σοσιαλδημοκρατίας με τον Αλέξη Τσίπρα και την «ευρωπαϊκή» έκφανση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Φρανσουά Ολάντ,
βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν σύμμαχο κατά της λιτότητας σε πρώτο πλάνο, ενώ σε δεύτερο ελπίζει στο «κονέ» που μπορεί να του κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα του Πιερ Λοράν, με τον οποίο έχει εξαίρετη σχέση. Παράλληλα, ο κ. Ολάντ, αναγνωρίζει την μεγάλη απήχηση που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα αριστερά τμήματα των Γάλλων Σοσιαλιστών και γι’ αυτό τον λόγο θέλει να ενισχύσει τις επαφές μαζί του.
Ο Πέδρο Σάντσεζ, ηγέτης του Ισπανικού PSOE, θέλει να συγκροτήσει κυβέρνηση με του Podemos, το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία, καθώς θέλει να αποφύγει την οποιαδήποτε σύγκλιση με το κόμμα του Ραχόι. Γι’ αυτό τον λόγο μάλιστα, είχε ζητήσει από τον Ελληνα πρωθυπουργό να μεσολαβήσει ώστε να ανοίξει ο διάλογος, κατά την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε τονίσει ότι πρέπει να συνομιλήσει η Αριστερά με τους Σοσιαλδημοκράτες.
Ο Ματέο Ρέντσι, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί στο PES, θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει φέρει μια δυναμική στη συζήτηση κατά της λιτότητας, ενώ το κόμμα του, Partido Democratico, αναγνωρίζει πως πολύ δύσκολα θα αναδειχθεί σύντομα στην Ελλάδα κάποια καθαρόαιμη κεντροαριστερή δύναμη και ως εκ τούτου θεωρεί την σύμπλευση επιβεβλημένη.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε εξ’ αρχής εκφράσει θετική γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα και είχε τονίσει μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο πως ο Ελληνας πρωθυπουργός «σοσιαλδημοκρατικοποιείται». Επίσης, ο κ. Σουλτς ανησυχεί και για την κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα και είναι γνωστό πως έχει ασκήσει πιέσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ –Ποταμιού, κάτι που φέρεται να του το ζήτησε πρόσφατα και το Μαξίμου.
Ο Τζιάνι Πιτέλα, πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για ιδεολογική σύμπλευση –έστω και με διαφορές- των δύο πολιτικών χώρων, ενώ επίσης προσβλέπει και σε ενίσχυση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με μια πιθανή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αριστερά.
Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ο οποίος συγκρότησε την πρώτη κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Αριστεράς – Κομμουνιστών, θεωρείται από τις πιο αριστερές φωνές του ΕΣΚ και ως εκ τούτου, θεωρεί σαν λογική συνέχεια την συγκρότηση παρόμοιας κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Αγγλων Εργατικών, ο οποίος μάλιστα έχει και ως σύμβουλο του τον Γιάνη Βαρουφάκη, έχει ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχαν επαφές από παλιά, όταν ήταν απλός βουλευτής του Labour Party, ενώ θεωρεί ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά το παράδειγμα της Ελλάδας, ως μάχη κατά της λιτότητας, καθώς επιθυμεί να ανεβάσει τους τόνους κατά του Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί Σοσιαλδημοκράτες, είναι αρκετά πιο συγκρατημένοι –πλην του Μάρτιν Σουλτς-, ωστόσο θεωρούν πως αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας, θα πρέπει να γίνει μια συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, για χάρη της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.
Γιατι φοβάται το ΠΑΣΟΚ
Το Ποτάμι, δεν μπαίνει σε αυτή την συζήτηση, μιας και δεν ανήκει στο ΕΣΚ, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ το οποίο παλαιότερα είχε έντονη παρουσία, φοβάται την σταδιακή περιθωριοποίηση του, λόγω του ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες πιστεύουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανακτήσει την παλιά του δύναμη, ή έστω μέρος αυτής. Αποτέλεσμα είναι, το ΠΑΣΟΚ να φοβάται και την απειλή της εξαφάνισης του εάν συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την σταδιακή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ανέφεραν ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν υπολογίζουν στον Αλέξη Τσίπρα, δηλώσεις οι οποίες διαψεύστηκαν πανηγυρικά από τις προσκλήσεις προς τον πρωθυπουργό, αλλά και τις συνεχείς επαφές που έχει ο κ. Τσίπρας σε πολύ φιλικό κλίμα, με Σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς.
Το χαρτί αυτό πάντως, δεν αναμένεται να το «κάψει» γρήγορα ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά θα το κρατήσει μέχρι να υπάρξει ουσιαστική ανάγκη, οπότε και οι πιέσεις του PES προς το ΠΑΣΟΚ θα ενταθούν, υπό την λογική ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαστεί με το ΕΣΚ, αυτόματα θα θεωρείται συγγενής χώρος με την Σοσιαλδημοκρατία.

Μια τέτοια εξέλιξη, αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη συρρίκνωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κοιτάζει με σκεπτικισμό την ολόενα μεγαλύτερη αυτονόμηση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: