«Μην νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ!» είπε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, την ώρα που, από την πρώτη σειρά των καθισμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας χαμογελούσε… αμήχανα, έχοντας πλάι του τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η παρουσίαση του νέου βιβλίου του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου, με τίτλο «Ακρωνύμια».
Την παράσταση «έκλεψε» φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας,
καθώς όχι μόνο δεν έκρυψε σε καμία στιγμή την συγκίνηση και τα δάκρυά του, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά και εξαιρετικά δυναμική ομιλία, που χαρακτηρίστηκε από την φράση του, «κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου!».
Και συνέχισε ο συγκλονιστικός Γλέζος, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, έπειτα προφανώς από κάποια αντίδραση που υπήρξε από την πρώτη σειρά των καθισμάτων, όπου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθόταν μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα: «Ναι, Τόσκα, θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτά που πρέπει να κάνετε!».
«Μην νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ!» κατέληξε ο Μανώλης Γλέζος, εν μέσω χαμόγελων -πικρών, άραγε;- τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, στην οποία έδωσαν επίσης το «παρών» ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης (σ.σ. προλόγισε το βιβλίο), αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, οι πρώην υπουργοί Γιάννης Πανούσης και Αριστείδης Μπαλτάς, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Νίκος Μανιός και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, όπως επίσης ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης και ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος.
Ιδιαίτερα συγκινημένος, κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Μανώλης Γλέζος είχε αναφερθεί στους πέντε λόγους, για τους οποίους η Ελλάδα κατάφερε, παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς, να ξαναϋπάρξει: την κοινή μας γλώσσα, την ύπαρξη λαϊκής εξουσίας, τα ήθη και τις παραδόσεις που κράτησαν τον ελληνισμό αδούλωτο, τον κλήρο και την Εκκλησία, που ήταν δίπλα στο λαό και την ιδεολογία της αντίστασης.
Επίσης, μίλησε για τους κινδύνους της ελληνικής γλώσσας, που είναι η φτωχοποίηση των ομιλητών, η ξενοποίηση και η μονοσημαντότητα.
Συγκλονιστικός, όμως, ήταν ο Γλέζος και όταν μίλησε για τους συντρόφους του, τους συναγωνιστές του. Είπε χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί φίλοι, στις παραμονές των εκτελέσεων, στις παραμονές από κάθε μάχη, μαζευόμαστε και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσύ δε σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις κρασί κι από μένα. Κι όταν ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, θα τον ακούς και για μένα. Κι όταν ακούς τον άνεμο, να περνάει μέσα από τα φύλλα, κι ακούς το θρόισμα του ανέμου, θα το ακούς και για μένα. Κι όταν χορεύεις, θα χορεύεις και για μένα! Μπορώ να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Είναι δυνατόν;».
»Το δυσκολότερο πράγμα για μένα είναι ότι ζω και οι άνθρωποι, οι φίλοι μου, οι άνθρωποι που πολέμησα μαζί τους, οι άνθρωποι που αντιμετωπίσαμε μαζί τον θάνατο, δεν ζούνε σήμερα. Μπορώ να τους ξεχάσω; Είναι δυνατόν να ξεχάσω αυτόν τον κόσμο; Δεν είναι δυνατόν. Και γι’ αυτό έχω όπως λένε αυτήν την πολυπραγμοσύνη. Γιατί ο καθένας τους μου ‘λεγε, εγώ θέλω να γίνω γεωλόγος. Εγώ θέλω να γίνω υδραυλικός. Εγώ θέλω να γίνω… Εκτελώ εντολές, ή προσπαθώ να εκτελέσω τις εντολές τους. Προσπαθώ. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω».
«Επειδή πιστεύω ότι η σύναξη αυτή δεν είναι ένα ακροατήριο, αλλά εσείς συμμετέχετε ως ενεργοί πολίτες στο πολιτικό γίγνεσθαι, ο καθένας σας στον τομέα του αναλαβαίνει να κάνει πράξεις τα όνειρα αυτών των ανθρώπων. Κι αν πεθάνω θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου… Ναι, Τόσκα, θα σας κυνηγάει η ύπαρξή μου, για να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε! Μην νομίζετε ότι θα γλιτώσετε από μένα ποτέ. Ευχαριστώ» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου