Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

«ΤΑ ΖΑΠΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΒΑΠΤΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΔΟΣΙΑ»

Ο Σωκράτης Ξυνίδης είναι από τους πολιτικούς που τα «λένε έξω από τα δόντια» και δε θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτόν τον «κανόνα» και στη συνέντευξή του στο TheCaller, μιλώντας για όλα: Τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το επερχόμενο Συνέδριο, τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη διακυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου του 2009-11, αλλά και για το μέλλον του ίδιου στην πολιτική.
«Δεν μπορώ να κάνω πλέον κριτική στο μπλοκ του εθνικιστικού λαϊκισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», είναι η αφοπλιστική απάντηση που δίνει το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην υφυπουργός, κληθείς να σχολιάζει τη διακυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου και συνεχίζει αναφορικά με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις: «Υπάρχει ένα ‘’σημείο μη αναστροφής’,  που δεν φαίνεται δημοσκοπικά και δεν έχει γυρισμό. Η αίσθησή μου είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν καιρό που ξεπέρασαν αυτό το σημείο».
Εξάλλου, ο ίδιος απορρίπτει κάθε περίπτωση συνύπαρξης με τον ΣΥΡΙΖΑ,
καθώς όπως εξηγεί: «Δεν είναι μόνο όσα υποστήκαμε από αυτούς, τον λαϊκισμό και τραμπουκισμό τους. Είναι όσα μας χωρίζουν και κυρίως η ανάγκη αλλαγής της χώρας και του κράτους που εμείς πιστεύουμε και  που αυτοί δεν θέλουν».
Παράλληλα, ο κ. Ξυνίδης τάσσεται κατά μιας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΔΗΣΥ και  σταχυολογεί 3 λόγους, για να ξεκαθαρίσει τη θέση του και παραδέχεται, πως παρότι αρχικά δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής της σύμπραξης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ με τη ΔΗΣΥ, πλέον νιώθει «τον απόλυτο σεβασμό από όλους τους συνοδοιπόρους» και τους ευχαριστεί γι’ αυτό. «Ούτε πίστευα ότι κι εγώ πως θα μπορούσα να προσαρμοστώ σε αυτή τη νέα κατάσταση. Μια νέα, έντιμη, σύνθεση», τονίζει χαρακτηριστικά.
Το επερχόμενο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δε θα μπορούσε να λείψει από τη συζήτησή με τον κ. Ξυνίδη, ο οποίος απαντώντας για τη διακυβέρνηση Γ. Παπανδρέου είπε πως «υπήρξε πολύ υψηλού επιπέδου εθνική συνείδηση και αυταπάρνηση στη λειτουργία μας. Δυστυχώς τα ‘’Ζάππεια’’ και οι ‘’Θεσσαλονίκες’’ μας  έκαναν προδότες και η σωτηρία της χώρας από την πτώχευση βαπτίστηκε ‘’προδοσία’’».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Σωκράτη Ξυνίδη στο TheCaller:
Έχοντας βιώσει 2,5 χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και 2 χρόνια από την επιβολή των capital controls ποιά είναι η γνώμη που έχετε σχηματίσει για τους κ.κ. Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο;
«Ειλικρινά δεν μπορώ να κάνω πλέον κριτική στο μπλοκ του εθνικιστικού λαϊκισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αν ζούσατε στη Θράκη, θα καταλαβαίνατε ότι τελικά τη χώρα κυβερνά ο κ. Καμμένος με την καραμανλική δεξιά. Αυτούς τους  έκανα αντιπολίτευση και το 2004-2009 στην πιο δημοκρατική τους εκδοχή. Πιστέψτε με δεν έχει νόημα. Ας κάνει αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης της Ν.Δ. στον κ. Καραμανλή του ΣΥΡΙΖΑ».
Πάντως παρά τα «σκληρά» μέτρα λιτότητας και τα «κακώς κείμενα» της συγκυβέρνησης, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις παραμένουν σχετικά υψηλά…
«Πάντα έτσι συμβαίνει. Οι πολίτες δίνουν την ευκαιρία και την ανοχή τους, αλλά και δυσκολεύονται να παραδεχτούν σε μια δημοσκόπηση ότι μετανιώνουν για την ψήφο τους. Υπάρχει όμως ένα ‘’σημείο μη αναστροφής’,  που δεν φαίνεται δημοσκοπικά και δεν έχει γυρισμό. Η αίσθησή μου είναι ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν καιρό που ξεπέρασαν αυτό το σημείο».
Το «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με τους Σοσιαλδημοκράτες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, την ίδια στιγμή που εντός των τειχών υπάρχει η αντίληψη ότι θέλει να εμβολίσει το χώρο του ΠΑΣΟΚ και να συσπειρώσει γύρω του τους προοδευτικούς ψηφοφόρους. Είναι εφικτό ένα τέτοιο σενάριο;
«Ο κ. Τσίπρας επιχειρεί συνεχώς, από το 2015 ένα τέτοιο σχέδιο. Αφού πήρε από το ΠΑΣΟΚ μαζί του την περίοδο 2012-2014,τους… ανησυχούντες για την προσωπική πολιτική τους επιβίωση, επιχειρεί συνεχώς, με γεφυροποιούς τους λεγόμενους ‘’πασοκογενείς’’, να κάνει πλιάτσικο στελεχών. Δεν του βγήκε όμως. Μπορεί να έδωσε αντιμισθιούλες σε μετακλητούς ΠΑΣΟΚους (πάλαι ποτέ νεολαίους αλλά και βαθέως ‘’τσοχατζοπουλικούς’’ ΠΑΣΟΚους) αλλά πέραν αυτού ουδέν. Το μίσος και ο ρατσισμός του κομματικού ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ απέναντι σε κάθε τι ΠΑΣΟΚικό και Παπανδρεϊκό είναι τόσο εύκολα αντιληπτό, που δεν μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα. Δεν είναι μόνο όσα υποστήκαμε από αυτούς , τον λαϊκισμό και τραμπουκισμό τους. Είναι όσα μας χωρίζουν και κυρίως η ανάγκη αλλαγής της χώρας και του κράτους που εμείς πιστεύουμε και  που αυτοί δεν θέλουν».
Διαπιστώνει κανείς μια στασιμότητα στα ποσοστά που λαμβάνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις δημοσκοπήσεις, παρότι αρχικά υπήρχε μια συνεχής σταδιακή άνοδος. Που οφείλεται αυτό;
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη οφείλει να πείσει με τη λειτουργία της ότι πράγματι έχει κατακτήσει κουλτούρα συνεργασίας, σύνθεσης και ενότητας σε επίπεδο πολιτικών αρχών. Ότι δεν είναι ένα άθροισμα ποσοστών για την εξασφάλιση της βουλευτικής έδρας στα στελέχη της. Αν το δείξει αυτό με εφαρμογή δημοκρατικών διαδικασιών και δημοκρατικών αποφάσεων μέχρι… θανάτου, τότε θα δει τα ποσοστά της να εκτινάσσονται. Γιατί οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι σωτήρες δεν υπάρχουν και θέλουν να πάρουν εχέγγυα ειλικρινούς και πάνω απ’ όλα επιτυχούς κουλτούρας συνεργασιών, χάριν του κοινού δημοσίου συμφέροντος».
Έστω ότι η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα δίχως αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, όπως δείχνουν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις και χρειάζεται τους βουλευτές της ΔΗΣΥ για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα συναινούσατε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;
«Προσωπικά όχι. Και δεν θα δεχόμουν να στηρίξω ως βουλευτής ή πολύ περισσότερο να γίνω μέλος μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρώτον γιατί πέραν της κοινής μας θέσης για παραμονή στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, δεν μας ενώνει πολιτικά τίποτα. Δεύτερον γιατί το προηγούμενο της συνεργασίας στην κυβέρνηση Σαμαρά υπήρξε τραυματικό και αποτυχημένο. Και τρίτον γιατί έχει αποδειχθεί ότι απλά η συγκυβέρνηση με την Δεξιά ‘’για να μη μείνει η χώρα χωρίς κυβέρνηση’’ μόνο σε καθυστέρηση στην πορεία εξόδου από την κρίση οδηγεί».
Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής συνεργασία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών με το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα και τις κινήσεις υπό τη «σκέπη» της ΔΗΣΥ;
«Ξέρετε ότι δεν ήμουν και από τους ένθερμους του εγχειρήματος. Όμως οφείλω να ομολογήσω ότι μέχρι στιγμής, ως μέλος και στέλεχος του Κινήματος, νιώθω τον απόλυτο σεβασμό από όλους τους συνοδοιπόρους και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Δεν πίστευα ότι πράγματι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όσα μας έχουν τραυματίσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια. Ούτε πίστευα ότι κι εγώ θα μπορούσα να προσαρμοστώ σε αυτή τη νέα κατάσταση. Μια νέα, έντιμη, σύνθεση».
Οδεύοντας προς το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης της 30ηςΙουνίου ποιο θα λέγατε πως είναι το διακύβευμα για τον χώρο και τι μήνυμα θα θέλατε να εκπέμψει το Συνέδριο στους πολίτες;
«Ότι ενωμένοι, ώριμοι, ήρεμοι, διδαγμένοι από το παρελθόν, δηλαδή με μια λέξη υπεύθυνοι, πορευόμαστε προς ‘’μια νέα, έντιμη Σύνθεση’’ των πολιτικών δυνάμεων που δεν επιδιώκουν την πόλωση αλλά την κοινωνική συνοχή. Των πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την επαναθεμελίωσή του θα έλεγα, τώρα, ως αναγκαίου, περισσότερο από ποτέ. Των πολιτών που κατανοούν ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο παλαιοκομματισμό και λαϊκισμό. Των πολιτών που κατανοούν ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μόνο με τρικ και να μοιράζει μικροδωράκια σε όσες ομάδες πολιτών θεωρεί πιθανούς ψηφοφόρους του στις επόμενες εκλογές. Των πολιτών που κατανοούν ότι η απάντηση στην κρίση δεν είναι ούτε η στοχοποίηση κοινωνικών ομάδων, ούτε η ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς των καρτέλ, ούτε η καλή διάθεση των επιχειρηματιών που ταξικά εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης, για να δώσουν κοινωνικό μέρισμα από τα κέρδη τους. Με λίγα λόγια να στείλουμε το μήνυμα ότι ακόμη και αν η αριστερή ψευτοεπαναστατική έπαρση αποδείχθηκε ότι δεν είναι η λύση στην κρίση, δεν πρέπει να καταλήξουμε ότι μπορεί να είναι η λύση η λειτουργία των νόμων της αγοράς και μόνο. Υπάρχει ο δρόμος της υπευθυνότητας που οι πολιτικές δυνάμεις των δημοκρατών, των σοσιαλιστών, των πολιτικά φιλελευθέρων, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας μπορούν να βαδίσουν εξασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον, χάριν των πολιτών».
Είστε από τα στελέχη που στάθηκαν δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου όλο το διάστημα, ακόμη και τις κρίσιμες μέρες του Νοεμβρίου του 2011, ενώ παράλληλα έχετε ασκήσει σφοδρή κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η ερώτηση είναι απλή: Μπορείτε να συμβιώσετε πολιτικά με τον κ. Βενιζέλο στον ίδιο χώρο;
«Οφείλω να συμβιώσω πολιτικά με οποιονδήποτε αποφασίσει να παραμείνει πιστός και τίμιος σε αυτή την προσπάθεια. Όποιος δεν παραμείνει πιστός και τίμιος στην κοινή προσπάθεια θα με βρίσκει πολιτικά απέναντί του με κάθε τρόπο. Έτσι λειτουργώ πάντα. Δεν είμαι προσωπολάτρης του Παπανδρέου. Μου απέδειξε ότι υπήρξε πιστός και τίμιος με αυτό που ξεκινήσαμε το 2005 και κορυφώθηκε το 2009-2011 και οφείλω να του αποδεικνύω και εγώ την πίστη μου και την τιμιότητά μου στις αρχές που έθεσε και που αποδέχθηκα και εν τέλει που όλοι μαζί θέσαμε και αποδεχθήκαμε, ως κοινή πολιτική μας πλατφόρμα».
Ανατρέχοντας στο παρελθόν και τη διακυβέρνηση Παπανδρέου 2009-11, θεωρείτε ότι κάποια πράγματα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά; Μήπως τότε χάθηκε, από κάθε άποψη, μια ιστορική ευκαιρία για ταχύτερη έξοδο από την κρίση;
«Η ιστορική ευκαιρία που χάθηκε ήταν να αλλάξει μια για πάντα αυτή η χώρα. Και η σκέψη και η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας με τρελαίνει χρόνια τώρα. Ήμασταν τόσο κοντά… Αν αυτή την ερώτηση μου την θέτατε πριν 5-6 χρόνια, θα έπρεπε να γράψω πολλά για να γίνω πιστευτός, ότι δηλαδή δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας, τον καλύτερό μας εαυτό. Υπήρξε πολύ υψηλού επιπέδου εθνική συνείδηση και αυταπάρνηση στη λειτουργία μαςΕπί μέρους λάθη σαφώς και έγιναν. Δυστυχώς τα ‘’Ζάππεια’’ και οι ‘’Θεσσαλονίκες’’ μας  έκαναν προδότες και η σωτηρία της χώρας από την πτώχευση βαπτίστηκε ‘’προδοσία’’».
Στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα επιδιώξετε να είστε υποψήφιος στην εκλογική σας περιφέρεια, την Ξάνθη;
«Δεν ήμουν υποψήφιος στις εκλογές του 2012, γιατί όπως είχα δημόσια δηλώσει δεν είχα να πω κάτι στους συμπολίτες μου.  Τον Ιανουάριο του 2015 ήμουν υποψήφιος με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, γιατί θεώρησα ότι δεν είχα δικαίωμα να μην εισφέρω το όνομα και την προσπάθειά μου στη δύσκολη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας, που έγινε σε δέκα μέρες, χωρίς καν να έχουμε κόμμα. Όμως δεν θέλω να είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής. Πρώτον γιατί μόχθησα πάρα πολύ για να με χαιρετούν οι συμπολίτες μου στη Ξάνθη στο δρόμο και να μην αλλάζουν πεζοδρόμιο. Δεν θέλω να ξαναβρεθώ σε τέτοια θέση ποτέ ξανά. Δεύτερον γιατί μου πήρε πέντε χρόνια για να ξαναστρώσω τη δουλειά μου στη δικηγορία. Και δεν θέλω να το ξαναπεράσω , ιδίως τώρα που τα παιδιά μου πλησιάζουν χρονικά να με διαδεχθούν στο επάγγελμα και άρα οφείλω να τους παραδώσω το καλύτερο δυνατό. Τρίτο γιατί δεν έχω εξάρτηση από την πολιτική και πιστεύω ότι ένας ενθουσιώδης νεότερος (όπως ήμουν εγώ το 2009) μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Ενεργός πολιτικά θα μείνω μέχρι να πεθάνω και θα γράφω τις απόψεις μου στο blog μου όταν εσείς οι δημοσιογράφοι δεν θα μου δίνετε σημασία».

Συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του TheCaller Κωστή Μοσχολιό

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

..ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΛΩΝΤΑΣ ΤΑ ΘΑ ΚΛΑΙΣ...Ε ΑΦΡΟΔΙΤΗ??

Ανώνυμος είπε...

ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΟΣΚΥΛΟ ΕΜΕΙΝΕΣ ΟΡΦΑΝΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΛΥΣΑΞΕΙ - ΧΑΦΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ