Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ο “ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ” ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΠΛΩΝ, ΣΤΗΝ “ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ”, ΑΠΟ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ.

Το πρώτο που έχει να παρατηρήσει κανείς από το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των “Νέων” που παρουσιάζεται σαν αποκλειστικό και το υπογράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, είναι ότι με το που συντάχτηκε έγγραφο από τον «Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού» της ΕΛ.ΑΣ. με τίτλο «Ηθική παρενόχληση και βία στους χώρους εργασίας του ένστολου προσωπικού», αμέσως αυτό διέρρευσε

Το δεύτερο είναι ότι αποδεικνύεται πάγια κατάσταση και σε γνώση του Αρχηγείου της Αστυνομίας ότι υπάρχουν συνεχή περιστατικά “σεξουαλικής παρενόχλησης κι εκφοβισμού των ένστολων θυμάτων, στα γραφεία της λεωφόρου Κατεχάκη και όχι μόνο”. Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο “είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ορισμένες από αυτές τις αστυνομικούς φέρεται ότι είχαν ενημερώσει συνεργάτες ανώτατων αξιωματικών για την ηθική παρενόχληση και τον εκφοβισμό από τους εν λόγω αστυνομικούς, δεν υπήρξε καμία αντίδραση αλλά προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των αναφορών”.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και αν αναγκάστηκε το Αρχηγείο της Αστυνομίας να συντάξει και να κυκλοφορήσει χτες 1η Αυγούστου αυτό το τρισέλιδο έγγραφο δεν ήταν κανένας άλλος λόγος παρά μόνο για “να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα η ΕΛ.ΑΣ. με δημοσιοποίηση τέτοιου είδους περιστατικών”, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Επίσης καταγγέλλεται πως όταν οι γυναίκες θύματα δεν ενέδιδαν οι εν λόγω αξιωματικοί άλλαζαν συμπεριφορά, μιλούσαν με προσβλητικό τρόπο εις βάρος τους, τις συκοφαντούσαν σε άλλους ένστολους, αποδίδοντάς τους «ανήθικη συμπεριφορά» κ.λπ. Κι ίσως είναι ενδεικτικό ότι ένας εκ των κατονομαζόμενων αξιωματικών αποκαλείτο στα γραφεία της λεωφόρου Κατεχάκη «Δράκος» (!) λόγω ακριβώς αυτής της επιθετικής συμπεριφοράς του απέναντι στις συναδέλφους του.

Για να πάρει κάποιος μια ιδέα για τι σεξουαλική κακοποιητική συμπεριφορά δέχονται κάποιες γυναίκες αστυνομικοί από αξιωματικούς συναδέλφους τους,

το δημοσίευμα τονίζει ότι “τα θύματα είχαν εκφράσει στο παρελθόν και διάθεση να φύγουν από την ΕΛ.ΑΣ. λόγω των αφόρητων πιέσεων που δέχονταν”.

Αυτό που επίσης είναι χαρακτηριστικό στο εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας, είναι ότι προσπερνάει εντελώς το γεγονός ότι οι “καταγγελίες των θυμάτων δεν έβρισκαν οποιαδήποτε απόκριση”, ενώ αντίθετα συγκαλύπτονταν από τους ιεραρχικά προϊστάμενους αξιωματικούς. Περιορίζεται να αναφέρει μόνο ότι «περιστατικά ηθικής παρενόχλησης, βίας η εκφοβισμού εντός της Αστυνομίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά», και να συμπληρώσει ότι «οι δράστες αστυνομικοί διαπράττουν ποινικά αδικήματα».

Κι’ αυτό το έγγραφο αποκαλύπτει μια πτυχή από τον «άγνωστο κόσμο» εντός της ΕΛ.ΑΣ, μην λησμονώντας ότι μόλις την Κυριακή από τον ίδιο δημοσιογράφο μάθαμε ότι «πρώην και νυν αστυνομικοί κέρδιζαν τεράστια χρηματικά ποσά πουλώντας παράνομα όπλα σε υπόπτους ακόμα και για εγκληματικές ενέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: