Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ;

Σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο διακινεί το Μέγαρο Μαξίμου προκαλώντας την πολιτική αστάθεια την οποία, επισήμως, ξορκίζει. Σύμφωνα με τις διαρροές συνεργατών του πρωθυπουργού, στο τραπέζι του κ. Αντώνη Σαμαρά υπάρχει εισήγηση για συνολικό πολιτικό ξεκαθάρισμα μέσω της κάλπης μετά το σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης το Σεπτέμβριο. Το εκλογικό δίλημμα θα κατασκευαστεί στη βάση της κυοφορούμενης νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που ήδη αναγγέλθηκε, με τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η εποχή των μνημονίων τελειώνει και ότι το "κούρεμα" δεν θα θα φέρει άλλα μέτρα.                                                                                             Το σκεπτικό όσων προτείνουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στηρίζεται στα παρακάτω σημεία:

 -Η ενδοκυβερνητική ένταση που εκδηλώθηκε με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει συστημικά χαρακτηριστικά και για το λόγο αυτό θα έχει συνέχεια. Η διαρκής συρρίκνωση του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζει τους κυβερνητικούς εταίρους να επανεξετάσουν τη στρατηγική του "ναι σε όλα" και να διεκδικήσουν περισσότερο χώρο παίρνοντας εκ των πραγμάτων αποστάσεις από τον πρωθυπουργό. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών λειτουργεί και ως προειδοποίηση προς τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να μην τραβήξουν άλλο το σκοινί γιατί μπορεί να σπάσει και να βρεθούν αντιμέτωποι με τα χαμηλά ποσοστά που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

   -Η επόμενη σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση έχει να κάνει με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η Τρόικα έχει δώσει παράταση ως το τέλος του έτους αλλά ζητά τις λίστες με τους οργανισμούς και τους αριθμούς των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από τον καθένα. Η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια του Αντ. Μανιτάκη, αλλά δεν είναι καθόλου αυτονόητη η πειθαρχία στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης.

 -Παρά τη θεωρία του success story, είναι προφανές ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί νέο δάνειο ή σοβαρές διευκολύνσεις στην αποπληρωμή (μακρά περίοδος χάριτος, μηδενισμός επιτοκίων κ.ο.κ). Οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την Τρόικα το Σεπτέμβριο και σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες εξελίξεις στην ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, ένα νέο "πακέτο", όπως και αν διαμορφωθεί αυτό, την ώρα που ο προσανατολισμός είναι να μπει τέλος στα προγράμματα οικονομικής στήριξης θα έχει πολύ σκληρό τίμημα.

 -Η συζήτηση για το "κούρεμα" με συμμετοχή των δημόσιων/θεσμικών πιστωτών (ΕΚΤ, κράτη μέλη, κεντρικές τράπεζες) μετατέθηκε για μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά την πίεση του ΔΝΤ για άμεση παρέμβαση, ακριβώς επειδή αποτελεί ταμπού για τις χώρες του Βορρά. Το να πληρώσει ο Γερμανός φορολογούμενος για τα ελληνικά ελλείμματα και χρέη είναι μια εξέλιξη που έχει δαιμονοποιηθεί από την ίδια την κυβέρνηση Μέρκελ που αναγκαστικά θα προωθήσει αυτή την επιλογή γιατί διαφορετικά το ελληνικό πρόγραμμα θα ναυαγήσει και επισήμως. Με βάση την κοινή λογική, είναι αδύνατο να γίνει νέα απομείωση χρέους ως δώρο, χωρίς δηλαδή πολύ σκληρό αντίτιμο. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο. Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν να γίνει μία ρύθμιση που να αφορά όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με παρεμφερείς όρους.

 -Από τις Βρυξέλλες έχει διαμηνυθεί στην Αθήνα ότι δεν είναι επιθυμητές εθνικές εκλογές κατά το διάστημα που μια χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ. Εχει, δηλαδή, μεταφερθεί η σύσταση να αποφευχθούν τριπλές κάλπες το Μάιο του 2014 (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές, εθνικές) καθώς η προεδρία της ΕΕ θα είναι ελληνική από τον Ιανουάριο του 2014 και για ένα εξάμηνο.

 -Η Νέα Δημοκρατία προσδοκά ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο θα φέρει εσωκομματικές αναταράξεις τις οποίες θα αξιοποιήσει πολιτικά/επικοινωνιακά για να αποδυναμώσει όσο μπορεί τον βασικό της αντίπαλο. Επίσης, στη Συγγρού αντιλαμβάνονται ότι στην πορεία του χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει, ειδικά όσο δεν ανακάμπτει η οικονομία, παρά τις αισιόδοξες κυβερνητικές εκτιμήσεις ότι πλησιάζουμε στον κήπο με τα ρόδα.

 -Εάν γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχουν κανένα περιθώριο να ανακτήσουν δυνάμεις ούτε θα υπάρχει χρόνος για σοβαρές διεργασίες προς την κατεύθυνση της ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς, επομένως θα διευκολυνθούν οι διαρροές προς τη ΝΔ.

 -Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι ότι η αύξηση του τουρισμού και τα μπάνια του λαού θα βελτιώσουν τη συλλογική ψυχολογία και επομένως το momentum θα είναι κατάλληλο.

 Το εκλογικό σενάριο που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου έχει γκρίζα σημεία:

 -Είναι αυτονόητο ότι θα ασκηθούν σοβαρές πιέσεις από την πλευρά των εταίρων και πιστωτών προκειμένου να μην ανοίξει ένας νέος κύκλος πολιτικής αστάθειας με αβέβαιη έκβαση. Μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι ο πρωθυπουργός είναι επιρρεπής στις εξωτερικές πιέσεις.

 -Με ποιους θα κυβερνήσει η ΝΔ, εάν -όπως ελπίζουν οι επιτελείς του Α. Σαμαρά- κερδίσει τις εκλογές; Με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που θα έχουν, το πιθανότερο, σημαντικά λιγότερους βουλευτές από όσους έχουν σήμερα; Η υπάρχουν και άλλες ανομολόγητες σκέψεις;



Δεν υπάρχουν σχόλια: