Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Σκληρή απάντηση στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου δίνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, με αφορμή τη χθεσινή του απάντηση στη Βουλή για το θέμα των Διστομιτών.
Στη δισέλιδη απάντησή της, η Γραμματεία Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με τις δηλώσεις του, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Χαράλαμπος Αθανασίου «εκτέλεσε ηθικά» για δεύτερη φορά τα θύματα του Διστόμου. Οι συντάκτες της ανακοίνωσης άλλωστε,
θυμίζουν ότι είχε προηγηθεί η περίπτωση του Μιχάλη Σταθόπουλου τον Νοέμβριο του 2000, «που δεν επέτρεψε τη δικαίωση των θυμάτων, παρά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς του 1997, την οποία επικύρωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την ιστορική απόφαση 11 του 2000, δικαιώνοντας τους αγώνες των Διστομιτών και του Ι.Σταμούλη», όπως αναφέρουν.
Οι συντάκτες της ανακοίνωσης κατηγορούν τον υπουργό ότι «στρέφεται ευθέως εναντίον της έννοιας της δικαιοσύνης», θυμίζοντας ότι αυτή αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας και του σεβασμού στην αξία του ανθρώπου, πρωταρχικής κατά το Σύνταγμα υποχρέωσης της ελληνικής πολιτείας. «Στρέφεται επίσης εναντίον των αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης, επικαλούμενος δήθεν το «εθνικό συμφέρον», την ώρα μάλιστα που οι Γερμανοί αντιφασίστες, θεωρούν ως εθνικό συμφέρον της Γερμανίας την ανάληψη ιστορικής ευθύνης απέναντι στα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα και την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.
Σημειώνουν μάλιστα σε ειρωνικό τόνο ότι πλέον «παλιοί και νέοι θιασώτες του ναζισμού δεν χρειάζεται να ανησυχούν», αφού όπως λένε, η τοποθέτηση του κ. Αθανασίου στη Βουλή «τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα κληθούν ποτέ να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους».
Θυμίζουν δε ότι οι οικογένειες των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, τη Βιάννο, τα Καλάβρυτα, τα Κερδύλλια, το Χορτιάτη, το Κομμένο, την Κάντανο, τα Ανώγεια και σε 90 μαρτυρικούς τόπους σε όλη την Ελλάδα, αξιώνουν δικαιοσύνη και αποζημίωση.
«Αν για κάποιους η δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα της χώρας είναι ψιλά γράμματα, για μας είναι σημαία που δεν θα την υποστείλουμε ποτέ, μέχρι τη νίκη!», καταλήγουν.

«Πολιτικό, νομικό και διπλωματικό θέμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: