Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΆΜΦΙΣΣΑΣ : ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

"Ανύπαρκτη" χαρακτήρισαν τη Βουλευτή Φωκίδας, κα. Μανδρέκα
Η κινητοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών άργησε ...μια μέρα.
Ενώ την Πέμπτη εκκενώθηκε το ίδρυμα με την απομάκρυνση και του τελευταίου τροφίμου, την Παρασκευή 11 Ιουλίου το θέμα της αναστολής λειτουργίας του ιδρύματος συζητήθηκε από τους δημοτικούς συμβούλους, σε μια προσπάθεια εκτενέστερης ενημέρωσης του Σώματος σχετικά με το όλο θέμα και συμβολης στις όποιες πιθανότητες διασωσής του, μετά από αίτημα που εισήγαγε ο Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Ιωσηφίδης. Τελικά, η πρόταση που εγκρίθηκε δια της πλειοψηφίας της συμπολίτευσης ήταν αυτή του Δημάρχου κ. Μανανά. Πιο συγκεκριμένα,
αφού αναλάβει καθήκοντα ο νέος Μητροπολίτης Φωκίδας, σεβασμιότατος κ.κ. Θεόκτιστος, καθώς κι η νέα δημοτική αρχή υπό τον κ. Παναγιωτόπουλο, να επιχειρηθεί από κοινού να εξευρεθεί βιώσιμη λύση για το ίδρυμα, μιας κι η αναστολή -κι όχι παύση- λειτουργίας του αφήνει, μικρά έστω, περιθώρια αισιοδοξίας για την επαναλειτουργία του.
Επρόκειτο για μια σημαντική κι άκρως ενδιαφέρουσα, για την ποιότητα των συνεδριάσεων που μας έχει συνηθίσει το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, συζήτηση. Παρόντες ήταν ο Διευθυντής του Γηροκομείου, κ. Πάλλας, το μέλος της διαχειριστικής επιτροπής επιτροπής και Πρόεδρος της Τ.Κ. Άμφισσας, κ. Βαρκούτας, οι οποίοι δέχτηκαν και προσπάθησαν να απαντήσουν σε πληθώρα ερωτήσεων, ενημερωτικού κατά βάση χαρακτήρα, από τους συμβούλους, πολλοί εργαζόμενοι που διεκδικούν δεδουλευμένα πολλών μηνών, αλλά κι αρκετοί πολίτες.
Η εισήγηση Ιωσηφίδη
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, που με πρωτοβουλία του εισήχθη στην ημερήσια διάταξη το θέμα, τόνισε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τη σημερινή κατάληξη που πρέπει να αναζητηθούν από το Σώμα. Τις απέδωσε εν πολλοίς στους διατελέσαντες βουλευτές από το 2007, έτος λειτουργίας του Γηροκομείου, και στους αυτοδιοικητικούς που άσκησαν εξουσία, οι οποίοι "πανηγύριζαν κατά την έναρξή του", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Κατηγόρησε, παράλληλα, το Κράτος, το οποίο, κατά τον κ. Ιωσηφίδη, όφειλε να εξασφαλισει τη βιωσιμότητά του ως ΝΠΙΔ. Την παρούσα στιγμή "ό,τι ανείσπρακτα έσοδα και να εισπραχθούν, θα αποτελέσουν ασπιρίνη για τον βαριά ασθενή", σημείωσε. Απέρριψε τη λογική λειτουργίας του στη βάση ιδιωτικοοικονοικών κριτηρίων, γιατί, σε μια τέτοια περίπτωση, το ίδρυμα και πάλι θα έκλεινε λόγω Κρίσης.
Η πρόταση του του κ. Ιωσηφίδη ήταν να αναλάβει ο Δήμος τη λειτουργία του και χαρακτήρισε ως υπεκφυγή πιθανή θέση ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο, λόγω της κάκιστης κατάστασης των οικονομικών του. Στην κατεύθυνση αυτή αξίωσε περιστολή άλλων δαπανών και διάθεση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για την επαναλειτουργία του ιδρύματος. "Αν αποδεχτούμε σήμερα το κλείσιμο του Γηροκομείου, στο μέλλον θα αναγκαστούμε να αποδεχτούμε το κλείσιμο κι άλλων δομών Κοινωνικής Πρόνοιας" κατέληξε.
Η τοποθέτηση Βαρκούτα
Το μέλος της διαχειριστικής του ιδρύματος επιτροπής προέβη σε μια περισσότερο ενημερωτικού χαρακτήρα εισήγηση επί όσων συνέβησαν τους τελευταίους μήνες. Ανέφερε ότι μόνο μία φορά, στις 19 Φεβρουαρίου 2014, η επιτροπή συνήρθε εν πλήρη απαρτία, λόγω της σταδιακής κένωσης θέσεων της επιτροπής, ενώ απέδωσε την ευθύνη της αναστολής στο ότι το Κράτος δεν κατέβαλε καμία οφειλή.
Πάλλας: "Επικήδειος η συνεδρίαση, οι ευθύνες είναι του κράτους"
Κατά το Διευθυντή του Γηροκομείου το θέμα έπρεπε να είχε συζητηθεί καιρό πριν και κατηγόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι το αντιμετωπίζει ως θέμα ρουτίνας. "Σήμερα εκφωνούμε τον επικήδειο της εξοδίου ακολουθίας" ήταν εμφατικά η εισαγωγική του αποστροφή. Αφού προέβη σε μια απολογιστική ενημέρωση των 7 ετών λειτουργίας του, απέδωσε τις ευθύνες τις σημερινής κατάληξης στο Κράτος, μιας και το σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις έχει δώσει βιώσιμες λύσεις.
Κατά τον κ. Πάλλα, για την εύρυθμη λειτουργία του Γηροκομείου έπρεπε να συντρέχουν 4 προϋποθέσεις: Τα έσοδα να καλύπτουν τα έξοδα, να υφίσταται Διοίκηση, να επικρατεί εργασιακή ειρήνη και να υποστηρίζεται από τον εκάστοτε βουλευτή και τους φορείς της αυτοδιοίκησης. Επεσήμανε ότι δεν υπήρξαν επί μακρόν αυτοί οι όροι, ενώ θεώρησε , επίσης, ως καθοριστικούς παράγοντες της αναστολής λειτουργίας τη μη έγκαιρη πώληση του γνωστού ακινήτου στο Χολαργό και τη μη απόδοση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς το ίδρυμα. "Η Πολιτεία μας συμπεριφέρθηκε σαν σε ιδιωτική κλινική" ανέφερε επισημαίνοντας τις κρατικές ευθύνες.
Αναφορικά με το διαχειριστικό έλεγχο, τον χαρακτήρισε "καλοδεχούμενο", μιας και, όπως είπε, έχουν δημοσιευτεί τα πάντα όσα αφορούν στα οικονομικά του Γηροκομείου, ενώ εξήρε τη συνεισφορά μερίδας εργαζομένων για την εθελοντική προσφορά τους, καθώς και την ανοχή των προμηθευτών. Τέλος, σε σχετική ερώτηση του κ. Μέγκου, ανέφερε πως οι εργαζόμενοι είχαν ουσιαστικά το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας ήδη από το 2012, λόγω της μη καταβολής των μισθών τους.
 Μέγκος: "Απαραίτητος ο διαχειριστικός έλεγχος"
Αυτό είναι το βασικότερο εργαλείο ερμηνείας του προβλήματος του Γηροκομείου για τον επικεφαλής των "Πολιτών στο Προσκήνιο" και τόνισε πως η παράταξή του θα τον επιζητήσει ανεξάρτητα από την όποια απόφαση θα λάβει το Σώμα. Ως εκ τούτου, ζήτησε και πρότεινε στο Σώμα τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επί των οικονομικών των κληροδοτημάτων και τη συνακόλουθη διερεύνηση των αιτιών κλεισίματός του. Χαρακτήρισε ως κομματικές τις προσλήψεις κι απέρριψε την πρόταση Ιωσηφίδη, να αναλάβει ο Δήμος τη λειτουργία του, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, μιας και το Γηροκομείο αποτελεί ΝΠΙΔ.
Τέλος, ο κ. Μέγκος κατηγόρησε τον πρώην Δήμαρχο, κ. Φουσέκη και τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου -και νεοεκλεγέντα Δήμαρχο, κ. Παναγιωτόπουλο- για την απόρριψη της πρότασης που είχε εισαγάγει το 2012 να συζητηθεί το πρόβλημα, και που θα μπορούσε να είχε προλάβει την αναστολή λειτουργίας του Γηροκομείου.
Καραχάλιος: "Ευθύνη του Κράτους η επαναλειτουργία του"
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης δεν αρνήθηκε την ουσία της πρότασης Μέγκου. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το καίριο είναι το βάρος να ριφθεί στην επαναλειτουργία του ιδρύματος. Ως προς την πρόταση Ιωσηφίδη δήλωσε σύμφωνος, εάν ο Δήμος οικονομικά είναι σε θέση να σταθεί αρωγός, με περιστολή άλλων δαπανών μέχρι το Κράτος να επωμιστεί την επαναλειτουργία του. "Οφείλει το Κράτος να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, το οποίο έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια", επεσήμανε ο κ. Καραχάλιος.
Η τοποθέτηση-πρόταση Μανανά
Κατ αρχάς ο Δήμαρχος Δελφών συμφώνησε με τον κ. Ιωσηφίδη στο ότι είναι ανάγκη εν προκειμένω να τροποποιηθεί η κυβερνητική πολιτική, την οποία κατηγόρησε ότι μεταθέτει τις αρμοδιότητες της Κοινωνικής Πρόνοιας προς τους δήμους, χωρίς, όμως, την ανάλογη οικονομική υποστήριξη προς αυτούς. Απέρριψε, ωστόσο, την ουσία της πρότασης Ιωσηφίδη, τόσο γιατί ο Δήμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά όσο και γιατί απουσιάζει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, αφού το Γηροκομείο αποτελεί ΝΠΙΔ.
Κατηγόρησε, παράλληλα, για στείρα καταγγελτικότητα τον κ. Μέγκο και επεσήμανε πως κατ ουσίαν το θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων της νέας διαχειριστικής επιτροπής που θα προκύψει και με την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Μητροπολίτη. Αυτή συνεπικουρούμενη από τη νέα δημοτική αρχή θα εξετάσει τις δυνατότητες επαναλειτουργίας του ιδρύματος, αξιοποιώντας ακίνητα ή πόρους απο τα εργαλεία του ΕΣΠΑ.
Με τις ψήφους του συνδυασμού της δημοτικής πλειοψηφίας, όπως αναφέραμε και στο προοίμιο του ρεπορτάζ, η πρόταση του Δημάρχου, κ. Μανανά, υιοθετήθηκε από το Σώμα.
Εντάσεις και διαξιφισμοί
Δεν έλειψαν, όπως αναμενόταν σε μια τόσο καίρια συζήτηση, κι οι στιγμές έντασης και αντιπαραθέσεων τόσο μεταξύ συμβούλων, όσο και των συμμετεχόντων στην όλη διεξαγωγή. Ο κ. Πάλλας μέμφθηκε τον επικεφαλής των "Πολιτών στο Προσκήνιο" για αποστροφή του σχετικού Δελτίου Τύπου της παράταξης προς το πρόσωπό του, το οποίο αμφισβητούσε τις διαχειριστικές περγαμηνές του και τα προσόντα του για τη διεύθυνση του ιδρύματος, αναφέροντας πως " ήταν, όμως, επαρκείς, όταν ο κ. Μέγκος τού ζήτησε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο των "Πολιτών" στις πρόσφατες εκλογές". Παράλληλα, ένσταση στο ίδιο Δελτίο Τύπου είχε κι ο κ. Ασημακόπουλος, κατηγορώντας τον κ. Μέγκο για την αναγραφόμενη εκεί αποστροφή περί "ξεκοκαλίσματος" του ιδρύματος από τους προμηθευτές, τη στιγμή που, όπως ανέφερε ο σύμβουλος της συμπολίτευσης, οι προμηθευτές έχουν επιδείξει μεγάλη υπομονή στην τακτοποίηση των οφειλών προς αυτούς.
Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε τη "λύπη" του για το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί εδώ και δύο χρόνια αγνοούσε στην πράξη την κρισιμότητα του προβλήματος, χαρακτήρισε το όλο ζήτημα άκρως πολιτικό, ενώ, για μια φορά ακόμα, από το στόχαστρό του δεν ξέφυγε κ η Βουλευτής Φωκίδας, κα. Μανδρέκα, την οποία χαρακτήρισε "ανύπαρκτη" επί του θέματος.
Μεταξύ άλλων το λόγο πήρε κι ο κ. Σωτηρόπουλος, εργαζόμενος του ιδρύματος. Αφού με τη σειρά του έκανε λόγο για την ευθύνη της Πολιτείας στο πρόβλημα, έστρεψε τα πυρά του προς τον κ. Βαρκούτα, κατηγορώντας τον ότι συστηματικά απέφευγε να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους. Επιπρόσθετα, στη διεξαγωγή παρενέβησαν και παρόντες εργαζόμενοι του Γηροκομείου, με κύριο στόχο το Διευθυντή του ιδρύματος, κ. Πάλλα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το βάρος επαναλειτουργίας του Γηροκομείου Άμφισσας κι οι ελπίδες αποτροπής του "μοιραίου" πέφτουν στους ώμους της νέας διαχειριστικής επιτροπής και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Από Φθινόπωρο, κατά συνέπεια, οι όποιες νέες εξελίξεις. Η απορία που δε λύθηκε, ωστόσο, είναι γιατί η νυν δημοτική αρχή δεν επιλήφθηκε ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος για την πόλη και την περιοχή τον καιρό που έπρεπε και που πολλά μπορεί να είχαν αποσοβηθεί...


Δεν υπάρχουν σχόλια: