Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΔΕΙΛΑ: Ο ΖΟΡΜΠΑΣ ΠΗΡΕ ΣΥΝΤΑΞΗ, Ο ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΕΓΙΝΕ FUSION ΠΙΑΤΟ [ΕΙΚΟΝΕΣ]

7 τ.μ. στην Πλάκα είναι αρκετά σε μια ομάδα που όταν όλος ο κόσμος τα βάφει μαύρα, εκείνοι βλέπουν bleaspro. Η φιλοσοφία τους: «Ο Ζορμπάς πήρε σύνταξη, ο μουσακάς αντικαταστάθηκε από fusion πιάτα. Ο Λεωνίδας με τους 300 και ο Αλέξανδρος μετοίκησαν στο Λος Άντζελες και έγιναν χολιγουντιανοί ήρωες...
...αφήνοντας πίσω τους μια παραμορφωμένη εικόνα και προσθέτοντας κιτς στο ήδη υπάρχον κιτς. Να δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλη πλευρά της Ελλάδας. Η σύγχρονη. Η δημιουργική. Η αισιόδοξη. Σχεδιάζουμε αναμνηστικά είδη (ακόμα και η λέξη σουβενίρ είναι τόσο αρνητικά φορτισμένη που δεν τη χρησιμοποιούμε)». Γιατί; «Θεωρούμε ότι ένα ταξίδι,
είναι αναμνήσεις και απλά μικροαντικείμενα. Ένα ταπεινό t shirt, ένα έξυπνο μολύβι, μια κούπα ή ένα μικροδωράκι».

Η Χριστίνα Κοτσιλέλου και ο Θάνος Καραμπάτσος είναι απόφοιτοι του Central St Martins. Το πρώτο τους πρότζεκτ λεγόταν Ingrid & Stavros και ήταν ένα κάλυμμα για μπουκάλι κρασιού σε σχήμα μπικίνι.
Το 2007 ίδρυσαν την εταιρεία τους, Greece is for lovers. Από τότε έχουν πάρει σβάρνα όλες τις διεθνείς εκθέσεις ντιζάιν, όπου παρουσιάζουν μεταξύ άλλων βαράκια σε σχήμα αρχαιοελληνικού κίονα, μαρμάρινα σκέιτμπορντ, κύπελλα από ξύλο ελιάς σε σχήμα τσαρουχιού, δακτυλίδια που έχουν πάνω τους ένα μικρό φιδάκι για τα κουνούπια κ.ά.





Ο Θάνος έχει μανία με τα αθλητικά παπούτσια, ενώ στη Χριστίνα αρέσει να συλλέγει παλιές πορσελάνες. Γενικώς και στους δύο αρέσουν τα κιτς αντικείμενα. Ενα από τα πιο γνωστά προϊόντα τους είναι μια κούπα που γράφει πάνω «Athens sucks». «Οταν επιστρέψαμε στην Αθήνα, πιστεύαμε ότι ήταν κατάντια να βρίσκεται κανείς εδώ. Τα αισθήματά μας παραμένουν ανάμεικτα. Από τη μία βλέπουμε ότι γίνονται πράγματα, αλλά από την άλλη η καθημερινότητα εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Μας ενοχλεί η αγένεια των ανθρώπων».


Kίτρινα κεριά τους που απεικονίζουν την Αφροδίτη και τον Ερμή με το όνομα Hermaphrodite, δερμάτινα σανδάλια που είναι κολλημένα πάνω σε ένα skateboard, η καλτ κούπα Athens Sucks, τα βαράκια κίονες, η πλεκτή θήκη για ipod που θυμίζει τσιγελάκι της γιαγιάς. Η ελληνική παράδοση συναντά την υψηλή αισθητική και το ειρωνικό χιούμορ «πιάνει φιλίες» με τα κιτσάτα αρχαιοελληνικά σουβενίρ που αγοράζουν με το κιλό οι τουρίστες. Το αποτέλεσμα: εγκωμιαστικά κείμενα στους New York Times. Ο Θάνος Καραμπάτσος και η Χριστίνα Κοτσιλέλου στο άκουσμα του ονόματος «Δία» σκέφτονται χαρτοκόπτες.






Δεν υπάρχουν σχόλια: