Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥ

Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες για τη δράση και τον πρότερο βίο του δήμιου του Ισλαμικού Χαλιφάτου τζιχαντιστή Τζον έρχονται στο φως της δημοσιότητας, λίγα 24ωρα αφότου οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν το πραγματικό του όνομα.
Ο βρετανικός Observer αποκαλύπτει ότι ο κατά κόσμον Μοχάμεντ Εμουαζί είχε εμπλακεί στις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, στα οποία είχε πρόσβαση η εφημερίδα, ο Εμουάζι φέρεται πως συμμετείχε και στη δεύτερη σειρά εκρήξεων στο μετρό του Λονδίνου, στις 21 Ιουλίου του 2005, κατά τις οποίες ωστόσο δεν υπήρξαν νεκροί.


Συγκεκριμένα, προκύπτει ότι ο δήμιος Τζον,
ανήκε από τότε σε τρομοκρατική οργάνωση, ηγετικό στέλεχος της οποίας ήταν ο Χουσεΐν Οσμάν. Την ημέρα των επιθέσεων είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Οσμάν, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε σε ισόβια κατηγορούμενος για τη βομβιστική επίθεση στον σταθμό Σέφερντ Μπους.

Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας γνώριζαν επίσης ότι κάποια από τα συνολικά 12 μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης που είχε σπείρει το 2005 τον πανικό στο Δυτικό Λονδίνο, συμμετείχαν (μαζί με τους τέσσερις δράστες της επίθεσης της 21ης Ιουλίου) σε εκπαίδευση σε στρατόπεδο στην Κάμπρια, στη Βορειοδυτική Αγγλία, έναν χρόνο πριν από τις επιθέσεις.



Οι αποκαλύψεις αυτές εγείρουν σημαντικά ερωτηματικά σχετικά με το πώς ο Εμουάζι κατάφερε να διαφύγει του ελέγχου των υπηρεσιών ασφαλείας και να φύγει από τη χώρα το 2013 με πλαστά έγγραφα για να ενταχθεί έναν χρόνο μετά στο Ισλαμικό Χαλιφάτο και να γίνει ο No1 καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο.

Το τελευταίο γνωστό e-mail πριν φύγει για Συρία

Παράλληλα η Daily Mail δημοσίευσε κάποια περαιτέρω στοιχεία για το εγκληματικό παρελθόν του Εμουαζί καθώς και τα τελευταία e-mail που έστειλε σε δημοσιογράφο της εφημερίδας Mail on Sunday, λίγο προτού φύγει από τη Βρετανία στη Συρία και στρατευθεί στο Χαλιφάτο.

Εμπλοκή στις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο είχε ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο διαβόητος εκτελεστής του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΣε αυτά, ο Εμουαζί δήλωσε στον δημοσιογράφο Robert Verkaik τον Δεκέμβριο του 2010 και το 2011 ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον παρακολουθούν συνεχώς και ότι ουσιαστικά είναι ένας «νεκρός άνδρας». Τόνισε ότι η απειλή που αισθάνεται είναι τόσο μεγάλη, ώστε να εξετάζει το ενδεχόμενο αυτοκτονίας.

O Verkaik δημοσίευσε ολόκληρο το μήνυμα του Εμουαζί, που καταδεικνύει τον φόβο που ένιωθε για την παρακολούθησή του. Με «πολλά ορθογραφικά λάθη», ο «Τζον» του είχε γράψει:

«Όταν πουλάω κάτι στο διαδίκτυο, πάντα βάζω μόνο το επίθετό μου στην αγγελία. (Πούλησα ένα λαπ τοπ και) πήγα να συναντήσω τον αγοραστή ώστε να δει τον υπολογιστή και εάν είναι ικανοποιημένος, να τον αγοράσει. Προς έκπληξή μου, ο ενδιαφερόμενος (που εμφανίστηκε) δεν κοίταξε καν εάν το λάπτοπ λειτουργεί ή όχι. Όταν αγοράζεις κάτι, από κάποιον που δεν γνωρίζεις, συνήθως εξετάζεις το προϊόν. Τέλος πάντων, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα του έδωσα το λάπτοπ, σκεπτόμενος ότι θα το ελέγξει, και μου έδωσε κατευθείαν τα χρήματα. Δώσαμε τα χέρια και μου είπε "χάρηκα για τη συνεργασία Μοχάμεντ".

»Ποτέ δεν αποκάλυψα στον άνθρωπο αυτό το μικρό μου όνομα! Ποτέ δεν δίνω το μικρό μου όνομα! Ήταν αδύνατο για εκείνον να το γνωρίζει. Ένιωσα σοκ και πάγωσα καθώς εκείνος απομακρυνόταν. Ήξερα ότι ήταν αυτοί (σ.σ. οι μυστικές υπηρεσίες). Κάποιες φορές αισθάνομαι ότι είμαι ήδη ένας νεκρός άνδρας. Δεν φοβάμαι ότι θα με σκοτώσουν. Φοβάμαι εκείνη τη μέρα. Θα πάρω όσα χάπια χρειαστεί αρκεί να κοιμηθώ για πάντα. Θέλω να ξεφύγω από αυτούς τους ανθρώπους».

Επιπλέον, σύμφωνα με την Daily Mail, τα υπόλοιπα στοιχεία που είναι γνωστά για τον δήμιο των τζιχαντιστών είναι ότι:

  • Ήταν μυστικός πράκτορας της οργάνωσης «The London Boys» που δρούσε στο Λονδίνο και σχεδίαζε θηριώδη χτυπήματα.
  • Ήταν μέλος μιας βίαιης συμμορίας που στόχευε τους πλούσιους κατοίκους της περιοχής Μπελγκράβια και χρησιμοποιούσε όπλα αναισθητοποίησης.
  • Συνελήφθη το 2009 όταν προσπάθησε να επιβιβαστεί σε μία πτήση από την Τανζανία στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή δεν είχε μαζί το διαβατήριό του.
  • Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός στο Κουβέιτ προτού μετακομίσει με την οικογένειά του στη Βρετανία.






Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Δεν υπάρχουν σχόλια: