Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΝΔ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ

Δεύτερος γύρος την Κυριακή στην Πολιτική Επιτροπή
Σχηματοποιήθηκε η εσωτερική αντιπολίτευση προς Σαμαρά. Δεύτερος γύρος την Κυριακή στην Πολιτική Επιτροπή
Ραντεβού για τον επόμενο γύρο του γαλάζιου εμφυλίου έδωσαν χθες, μετά από 10 ώρες συνεδρίασης, η ηγεσία και οι βουλευτές του κόμματος. Ο κ. Αντ. Σαμαράς ναι μεν είδε τους διαφωνούντες να μην σηκώνουν το γάντι που τους πέταξε να μαζέψουν υπογραφές για την αμφισβήτησή του, ωστόσο διαπίστωσε ότι οι κορυφαίοι του κόμματος και τουλάχιστον η μισή κοινοβουλευτική ομάδα ειναι απέναντί του. Ο ίδιος εκτίμησε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ότι η εσωστρέφεια μπήκε στο συρτάρι. Μοιάζει απίθανο!
Πύρρειος νίκη ή παράταση του τέλους;
Καθώς διαπιστώθηκε ότι η αντιπολίτευση δεν έχει, αυτή τη στιγμή, τις αριθμητικές δυνάμεις για να τον αμφισβητήσει, ο κ. Σαμαράς μπορεί σημερα να δηλώνει νικητής. Την ίδια στιγμή,
ωστόσο, οι πληγές στο κόμμα παραμένουν ανοικτές. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι επέλεξε την Εθνική Συνδιάσκεψη, αντί του Συνεδρίου που ζήτησαν οι βουλευτές, καθώς η πρώτη δεν λαμβάνει αποφάσεις (!) και, συνεπώς, δεν θα οδηγήσει το κόμμα σε περιδίνηση εσωστρέφειας.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε πείσμα όσων συνέβαιναν κατά το παρελθόν αλλά και των εκτιμήσεων στο επιτελείο του, ο κ. Σαμαράς είδε μία μεγάλη ομάδα βουλευτών – και μάλιστα με βαριά επώνυμα – να αγνοεί επιδεικτικά την απόφασή του για Συνδιάσκεψη και να επιμένει στη διεξαγωγή Συνεδρίου με ερώτημα και τον Πρόεδρο του κόμματος.
Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάριος Σαλμάς, Νικήτας Κακλαμάνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Καραμανλή, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κώστας Τζαβάρας, Γιώργος Βλάχος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, συνέδριο και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν αποτελούν μέλη μίας μόνον «γαλάζιας φυλής». Αντιθέτως, προέρχονται από τους «καραμανλικούς», τους «μητσοτακικούς» ενώ σφόδρα επικριτικοί υπήρξαν και μέχρι πρότινος ακραιφνοί «σαμαρικοί».
Ο δεύτερος γύρος της αναμέτρησης αναμένεται, την Κυριακής, στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ, που θα συνεδριάσει στα γραφεία του κόμματος. Και εκεί δεν αναμένεται ανατροπή αλλά έντονη κριτική. Η γαλάζια αντιπολίτευση θα ζητήσει και πάλι συνέδριο, η προεδρική φρουρά θα αντιτείνει ότι δεν το ζητά η πλειοψηφία του οργάνου (απαιτούνται υπογραφές από τα 2/3 των 600 και πλέον μελών!). Με άλλα λόγια, η πλευρά Σαμαρά θα επικαλείται το καταστατικό ως απάντηση στα πολιτικά ζητήματα που θέτουν οι βουλευτές.

Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί είναι σαφές ότι η Ν.Δ. θα εισέλθει σε μία μακρά περίοδο εσωστρέφειας που θα κλείσει μόνον όταν διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο για την πορεία της χώρας στην Ευρωζώνη και παράλληλα η ιδιοκτησία του κόμματος (Καραμανλής) και οι δελφίνοι καταλήξουν στο modus vivendi της επόμενης ημέρας. Στο μεσοδιάστημα, ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις θα τον δικαιώσουν πλήρως, αν και στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν σαφής η προσπάθεια τόσο του ίδιου όσο και του στενού του συνεργάτη, Δημήτρη Σταμάτη, να αποκηρύξουν το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», που μόνον αρνητικά πιστώθηκε στον τέως Πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: