Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Ανέτοιμη η φορολογική διοίκηση
Άγνωστο παραμένει το πότε θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Αν και θα έπρεπε να έχει ανοίξει σύμφωνα με τη νομοθεσία από την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων φαίνεται ανέτοιμη και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα που θα οδηγήσουν για μία ακόμη φορά στην παράταση των προθεσμιών.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα taxis θα ανοίξει μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στα τέλη Απριλίου.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η διαδικασία έχει μείνει πολύ πίσω δεδομένου ότι γίνονται αλλαγές στο έντυπο Ε1, ενώ δεν έχουν ετοιμαστεί οι οδηγίες προς τους φορολογούμενους και τις εφορίες. Επίσης, δεν έχει σταλεί η εγκύκλιος στα ταμεία και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων προκειμένου να αποστείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών των φορολογούμενων και των συνταξιούχων.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μία κρίσιμη περίοδο που τα δημόσια ταμεία είναι άδεια. «Εαν είχε ανοίξει το σύστημα,
όλο και κάποιος θα υπέβαλε τη δήλωση του και θα πλήρωνε αν όχι όλο το φόρο μέρους του φόρου που προκύπτει» τονίζει στο matrix24 σ.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Στο μεταξύ ένα εκατομμύριο οφειλέτες του δημοσίου θα λάβουν τις επόμενες μέρες ηλεκτρονική επιστολή με την οποία θα καλούνται να ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο που λήγει στις 27 Μαρτίου.
Η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Κ. Σαββαίδου είχε χθες την πρώτη της συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, τον οποίο και ενημέρωσε για τις επόμενες κινήσεις της φορολογικής διοίκησης για την τόνωση των δημοσίων εσόδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παραλήπτες των ηλεκτρονικών επιστολών θα είναι κυρίως παλαιοί οφειλέτες του δημοσίου με υψηλές προσαυξήσεις, οι οποίοι έχουν τη φοροδοτική ικανότητα να καταβάλλουν σημαντικό τμήμα των χρεών τους προς το δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση- εξπρές προβλέπει τη διαγραφή έως και το 100% των προσαυξήσεων ανάλογα με το ποσό που θα καταβάλουν οι οφειλέτες.  Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών η τροπολογία που περιλαμβάνει την έκτακτη ρύθμιση-εξπρές θα ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη και από την επόμενη κιόλας ημέρα (από την Πέμπτη 19 Μαρτίου) η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να αποδώσει τα μέγιστα στα δημόσια ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: