Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Διοικητικό κλίμα αδράνειας»

Οι ανορθόδοξες πολιτικές πρακτικές σε συνδυασμό με την κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχουν «στερεύσει» τα κρατικά ταμεία και εφόσον τόσο το πολιτικό προσωπικό της χώρας όσο και η φορολογική διοίκηση δεν εστιάσουν στη διόρθωση των λαθών δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση αυτή.
Εκατοντάδες ελεγκτές έχουν σταματήσεις σοβαρούς ελέγχους και ασχολούνται με υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους παραγραφής φοβούμενοι ότι ενδεχομένως να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις εάν τις εγκαταλείψουν. Οι ελεγκτές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή, ανεξάρτητα αν το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα δημόσια ταμεία. Όπως αναφέρουν τα κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ε.Ε.:«αυτό δημιουργεί διοικητικό κλίμα αδράνειας, αναποτελεσματικότητας και φόβου,
που δεν είναι μόνο επιζήμιο, αλλά και αντιπαραγωγικό. Ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων εργασίας της ελληνικής φορολογικής διοίκησης ώστε να αναχθεί στα επίπεδα των φορολογικών διοικήσεων των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. ή των χωρών του ΟΟΣΑ υποσκάπτεται συνεχώς με αυτόν τον φόβο περί προσωπικής ευθύνης».
Την ίδια στιγμή επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αγωνιούν για το πότε το κράτος θα τους επιστρέψει τα χρήματα που τους οφείλει.

Το απόθεμα ανεξόφλητων αιτήσεων επιστροφής φόρου εισοδήματος συνεχίζει να αυξάνεται και ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν τα κλιμάκια του ΔΝΤ και της Ε.Ε., η φορολογική διοίκηση έχει ένα σημαντικό απόθεμα αιτήσεων επιστροφής φόρου εισοδήματος. Το συνολικό ποσό των αιτούμενων επιστροφών τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα που δεν έχουν ακόμη τύχει επεξεργασίας ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα αιτήματα που έχουν εγκριθεί αλλά τελούν εν αναμονή εξόφλησης ανέρχονται στα 170 εκατ. ευρώ. Οι ΔΟΥ δίνουν προτεραιότητα στη διεκπεραίωση τέτοιων αιτημάτων μόνο όταν επίκειται η παραγραφή τους. Τα κλιμάκια σημειώνουν ότι το θέμα αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, καλώντας τη ΓΓΔΕ να επιληφθεί αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: