Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΡΥΦΟ BANK RUN ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 5,5 ΔΙΣ ΜΕΤΡΑ;

Κλίμα για να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, επιχειρεί να διαμορφώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς,
 ο οποίος προβλέπει, όπως έγραψε το thetoc.gr, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, διότι πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι βαριά και δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να την στηρίξει και να την εφαρμόσει. Η ΝΔ δεν θέλει σε καμία περίπτωση εκλογές και αυτό το δείχνει με κάθε τρόπο, παρά το γεγονός ότι δηλώνει πως δεν τις φοβάται...
Η επιλογή του τέως Πρωθυπουργού να ρίξει στην πολιτική πιάτσα το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης, ζητώντας ουσιαστικά ένα κυβερνητικό σχήμα που θα ηγείται ένα τρίτο πρόσωπο, δηλ. μια άλλη εκδοχή του Λουκά Παπαδήμου, καταδεικνύει ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν θέλει εκλογές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, επέλεξε μέσω του περιοδικού Crash να ρίξει το...σπόρο για την οικουμενική κυβέρνηση,
εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχανε τη δεδηλωμένη και μάλιστα θέτει και όρους, να μην συμμετέχει σε αυτή, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ εκτιμά ότι υπάρχουν δυο εκδοχές, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση: είτε να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα είναι βαριά, αλλά δεν θα μπορούν να την υποστηρίξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, είτε να επιλέξει τη ρήξη με ότι αυτό σημαίνει και να λήξουν οι διαπραγματεύσεις.
Εάν επιλέξει τη ρήξη ο πρωθυπουργός, η εκτίμηση της ΝΔ είναι ότι θα οδηγηθεί σε εκλογές, αλλά αυτές αναμένεται να διεξαχθούν σε πολύ κακές συνθήκες για την οικονομία και κυρίως με κλειστές τράπεζες, ένα στοιχείο που από μόνο του θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ψήφο των πολιτών. 
ΣΧΟΛΙΟ: Ένα από τα ζητούμενα της πρότασης για κυβέρνηση εθνικής ενότητας -όχι το κύριο- είναι η αξιοπιστία αυτού που την προτείνει. Θυμίζουμε ότι ο Σαμαράς, ο οποίος το 2010 ψήφισε ''ναι στον δανεισμό, όχι στα μέτρα #μνημόνιο1'',  τον Νοέμβριο του 2011 συμφώνησε σε κυβερνητικό σχήμα με επικεφαλής τον Παπαδήμο , μόνο ως μεταβατική εκδοχή και πίεζε να γίνουν οι εκλογές τον Φεβρουάριο του 2012. Τουτέστιν, τα πάντα για να αναρριχηθεί ο ίδιος στην εξουσία.

Οι εκκλήσεις της Ευρώπης -η οποία κουβαλά τεράστιες ευθύνες για την αστάθεια του 2011- προς τον Σαμαρά ήταν ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και θα πρέπει να προχωρήσουν με την μεταβατική κυβέρνηση για το επόμενα 2 χρόνια. Τελικά, η επιμονή του Σαμαρά οδήγησε στο να οριστεί ως μήνας εκλογών ο Μάιος, με την μεταβατική κυβέρνηση να εξελίσσεται σε μαριονέτα απλής διαδικαστικής διαχείρισης και την οικονομία να παγώνει για το διάστημα αυτό των 6 μηνών.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου ήταν απογοητευτικό για τον Σαμαρά, ο οποίος με μόλις 18,85% (ΣΥΡΙΖΑ 16,8%, ΠΑΣΟΚ 13,1%, ΑΝΕΛ 10,6%), οδήγησε τη χώρα σε νέες εκλογές, και διεκδίκησε αυτοδυναμία, εκβιάζοντας με το δίλημμα ευρώ ή δραχμή και παίρνοντας 29,6% (ΣΥΡΙΖΑ 26,9%, ΠΑΣΟΚ 12,8%, ΑΝΕΛ 7,5%).

Το πάγωμα της οικονομίας επί Σαμαρά, ήταν περίπου αντίστοιχο με το σημερινό πάγωμα των απογοητευτικών διαπραγματεύσεων, και, πέραν τού ότι οδήγησε την Ελλάδα σε (κρυφό)  bank run [Σπυράκη εκθέτει Σαμαρά! Κρυφό bank run το 2012 ], στοίχισε στην Ελλάδα επιπλέον μέτρα ύψους 5,5 ΔΙΣ (από 11,5 δις τα μέτρα τελικά ξεπέρασαν τα 17 δις).


Σήμερα ο Σαμαράς προσπαθεί να μας πείσει ότι νοιάζεται για την Ελλάδα περισσότερο από τον εαυτό του -δύσκολο το εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: