Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

«ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ»

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη νικήσει την παρτίδα. Όχι την παρτίδα στο εξωτερικό με τους δανειστές αλλά αυτήν στο εσωτερικό. Στα social media οι επικριτές της κυβέρνησης έχουν υιοθετήσει μια λέξη- τρολ : «Κερδάμε»! Και όντως «κερδάνε» στη συνείδηση όσων θεωρούν απόγονο του Καραισκάκη τον Βαρουφάκη και του Κολοκοτρώνη τον Φλαμπουράρη…
Άλλωστε αυτός ήταν ο στόχος!
ΓΡΑΦΕΙ Ο «ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ»
Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είχε σα στόχο να αλλάξει την Ευρώπη, να συγκρουστεί τυφλά κτλπ.
Μοναδικός του στόχος ήταν να υπηρετήσει την παραμονή του στην εξουσία και να διαμορφώσει προϋποθέσεις μακρόχρονης κυριαρχίας και μάλιστα σε ένα οιωνεί μονοκομματικό πολιτικό σύστημα. Όλες οι κινήσεις του Τσίπρα είχαν αυτό ως βασικό στόχο.
Ας τα πάρουμε κάπως από την αρχή…
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με έναν ανεπανάληπτο πολιτικό αέρα και την Ευρώπη να παρακολουθεί με έκδηλη αμηχανία την πανηγυρική έλευση της «αριστερής, ριζοσπαστικής κυβέρνησης».
Στο ευρωπαικό κατεστημένο εκείνον τον κρίσιμο πρώτο μήνα κυριαρχούσαν δύο απόψεις ¨,

Η πρώτη άποψη υποστήριζε οτι πρέπει να υπάρξει μια ήπια προσέγγιση και μια λογική ενσωμάτωσης: «Θα τους δώσουμε 10 πραγματάκια που έτσι και αλλιώς είναι ώριμα να αλλάξουν στην οικονομική πολιτική» έλεγαν οι θιασώτες της άποψης αυτής.
Η δεύτερη άποψη ασπάζοταν την λογική του μαστιγίου που θα απέτρεπε να διαμορφωθεί ένα «κακό», αριστερό υπόδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η πρώτη άποψη φαίνεται οτι ήταν η πλειοψηφούσα εως και τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, ο Ρέντσι, ο Ολάντ ακόμα και ο Γιούνκερ διέβλεπαν ευκαιρίες για αλλαγές (έστω μικρές) που θα τους ενίσχυαν μεσοπρόθεσμα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκακιέρα.
Εκεί κάπου όμως ήρθε ο Βαρουφάκης και εκέι κάπου ο Τσίπρας υπερκτίμησε τις δυνατότητές του.

Η ξεροκεφαλία, η αλαζονεία εγκαθιδρύθηκε στο δημόσιο λόγο της κυβέρνησης. Παράλληλα ξεκίνησε ένα «πείραμα» δημόσιας αντιπαράθεσης με τους δανειστές το οποίο τελικά κατέληξε στο να απωλέσει η χώρα και η κυβέρνηση Τσίπρα ακόμα και όσους ήθελαν πράγματι στο ξεκίνημα να βάλουν πλάτη (για τους δικούς τους λόγους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: