Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

TΑ 10 ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

Τι θα γίνει αν δεν πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ; Υπάρχει περίοδος χάριτος; Αποτελεί χρεοκοπία; Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε.
Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει το 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ σήμερα, θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που θα κηρύξει στάση πληρωμών το Ταμείο στα 71 χρόνια της ιστορίας του. Θα έρθει επίσης ένα βήμα στην έξοδο από την ευρωζώνη, προκαλώντας ένα νέο γύρο οικονομικής αναταραχής στην Ευρώπη. 
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ερωτηθείς από τους Financial times αν αληθεύει ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώσει, απάντησε «σωστά». 
Την ίδια δήλωση έκανε και σε συνέντευξή του στο CNN.
Οι Financial Times παραθέτουν 10 προβλήματα που πρέπει να έχουμε στο νου μας σχετικά με τη χρεοκοπία στο ΔΝΤ.,


 
1. Το πιο πρόσφατο μέλος του ΔΝΤ που δεν πλήρωσε το ταμείο για λόγους που δεν οφείλονται σε κάποιο «τεχνικό», ήταν Ζιμπάμπουε το 2001. Ακόμη χρωστά 112 εκατ. Δολάρια σε κεφάλαιο και τόκους στο ΔΝΤ.
2. Η μη πληρωμή στο ΔΝΤ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η Ελλάδα θα χάσει αμέσως την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου και θα μπορούσε, εάν δεν επιλυθεί τίποτα γρήγορα, τελικά θα χάσει το δικαίωμα ψήφου της και ακόμη και να την πετάξουν έξω από το Ταμείο.
3. Η προθεσμία για την πληρωμή είναι το κλείσιμο των εργασιών στην έδρα του ΔΝΤ, λίγα λεπτά μετά τις 18:00 ώρα Ουάσινγκτον σήμερα (23:00 στο Λονδίνο, μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες και 01:00 την Τετάρτη στην Αθήνα).
4. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Ορισμένοι αναλυτές έχουν παρερμηνεύσει το καταστατικό του ΔΝΤ για τις χαμένες πληρωμές, δίνοντας την Αθήνα μέχρι 30 ημέρες να προχωρήσει εάν θέλει στην αποπληρωμή, πριν ενημερωθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Στην πραγματικότητα, οι αξιωματούχοι του Ταμείου λένε ότι το καταστατικό αυτό είναι... απαρχαιωμένο και ότι, αν η πληρωμή δεν γίνει, η Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για τις ρήτρες χρεοκοπίας των συμφωνιών που διέπουν τα δάνεια προς την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους πιστωτές της.
5. Ναι, η μη αποπληρωμή της δόσης θα ήταν μία χρεοκοπία. Μερικοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι, επειδή το ΔΝΤ χρησιμοποιεί τον όρο «ληξιπρόθεσμες οφειλές» για τις χαμένες πληρωμές των μελών, δεν θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία. Αλλά αυτό είναι μια καθαρά λεκτική διάκριση. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να θεωρείται ισοδύναμο της αδυναμίας πληρωμής. Απλώς δεν το ονομάζουν έτσι.
6. Εάν η Ελλάδα δεν καταβάλλει το 1,6 δισ. θα είναι η μεγαλύτερη μη πληρωμή που έχει συναντήσει ποτέ το ΔΝΤ. Η Ελλάδα είναι επίσης ο μεγαλύτερος οφειλέτης του ΔΝΤ. Οφείλει στο ταμείο 35 δισ ευρώ. Στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, πρέπει καταβάλει 5,5 δισ. ευρώ.
 7. Το ΔΝΤ δεν επαναδιαπραγματεύεται τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής με τα μέλη της. Όταν η Ελλάδα έθιξε το θέμα τον Απρίλιο, απορρίφθηκε κάθετα από την Λαγκάρντ.

8. Υπάρχουν διατάξεις στο καταστατικό του ΔΝΤ (Άρθρα Συμφωνίας) έτσι ώστε οι χώρες μέλη να έχουν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν τις πληρωμές.

Το Άρθρο 5, παράγραφος7 λέει:

«Το Ταμείο, αν το ζητήσει ένα μέλος, μπορεί να αναβάλει την ημερομηνία υποχρέωσης πληρωμής, αλλά όχι πέραν της μέγιστης περιόδου [5 ετών], εκτός εάν το Ταμείο καθορίσει, με 70% πλειοψηφία του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου, ότι δικαιολογείται ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα λόγω του ότι η απαλλαγή από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας θα οδηγούσε σε εξαιρετικές δυσκολίες για το μέλος»

Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι η καθυστέρηση 5 ετών δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 1982, όταν και η Γουιάνα και η Νικαράγουα, πήραν παράταση χρόνου για να πληρώσουν τις οφειλές τους. Η δεύτερη προϋπόθεση, με το 70% των ψήφων, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Μπορεί να χρειαστεί μια σύσταση από την Λαγκάρντ και το προσωπικό του ΔΝΤ, η οποία μπορεί να μην γίνει αμέσως.

9. Από την άλλη, το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιήσει ασαφής κανόνες και πριν την Ελλάδα. Το 1,6 δισ. είναι το αποτέλεσμα ενός ελιγμού «ομαδοποίησης» όλων των δόσεων του Ιουνίου. Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν από τη Ζάμπια στη δεκαετία του 1980. Ακόμα και οι ανώτεροι και πιο παλιοί αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τη διαδικασία αυτή πριν προταθεί από του Έλληνες αξιωματούχους.

10. Αλλά αυτό έχει ενοχλήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες-μέλη του ΔΝΤ, μερικές από τις οποίες λένε ότι το Ταμείο έχει προσφέρει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα, επιτρέποντάς της να τρέχει πολύ μεγαλύτερα χρέη από ό, τι θα επιτρεπόταν για τις μη ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έχει σημασία. Το Ταμείο εργάζεται σκληρά για να κρατήσει τα μέλη, όπως η Βραζιλία και η Κίνα, «ικανοποιημένα», λόγω της μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν το 2010 και που είχαν στόχο να τους δοθεί ένα σημαντικό μερίδιο των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου, αλλά τώρα έχει κολλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Οτιδήποτε που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ειδική μεταχείριση για την Ελλάδα είναι πιθανό να εντείνει ακόμη περισσότερο το θυμό μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών. Θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του Ταμείου και να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να προβούν σε σημαντικές παραχωρήσεις για τη διατήρηση της ακεραιότητας του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: