Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΓΙΑΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ… ΜΟΙΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ 
Με το κουαρτέτο των δανειστών να βρίσκεται στην Αθήνα και την κυβέρνηση να δίνει αγώνα δρόμου να κλείσει η συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου, το Μαξίμου συγχρόνως επεξεργάζεται και τα σενάρια για εκλογές το συντομότερο δυνατόν, χωρίς ωστόσο να επιθυμούν κάτι τέτοιο να διαταράξει τη συμφωνία με τους δανειστές. 

Στο Μαξίμου υπάρχουν δύο προτάσεις για τις εκλογές. Η πρώτη πρόταση προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι να περιμένει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το εσωτερικό ρήγμα και να προχωρήσει σε εκλογές, αφού πάρει την περιβόητη αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που εάν όλα πάνε καλά με τις διαπραγματεύσεις φαίνεται πως θα συμβεί από τον Νοέμβριο.

Αυτή η πρόταση όμως που έχει πέσει στο τραπέζι,
δεν συγκεντρώνει πολλούς οπαδούς.
Αντίθετα, η πρόταση που προβλέπει εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο είναι εκείνη που έχει και τις πιθανότερες πιθανότητες με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.  Πρόκειται για μια επανάληψη των κινήσεων Βενιζέλου τον Δεκέμβριο του 2014 όταν προκειμένου να υποσκάψει την δημιουργία κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου, εισηγήθηκε την επίσπευση της εκλογής προέδρου. Το αποτέλεσμα ήταν να αφήσει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια στον Γ. Παπανδρέου.  Η σκέψη ενός τέτοιου αιφνιδιασμού που δεν αφήσει σε κανέναν αντίπαλό του περιθώρια αντίδρασης τριβελίζει στο μυαλό του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με αυτή την απόφαση οι ημερομηνίες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι δύο, η 13η Σεπτεμβρίου και η 20η Σεπτεμβρίου.
Με αυτό τον τρόπο, το Μαξίμου επισπεύδοντας τις εκλογές πριν ίσως και από το συνέδριο του Μαξίμου θα καταφέρει να αιφνιδιάσει τους εσωτερικούς «αντάρτες» στον ΣΥΡΙΖΑ και να τους «καθαρίσει» από το κόμμα. Κι αυτό γιατί εάν συμβούν τόσο γρήγορα οι εκλογές, που θα είναι με λίστα, άρα οι όλοι οι υποψήφιοι θα είναι επιλογές του Αλέξη Τσίπρα το Μαξίμου θα αιφνιδιάσει τους εσωτερικούς αντιπάλους που δεν θα προλάβουν να αντιδράσουν και να του δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία.
Επίσης, το Μαξίμου θέλει να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν συντομότερα το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρά το τρίτο Μνημόνιο φαίνεται πως διατηρείται.
Τρίτος λόγος που κάνει αυτή την πρόταση να έχει πολλές πιθανότητες είναι και ο αιφνιδιασμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης έτσι ώστε να μην προλάβουν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, κάτι που έχει απορρίψει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: