Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ..

Αναμφίβολα το Φθινόπωρο θα είναι καυτό για την κυβέρνηση. 
Είναι ισχυρή η πιθανότητα ο Τσακαλώτος να εισηγηθεί, το Νοέμβριο, στον Τσίπρα και νέα έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι επιτυχής η δεύτερη αξιολόγηση, να είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός και να μην ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο ο δημοσιονομικός κόφτης. Η κοινωνική ένταση, σχεδόν όλοι προβλέπουν πως θ' ανέβει κατακόρυφα. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της -με μικρή ίσως εξαίρεση το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη-  θα επιχειρήσει να επωφεληθεί και να εκφράσει την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί από την υπερφορολόγηση,
τον ΕΝΦΙΑ, την περικοπή των συντάξεων, τις τελικές ρυθμίσεις για τα "κόκκινα δάνεια", τις εργασιακές σχέσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ο πρωθυπουργός το ξέρει και γι' αυτό θα προσπαθήσει, όσο μπορεί, να κερδίσει χρόνο μέχρι να καταλαγιάσουν τα πράγματα. Εξάλλου αν κάτι έμαθε επισκεπτόμενος την Κίνα ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως "όταν ο ποταμός που θέλεις να διασχίσεις έχει φουσκώσει και έχουν θολώσει τα νερά του από έντονες βροχές, θα πρέπει να περιμένεις να κοπάσει η βροχή και να καθαρίσει το νερό". Φυσικά, μέχρι να κοπάσει η βροχή των διαμαρτυριών και να καθαρίσει το νερό της αξιολόγησης δεν μπορεί να παραμένει με σταυρωμένα χέρια. Η λύση που προκρίνεται είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενασχόληση με τα εξωτερικά θέματα και με στόχο να δημιουργηθεί η εικόνα ότι "έξω πάμε καλά".
Μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Παρίσι, ακολουθεί η Διάσκεψη των επτά χωρών του Νότου (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα) στην Αθήνα, την οποίαν ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες περιμένουν πως και πως καθώς η ρητορική που θα αναπτυχθεί, κυρίως από τους αριστερούς Τσίπρα, Ολάντ, Ρέντσι, Κόστα και Μούσκατ, αλλά και από τους δεξιούς Ραχόϊ και Αναστασιάδη θα είναι κατά της λιτότητας και υπέρ μιας πολιτικής που θα αντιμετωπίζει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και τα προβλήματα υπερχρέωσης μέσα από πρωτοβουλίες και μέτρα που στοχεύουν, πρωτίστως, στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής των κρατών μελών της Ένωσης.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ελπίζουν πως τα συμπεράσματα και η διακήρυξη της "Διάσκεψης των 7" θα τους δώσουν τη δυνατότητα να προπαγανδίσουν πως, μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου, είναι ο Αλέξης Τσίπρας αυτός που προσπαθεί να δημιουργηθεί ένα Μέτωπο του Νότου κατά του (πλούσιου και γερμανικού) Βορρά και επομένως να κερδίσουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ πόντους στο κεντροαριστερό και όχι μόνον ακροατήριο. Ταυτοχρόνως, ελπίζουν πως εξίσου καλά θα πάει και η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμπροεδρεύσει με την Άνγκελα Μέρκελ σε διάσκεψη για το προσφυγικό πρόβλημα, ενώ γίνεται προσπάθεια να συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να του ζητήσει, πριν λήξει η θητεία του, να πιέσει τους εταίρους-δανειστές της Ελλάδας να διευθέτησουν, όσο γίνεται πιο σύντομα, το θέμα του χρέους.
Στο Μαξίμου θεωρούν πως η καλή διεθνής εικόνα προσθέτει κύρος και αξιοπιστία στους χειρισμούς που κάνει ή θα κάνει ο πρωθυπουργό στο εσωτερικό της χώρας, όπου τα πράγματα όχι μόνον δεν είναι καλά, αλλά εγκυμονούν και κινδύνους σε περίπτωση που επικρατήσει η άποψη των δανειστών όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και δεύτερον και σπουδαιότερον: παρουσιαστεί τρύπα στα έσοδα και χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα το Νοέμβριο. Βεβαίως, το οικονομικό επιτελείο και πρωτίστως ο υφυπουργός Αλεξιάδης διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα και οι στόχοι του προϋπολογισμού θα επιτευχθούν. Εξίσου καθησυχαστικός, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα, (ό,τι δηλαδή δεν θα υπάρξουν δυσμενείς ρυθμίσεις για εργαζόμενους και ασφαλισμένους),   εμφανίζεται και ο υπουργός Εργασίας Κατρούγκαλος, ενώ και ο Νίκος Φίλης δηλώνει πως είναι εντελώς αβάσιμοι οι φόβοι που εκφράζονται, από φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, για προβλήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αν οι προϊστάμενοι των τριών υπουργείων (Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας) λένε στον πρωθυπουργό να κοιμάται ήσυχος δεν μπορούν να του πουν το ίδιο τρεις άλλοι υπουργοί, οι Μουζάλας (Μετανάστευσης), Τόσκας (Δημόσιας Τάξης) και Κοτζιάς (Εξωτερικών) που ασχολούνται με την προσφυγική - μεταναστευτική κρίση. Οι ροές το πιθανότερο είναι πως, μετά τα γεγονότα στην Τουρκία, θα αυξηθούν και ενδεχομένως να πολλαπλασιαστούν αν μετά τη Συρία ανοίξει, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι δυτικοί αναλυτές, και νέο (πολεμικό-τρομοκρατικό) μέτωπο, στο Αφγανιστάν.
Πάντως, κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και σημαντική μερίδα κυβερνητικών βουλευτών δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του Μαξίμου και διαφωνούν με την εικόνα "όλα πάνε καλά" που εκπέμπουν οι περισσότεροι υπουργοί. Θεωρούν πως αυτό γίνεται προκειμένου να διατηρήσουν, ενόψει ανασχηματισμού, (οι τελευταίες πληροφορίες τον τοποθετούν μετά το κομματικό συνέδριο 13-16 Οκτωβρίου) τις καρέκλες τους στο υπουργικό συμβούλιο. Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν πως πλέον η  κοινωνική κόπωση είναι μεγάλη και η φθορά που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ανεπανόρθωτη. Δεν αποκλείουν μάλιστα, αν οι δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα αρνητικές, η αντιπολίτευση να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης προκειμένου να ρίξει στο καναβάτσο την κυβέρνηση. Η πολιτική οξύτητα είναι κάτι που το Μαξίμου θέλει να αποφύγει πάση θυσία επειδή φοβάται πως αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (με επικεφαλής τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλους, όπως ο Ρούντι Ρινάλντι) να πρωταγωνιστήσουν μαζί με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες εξωκοινοβουλευτικές ακόμη και αντικοινοβουλευτικές ομάδες σε πράξεις αριστερίστικου πολιτικού ακτιβισμού που μπορούν να αποδειχθούν η σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο της κοινωνικής ηρεμίας.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν συμμερίζονται τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις αφενός επειδή θεωρούν πως οι "στρατηγοί" που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει χωρίς στρατό -και η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα, και ιδίως τα μεσαία, στελέχη τους απασχολούνται στο κράτος- και αφετέρου γιατί, όπως υποστηρίζουν, "το πολιτικό κλίμα της περιόδου θα διαμορφωθεί κυρίαρχα από τον αγώνα κατά της διαπλοκής, όπως αυτή εκφράζεται στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, αλλά και από τα κοινωνικά και πολιτικά ανοίγματα που θα κάνει, με το συνέδριο του, ο ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις της κεντροαριστεράς, αλλά και ανεξάρτητες προσωπικότητες. Δεν θα το καθορίσουν ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε η Φώφη και ο Σταύρος ούτε βεβαίως, όσο κι αν το θέλουν, η Ζωή κι ο Λαφαζάνης. Θα το καθορίσει ο Αλέξης, με κρυφό όπλο του τον αναβαθμισμένο διεθνώς ρόλο του και την πανηγυρική και χωρίς αντίπαλο επανεκλογή του στο συνέδριο, τον Οκτώβριο, στη θέση του αρχηγού της μεγάλης αριστερής και ριζοσπαστικής παράταξης που συγκροτούμε". Μέλλει, να το δούμε και να αποδειχθεί...
Φελνίκος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΙΕΣ!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΙΕΣ!