Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ’ ΛΕΓΕ!! «ΒΡΟΧΗ» ΟΙ ΑΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Μαζικό τείνει να γίνει το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς, αφού τα παιδιά δε θέλουν να «φορτωθούν» τα ακίνητα, και τις επιβαρύνσεις τους από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το «Βήμα της Κυριακής», στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι σπεύδουν να αποποιηθούν ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας που κληρονομούν από τους γονείς και τους συγγενείς τους.
Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας, καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως του 10% περίπου στις αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς ακίνητης περιουσίας.
Το 2013, όταν περιήλθε η αρμοδιότητα στα ειρηνοδικεία, οι αιτήσεις έφτασαν τις 6.079. Σύμφωνα με το «Βήμα» το 2014 ο αριθμός αυξήθηκε στις 8.798, το 2015 έφτασε στις 9.556 και εκτιμάται ότι το 2016 οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 10.500.
Ως τις 17 Αυγούστου, είχαν κατατεθεί 7.241.
Η αποδοχή κληρονομιάς,
ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει υπερχρέωση και απαιτήσεις τρίτων είναι μια δύσκολη υπόθεση και φέρνουν ως παράδειγμα την περίπτωση κληρονομιάς ενός ακινήτου από θείους.
Στην περίπτωση αυτή η φορολόγηση φτάνει το 40% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω της πτώσης των αξιών, αγγίζει την εμπορική του αξία. Πιο απλά, ο ενδιαφερόμενος καλείται να αγοράσει ξανά το ακίνητο που κληρονομεί.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς εκτιμά ότι στο προσεχές μέλλον οι αριθμοί θα αυξηθούν και επισημαίνει ότι αν περάσουν ο διατάξεις που θέλει να εισάγει η κυβέρνηση στο υπό σύνταξη νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, «Η χώρα θα μετατραπεί σε απέραντο νεκροταφείο ακινήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: