Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

ΕΜΠΕΝΙΖΕΡ ΣΚΡΟΥΤΖ: ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!

Βικτωριανή Αγγλία, Χριστούγεννα 1843. Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ  ένας σπαγκοραμμένος, φιλάργυρος ηλικιωμένος που δεν αισθάνεται συμπόνια για κανέναν.
Απεχθάνεται τα Χριστούγεννα και όλους όσους χαίρονται με τις γιορτές. Η ανατροπή στην ζωή του θα έρθει όταν ένας απρόσκλητος επισκέπτης,  το φάντασμα του νεκρού συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϊ -ήταν το ίδιο τσιγκούνης και μίζερος με εκείνον- που θα τον προειδοποιήσει να δει τα πράγματα διαφορετικά. Τον προειδοποιεί να αλλάξει χαρακτήρα για να μην έχει την ίδια κατάληξη με αυτόν.
Έπειτα, τον επισκέπτονται τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος και του υποδεικνύουν τα λάθη του, βοηθώντας τον να μετανοήσει και να αλλάξει χαρακτήρα. Η εμπειρία του αυτή,
τον μεταμορφώνει κυριολεκτικά  και μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.
19 Δεκεμβρίου 1843, Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς γνωρίζει για πρώτη φορά τεράστια επιτυχία. Η διαχρονική της αξία αποδεικνύεται και από τις πολλές μεταφορές στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα, ενώ ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο πάμπλουτος τσιγκούνης ήρωας του Ουόλτ Ντίσνεϊ, είναι εμπνευσμένος από τον Εμπενίζερ Σκρουτζ.
Ο Βρετανός  συγγραφέας αναφέρεται στην ιδεολογική, ηθική και συναισθηματική μεταστροφή του γεροπαράξενου Εμπενίζερ Σκρουτζ μετά την υπερφυσική επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του Τζέικομπ Μάρλεϊ και τα τρία πνεύματα. Τα δύο θέματα, που θίγονται είναι η κοινωνική αδικία και η συνακόλουθη φτώχεια, δύο από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της βικτωριανής Αγγλίας, που βίωνε εκείνη την περίοδο τον άκρατο καπιταλισμό της Βιομηχανικής Επανάστασης. Λέγεται ότι ο Ντίκενς έγραψε τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», ενώ βρισκόταν και αυτός σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δεθεί συναισθηματικά με τους ήρωες και να πιάνει πολλές φορές τον εαυτό του να κλαίει, αλλά και να γελάει κατά τη διάρκεια της συγγραφής. Ο ίδιος πίστευε σε μία «φιλοσοφία Χριστουγέννων»-επίκαιρη και σήμερα- δηλαδή ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει να κυριαρχεί όλο τον χρόνο στις σχέσεις των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: