Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ- H ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΑΙ Η… ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ «58»

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις καθοριστικές κινήσεις και τις μεγάλες αποφάσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Αμέσως μετά τις γιορτές, στις πρώτες κιόλας μέρες του 2017, αναμένονται σημαντικές πρωτοβουλίες και προσδοκία όλων των εμπλεκομένων μερών είναι να δώσουν την απαραίτητη ώθηση που θα οδηγήσει στη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου που μπορεί να μπει «σφήνα» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όσο το δυνατόν συντομότερα, ιδιαίτερα με το υπαρκτό ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση.
Πέραν των συζητήσεων ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα και της ανάδειξης αρχηγού από τη βάση,
εντός του Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί η κυοφορούμενη κίνηση των πρώην κορυφαίων στελεχών του χώρου, οι οποίοι φιλοδοξούν – σύμφωνα με τους ίδιους – να αποτελέσουν μια πιο «βελτιωμένη» και αποτελεσματική εκδοχή της «Κίνησης των 58». Ως πρωταγωνιστές φέρονται μεταξύ άλλων Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης και άλλοι, ενώ ενήμερος είναι και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος θα στηρίξει την εν λόγω πρωτοβουλία και μαζί του στελέχη από το Ποτάμι.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ιδρυτική διακήρυξη του φορέα θα είναι ένα κείμενο πολιτικών θέσεων με δεκάδες υπογραφές στελεχών του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, το οποίο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως η κινητήρια δύναμη για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά το όραμα της δημιουργίας ενός Ενιαίου Φορέα. Παράλληλα, προφανή στόχο έχει να απευθυνθεί σε στελέχη από τις νεότερες ηλικίες, οι οποίοι δεν έχουν γράψει κομματικά «χιλιόμετρα» εντός μηχανισμών.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα, στόχος παραμένει για όλες τις πλευρές η σύγκληση ιδρυτικού συνεδρίου μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 και εκλογή αρχηγού από τη βάση, με ανοιχτό μητρώο. Αυτό που απομένει να φανεί είναι η απάντηση στο κάλεσμα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ιδίως της Φώφης Γεννηματά, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αντιμετωπίζει θετικά την «εξωγενή» αυτή παρέμβαση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτιμά μάλλον να κινηθούν οι διαδικασίες όπως έχουν ήδη δρομολογηθεί από την ίδια και κατ’ αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζει επιφυλακτικά έως αρνητικά τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη – σε αντίθεση με στελέχη του Ποταμιού που συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου για τις θέσεις του Ενιαίου Φορέα – εκτιμώντας ότι ήδη έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση και πως όποιος επιθυμεί μπορεί να ενταχθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ερωτηματικό παραμένει τι στάση θα κρατήσουν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα μέλη των «Κινήσεων Πολιτών», τα οποία τάσσονται υπέρ της κινητικότητας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Άγνωστες παραμένουν επίσης οι προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, με την πλάστιγγα να γέρνει προς το παρόν υπέρ της διατήρησης της λειτουργικής αυτονομίας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Σε ό,τι αφορά το όνομα του Κώστα Σημίτη, που έχει ακουστεί κατ’ επανάληψη, συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν ότι εξακολουθεί μεν να παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις κινήσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς και να υποστηρίζει την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού Ενιαίου Φορέα, αλλά ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για οποιοδήποτε αξίωμα, εκτιμώντας ότι η ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό θα πρέπει να επιτευχθεί στην πράξη και μάλιστα με την επιλογή μιας «φρέσκιας» ηγετικής ομάδας.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: